Zwane też marchewkowcem lub piernikiem z marchwi
Składniki:
30 dag mąki
17 dag cukru
20 dag marchewki
3 jaja
3 dag masła
50 ml oleju sojowego
15 g sody oczyszczonej
sól
przyprawa do piernika
tłuszcz do formy
proszek do pieczenia.
Wykonanie:
Najpierw trzeba Graziu (wiem, że ci posmakuje) obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Następnie mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, łyżeczką sody, łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.
Teraz 2 dag cukru zrumienić na karmel, rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzić.
Masło stopić, schłodzić i wymieszać z olejem.
Teraz Graziu: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę i ubijając dalej stopniowo dodawać olej z masłem. Do utartych żółtek dodawać po łyżce mąki i utartej marchewki, na koniec połączyć z ubitą pianą.
I finał: 2 małe keksówki wysmaruj tłuszczem, obsyp tartą bułką, nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. i piecz około 40 do 50 minut. Pod koniec nakłuj ciasto patyczkiem - jeśli będzie suchy - ciasto jest gotowe.
Żeby marchewkowiec był jeszcze bardziej smaczny, warto dodać 10 dag mąki żytniej do 20 dag pszennej.