Mogą być faszerowane rybą i grzybami. Mogą być w sosie anchois. Oto super przepisy na smakołyki, które ozdobią małe przyjęcie
Jaja faszerowane rybką i grzybkami
6 jaj ugotowanych na twardo
10 dag wędzonej ryby
4 marynowane grzybki
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka liści sałaty
1/2 kolorowej papryki
kilka rzodkiewek
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka.
Rybę oczyścić z ości. Do żółtek dodać rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Białka napełnić masą, ułożyć na półmisku, udekorować pozostałymi warzywami.
Jaja w sosie anchois
5 jajek ugotowanych na twardo
kilka łyżeczek wyprażonych, posiekanych orzechów nerkowca
Sos:
kilka łyżek serka homogenizowanego
1 puszka koreczków helskich
2 łyżki majonezu , 1 łyżeczka tartego chrzanu
2 łyżki posiekanyc orzechów nerkowca
sól, biały pieprz.
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Zmiksować składnii sdosu i doprawić. Połówki jajek ułożyć na półmisku i oblać sosem anchois. Posypać posiekanymi orzeszkami nerkowca.
Śródziemnomorska frittatta
1 cebula, obrana i pokrojona
3 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek
2 śląskie kiełbasy, pokrojone w plastry
4 dojrzałe czerwone pomidory, obrane ze skóry i pokrojone na kawałki
2 ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki
1 łyżeczka posiekanej bazylii
10 dużych jajek, rozmieszanych
sól i pieprz czarny.
Sposób wykonania:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli.
Po kilku minutach dodać kiełbasę, ziemniaki, czosnek, pomidory i bazylię, dusić pod przykryciem 5 minut.
Przyprawić i dodać jajka, nie mieszając smażyć je na małym ogniu aż się zetną. Podzielić na porcję w kształcie klinów, podawać.
Jajecznica w kiełbasianych miseczkach
5 jajek
5 plastrów mortadeli
olej
sól, pieprz.
Sposób wykonania
Na patelni rozgrzać olej obsmażyć na nim jednostronnie plastry
mortadeli do momentu aż jej brzegi się uniosą tworząc miseczkę.
Kiełbasiane miseczki ułożyć na wysmarowanej olejem formie, do każdej ostrożnie wybić jajko, przyprawić i zapiec w piekarniku do momentu aż białka się zetną.