![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2014/2014-04/20140420-kuchnia01-140419569_b0158.jpeg)
Są sery korycińskie, sławne w całej Polsce. Na Lubelszczyźnie mamy nie gorsze sery zagrodowe – w tym sery czernięcińskie. To solone sery suszone.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
– Biały ser twaróg należy dobrze utrzeć z solą i jajkiem (jajko można zastąpić 2 żółtkami), wyrobioną masę przełożyć do lnianego woreczka i suszyć po troszku na słońcu lub innym źródłem ciepła. Proces suszenia trwa około 3-4 dni w zależności od intensywności – mówi Janina Woźnica. Wspomina, że ser suszono także na skraju pieca chlebowego.
Sam ser jest pyszny, im dłużej leży i wyschnie, tym jego smak jest bogatszy. Na Wielkanoc można dodać go do żurku na święconce. – Jest dobry na kanapki, do sałatek, a pierogi ruskie z takim serem to jest dopiero smak – mówi Janina Woźnica.