
Żydowskie gołąbki musiały smakować Singerowi. W restauracji Sitarskiej odtworzył je Grzegorz Borowy. Na zdjęciu w akcji Emilia, żona Grzegorza i Magda Fijałkowska z Radia Lublin. Zrobiliśmy je razem. Do biłgorajskiej receptury dodaję przepis Mantu.

Składniki
Wykonanie
Wymieszany farsz nakładać na sparzone liście kapusty, pozawijać zgrabne pakunki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem z pokrojonych pomidorów, przecieru pomidorowego, łyżeczki rodzynek, soli i pieprzu i wstawić na godzinę do średnio nagrzanego piekarnika.
Po godzinie zwiększyć temperaturę i dopiec. To jest pyszne.
Holiszki według Mantu
Starannie mielę wołowinę, doprawiam ją solą, pieprzem ,startą cebulą i łyżeczką rodzynek, dodaję kilka łyżek wcześniej ugotowanego ryżu i jajko.
Wymieszany farsz nakładam na sparzone liście kapusty, lub zblanszowane liście winogron. Zawijam w zgrabne pakunki, układam w żaroodpornym naczyniu. Holiszki zalewam sosem utworzonym z pokrojonych pomidorów (bez skórki!), domowego przecieru pomidorowego, łyżeczki rodzynek, soli, pieprzu.
Całość wstawiam na godzinkę do średnio nagrzanego piekarnika. Po godzinie dodaję do sosu 2 łyżki miodu i sok z cytryny i duszę jeszcze około 15 minut.