W wakacyjnej Akademii Grillowania podpowiemy, jak przyrządzić krewetki z grilla, a następnie podać je z pysznymi warzywami.
– Najlepiej kupić całe krewetki (szare), rozmrozić, obrać i upiec na grillu. Odradzam kupowanie czerwonych, gotowanych krewetek – mówi Ismael Hernandes Suarez, kucharz, który gotuje w lubelskiej restauracji "Hiszpańska tancerka”.
Składniki: 1 kg krewetek tygrysich, oliwa, gruba sól, pieprz cayenne, świeżo zmielony pieprz, whisky.
Wykonanie: krewetki umyć, osączyć na ściereczce, skropić oliwą i smażyć na ruszcie lub grillowej patelni. Podgrzać whisky ze szczyptą pieprzu cayenne, skropić na talerzu krewetki i podpalić. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i grubą solą.
Na ostro
Jak każde inne mięso na grilla, krewetki można zamarynować w mieszkance oliwy, soku z cytryny i ziół. Do marynaty można dodawać ostre sosy, żeby zaostrzyć smak krewetek.
Składniki: 1 szklanka oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego oregano, 4 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki posiekanego czosnku, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, kilka kropli sosu tabasco, 1 łyżka włoskiego koncentratu pomidorowego.
Wykonanie: wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużym naczyniu, wrzucić obrane krewetki, wymieszać i schować do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, potrzymać w temperaturze pokojowej i smażyć na grillu po 2–3 minuty z każdej strony.
Jaki sos do krewetek?
Do krewetek z grilla można przyrządzić gorący sos, który urozmaici danie. Jak zrobić dobry sos do krewetek?
Składniki: Ćwierć kostki masła, 1 łyżka sosu "Worcestershire” (pasuje do owoców morza), 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka chili, sól.
Wykonanie: na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy, podgrzewać mieszając. Po 3 minutach zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, polać zgrillowane krewetki.