Torcik, sernik, szarlotkę? Zobaczcie, co piecze Alicja Rebeta.
Panowie filozofują, ustawiają świat, a my przy kawie (ale jakiej) wspominamy minione dzieje, lata młodości naszych ojców i słuchamy.
Najpierw jej przepis na kawę.
Kawa wyborna
W roli kawy:
włoska kawa do ekspresu. Najlepiej Illy cafe Espresso.
W roli ekspresu:
ekspres do kawy o ciśnieniu 15 bar.
W roli likieru:
Likier irlandzki Irish Cream
(whisky ze świeżą śmietaną).
Scenariusz:
Zaparzyć kawę, dodać likier.
Do kawy: Sernik \"Rosa\"
Ser półtłusty: 1000 g (zemleć)
Jajka: 2 sztuki całe plus 4 żółtka
(białka zachować na pianę)
Mleko: 1 szklanka
Olej: 125 ml
Cukier kryształ: 1, 5 szklanki
Cukier waniliowy 1 opakowanie
Budyń śmietankowy: proszek
Scenariusz:
Wszystko razem zmiksować. Spód tortownicy lub blaszki wyłożyć herbatnikami "Petit-beurre". Wylać masę serową.
Piec 45 - 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia wylać ubitą pianę (białka z 4 jajek z 1 szklanką cukru).
Piec do lekkiego zarumienienia.
Wtedy robi się "Rosa".