![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2013/2013-12/KULINARNA_MAPA_131209664_AR_-1_0.jpg)
Już po raz dziesiąty w niedzielę w Dworze Anna rozpocznie się święto smakoszy ryb.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Pod stawy, zwane rybnikami, podjeżdżały wozy wypełnione mchem lub słomą. Karpie, które zapadły w zimowy letarg, układano na wozach warstwami, przekładając ryby mchem. Całość obficie polewano wodą.
Do tej tradycji w Polsce nawiązuje Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp”, które w tym roku podzieli się darem polskich stawów z Papieską Gwardią Szwajcarską. Polskie karpie będą w Watykanie stanowiły ozdobę przedświątecznego piątkowego obiadu.
A w Dworze Anna doskonałymi rybami z Lubelszczyzny podzielą się Anna i Kazimierz Grajkowie, właściciele dworu. Potrawy z ryb wystawi w konkursie ponad 20 wystawców.
Początek wielkiego smakowania w niedzielę, 8 grudnia, o 12. Zapraszamy.