Wygląda jak stwór z obrazów Hieronima Boscha, mieni się kolorami i ma zielone ości. Pływa w Bałtyku, można ją kupić w sklepach, jest niedroga i ma smaczne mięso.
1 belona, szczypta pieprzu, mała śmietana 18%, 2 łyżki masła, świeży koper, 2-3 łyżki mąki.
Wykonanie:
Na rozgrzane masło kładziemy kawałki ryby, lekko podrumieniamy, podlewamy wodą, posypujemy pokrojonym koprem. Gdy sos się zagotuje, zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy pieprzem.
Podajemy z ziemniakami z wody i bukietem warzyw.
O belonie
Miewa ciemnoniebieski lub ciemnozielony grzbiet, srebrne, lśniące boki i biały brzuch, który wpada w odcień złota.
Co ciekawe, ma ości zielonego koloru, co jeszcze podkreśla jej wyjątkowość.
Dorasta do 1 metra długości.
Ma delikatne i bardzo smaczne mięso.