Jean Bos, kucharz króla Belgów, Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis w Poniatowej oraz Waldemar Sulisz, autor wydanej przez Dziennik Wschodni i sieć sklepów Aldik.pl książki „Kuchnia Lubelska” gotowali w sobotę przed supermarketem Aldik w Galerii Handlowej Olimp dania według przepisów z książki.
Goście zjedli 100 cebularzy w trzech smakach, 100 porcji zupy rybnej, 100 porcji karkówki. Na pokazie zadebiutowały cebularze z karkówką w sosie Chimichurri.
Za gotowanie na żywo odpowiadało Studio Kulinarne Sokowirówka z Poniatowej, specjalizujące się w warsztatach z zakresu kuchni regionalnej przy współpracy z Piekarnią 7 zbóż oraz sieci Aldik, która dostarczył produkty do gotowania.
Na początek były cebularze. Potem zupa rybna. Dwa lata temu zupa rybna z restauracji Hotelu Montis w Poniatowej zdobyła na Europejskim Festiwalu Smaku godło „Najlepszy smak Lubelszczyzny”. Ugotował ją szef kuchni Andrzej Cygan. Robert Makłowicz, który wówczas przewodniczył kapitule powiedział: To najlepsza zupa rybna jaką jadłem w Polsce.
Jak ugotować taką zupę? – Odfiletować karpia, na łbie, ościach, warzywach i przyprawach ugotować esencjonalny bulion. Karpia pokroić w kostkę, oprószyć mąką, obsmażyć na oleju rzepakowym, dodać warzywa pokrojone w słupki, doprawić gałką muszkatołową, zielem angielskim, świeżym imbirem, pieprzem, poddusić, zalać bulionem – mówi Andrzej Cygan.
Trzecią potrawą była soczysta karkówka z klasycznym sosem do steków. A na zakończenie podano premierowe „burgery”, czyli przekrojone na pół cebularze z karkówką i łyżeczką sosu.