Słodkie i pikantne, z policyjną sałatką. Lux
Najpierw marynata
Składniki:
2 łyżki miodu gryczanego
8 ząbków czosnku
kawałek świeżego korzenia imbiru
sos sojowy
pół szklanki oleju
pieprz Cayenne
2 suszone listki curry
sól, pieprz.
Teraz wykonanie
Listki pokruszyć, wymieszać z resztą składników i odstawić na godzinkę do lodówki, żeby się smaki polubiły. Skrzydełka do marynaty, dokładnie je wytarzać i niech się macerują przez 3 godziny. Teraz na blaszkę i do piekarnika. Gdy się zaczną złocić ja smaruję je jeszcze miodem z tabasco i podlewam sosikiem.
Skrzydełka są słodkie i pikantne, doskonale smakują z sałatką. Jaką? Może być warzywna, ale ja uwielbiam policyjną: czerwona fasola z puszki, peperoni, ostry sos chili, papryka konserwowa i marynowany czosnek.