Forszmak? Co to takiego? Słynnej potrawy, podawanej w koszyczkach z ciasta w lubelskiej restauracji "Europa” jeszcze w latach sześćdziesiątych - nie znają smakosze w Polsce. Podobnie jak piroga biłgorajskiego, przaśniaka trawnickiego, żydowskich klusek. Oto dziesięć najciekawszych dań z naszego regionu.
Forszmak
Forszmak lubelski to arcydzieło kulinarnej sztuki. Po mistrzowsku przyrządzał go Kazimierz Mirosław - jeden z najsłynniejszych kucharzy Lublina. Podstawą był specjalny koszyczek z ciasta. Należało spłaszczyć chochlę od spodu, włożyć ją do gorącego oleju, następnie do miski z naleśnikowym ciastem i znów do oleju.
Piaseckie flaki
Golonka Grześkowiaka
Piróg biłgorajski
Najlepszy robią gospodynie ze wsi pod Biłgorajem, zjecie go w Karczmie Roztocze w Obszy, kupicie w piekarni Tadeusza Pęzioła w Lublinie. Który piecze także - zdaniem Roberta Makłowicza - najlepszy chleb na Lubelszczyźnie.