Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 stycznia 2025 r.
19:17

Przepisy i historia, czyli flaki: skandal, parmezan i szafran

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

O co chodziło w aferze o ser parmeński na Wawelu? Co mają wspólnego flaki z parmezanem i co łączy w tej materii Lwów z Urzędowem? Pytań jest więcej ale jedno jest pewne: można flaki kochać albo nienawidzić.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W dzisiejszym odcinku naszej kulinarnej mapy zahaczymy o Lwów, ale najpierw zajrzyjmy na Wawel; do królewskiej kuchni. Okazuje się, że Władysław Jagiełło i Jadwiga byli smakoszami flaczków zwanych kruszkami, które wówczas występowały w roli treściwej zupy. Gotowane na esencjonalnym rosole wołowym, wzbogacane różnymi rodzajami mięsa i doprawione szafranem a może nawet parmezanem były daniem wyszukanym. O tym, że Polacy znali parmezan już w XVI wieku wiemy za sprawą afery o ser parmeński.

Parmezanowy skandal z królową Boną

Skandal zaczyna się od przyjazdu do Krakowa dyplomaty i agenta habsburskiego wywiadu. Jan Marsupin przyjechał do Polski razem z księżniczką Elżbietą, wydaną za mąż za następcę tronu Zygmunta Augusta. Księżniczka kochała wykwintną kuchnię, kiedy jej kucharzowi zabrakło parmezanu, postanowiła pożyczyć ser z kuchni królowej Bony. Kiedy królowa Bona dowiedziała się o tym fakcie, zrobiła karczemną awanturę i zaczęła karać tych, co krąg parmezanu wydali. Chodziło bowiem o to, żeby wydalić z kraju agenta habsburskiego wywiadu.

Ze starych ksiąg kucharskich wiemy, że kruszki (flaki) przyprawiano na bogato. Na przykład kwiatem muszkatołowym, drogocennym szafranem czy wawrzynem. Kiedy o parmezanie zrobiło się głośno, mógł trafić do misy z kruszkami. Parę wieków później Lucyna Ćwierczakiewiczowa będzie radziła doprawić flaki parmezanem.

Awantura o flaki w szynku lubelskim

Wiemy o niej z pamiętników Kajetana Koźmiana, związanego z z Gałęzowem i Piotrowicami na Lubelszczyźnie. Zajrzyjmy do jego relacji:

„Patrzałem na to, jak podczas obiadu wszedł nieznajomy mi szlachcic w szarej z kapturem na plecach opończy i zaczął się cisnąć do obsadzonego już stołu mówiąc: Panowie bracia, wy jecie, a ja głodny od wczoraj nic nie jadłem. Lecz gdy szlachcic się ciągle pchał między obiadujących i wyrywał drugim widelce, zawsze powtarzając: Ja nic nie jadłem, wypchnięto go od stołu. Wtem hajduk niesie na stół ogromną i głęboką misę gorących i kurzących się flaków. Szlachcic wypchnięty porywa za nią i wołając: Ja nic nie jadłem, łyka flaki i patrzy się. Współbiesiadnicy zrywają się od stołu, jeden mu wydziera misę, drugi rozdziera kaptur z opończy, drudzy wołają: Nasyć się waść, kiedyś nic nie jadł i całą misę gorącej strawy wlewają w kaptur. Szlachcic parzony w plecy flakami, wrzeszczy i skacze, zrywają się drudzy z widelcami, chcąc jeść flaki z kaptura, kolą nieboraka i kaleczą, wrzask, hałas, aż na koniec obrywają kaptur z flakami, wylewają na misę i jedzą”.

Królewskie flaki po urzędowsku

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.

Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Dosmakować solą, pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła.

Wspaniałą historyczną recepturę z Urzędowa przekazała mi Otylia Gałat. Tak flaki gotowała jej babcia, posługująca w kuchni na urzędowskim dworze. Receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie, a my możemy przypuszczać, że król Władysław Jagiełło, który odwiedzał Urzędów takie flaki na rosole z kaczki tam jadł.

Z Urzędowa do Lwowa

W XIX wieku były trzy szkoły przyrządzania flaków. W zaborze rosyjskim podawano je z pulpetem z bułki i łoju. W Krakowie flaki wzbogacano kaszką krakowską i tak robi się tam do dziś. Natomiast w Poznaniu w misce flaków pływały pulpety z gęsiej wątróbki.

A we Lwowie flaki zaprawiano kwaśną śmietaną, o czym możemy przeczytać w arcyciekawej książce Marianny Dushar „Kuchnia Lwowa”.

Znajduje się tam przepis na Flaczki według pana Toepfera. Na śmietanie i z parmezanem właśnie.

– Przepis na te flaki to moja interpretacja, oparta na tradycyjnym przygotowywaniu flaków we Lwowie. Nazwa „według pana Toepfera” jest moim hołdem dla słynnego lwowskiego lokalu i restauratora, którego flaki cieszyły się legendarną sławą – napisała mi w korespondencji ze Lwowa Marianna Dushar. Zapytałem o sekret tych flaków. – Jedyny sekret to czyste, dobre flaki. Wiem, że w Polsce z tym nie ma problemu, można kupić flaki dobrze oczyszczone, bez obcych zapachów. A może jeszcze jedno: przepis to przede wszystkim „kierunek” i wskazówki do działania. Jeśli poczujecie, że czegoś brakuje (soli, pieprzu, aromatu), poprawcie według własnego smaku, Smacznego – dodaje autorka książki „Kuchnia Lwowa”.

A my dodajmy jeszcze, że pan Toepfer serwował w swojej restauracji „Pod Trzema Koronami”, zwanej popularnie „U Naftuły” znajdującej się przy ulicy Trybunalskiej 12 (obecnie ulica Szewska) nie tylko znakomite flaki ale także parówki z chrzanem, kilka rodzajów śledzi oraz na przykład sztangle z bryndzą i sardynkami. A ja postanowiłem w domowej kuchni przyrządzić słynne flaczki.

Flaczki według pana Toepfera

Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, 2 kg kości cielęcych, 50 dag górki cielęcej, 1 włoszczyzna, 2 cebule, pół kostki dobrego masła, 1 mały kubek śmietany, 2 łyżki mąki, kilka listków laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kawałek świeżego imbiru, sól, pieprz, cukier, 1 opakowanie zmielonego parmezanu.

Wykonanie: flaki wypłukać w zimnej wodzie, gotować w osolonej wodzie z cukrem przez 3 godziny. Kości cielęce podpiec w piekarniku. Wrzucić do garnka, dodać górkę cielęcą, zalać wodą, dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować 1,5 godziny. Cebule pokroić i przesmażyć na maśle, pod koniec dodać mąkę i zasmażyć. Bulion przecedzić do nowego garnka. Dodać ugotowane flaki, pokrojoną cielęcinę, posiekany imbir, gotować pół godziny. Dodać zasmażkę na cebuli i mące, sól, pieprz oraz śmietanę rozrobioną w kilkoma łyżkami bulionu. Na talerzach posypać parmezanem. Smacznego.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Uwaga! W całym województwie będzie ślisko
POGODA

Uwaga! W całym województwie będzie ślisko

IMGW prognozuje ostrzeżenia pierwszego stopnia przed oblodzeniem dróg we wschodniej Polsce. Prognoza obejmuje województwo lubelskie.

W Białej Podlaskiej policjanci aresztowali mężczyznę poszukiwanego siedmioma listami gończymi. Próbował się ukryć w szafie
NA TROPIE

Nietypowa kronika kryminalna 2024 roku

Czy smażąc udka z kurczaka można trafić do więzienia? Czy sterta ubrań to dobra kryjówka? A może lepiej ukryć się wśród brukarzy? Życie pisze scenariusze, których nie powstydziłby się żaden autor komedii kryminalnych.

Utwory Wojciecha Młynarskiego w Klubie Muzycznym CSK
koncert
16 stycznia 2025, 18:00

Utwory Wojciecha Młynarskiego w Klubie Muzycznym CSK

„Młynarski. Bynajmiej.” to sensacja mijającego 2024 r. Jest to premierowy projekt muzyczny z aranżacjami Krzysztofa Herdzina i Sabiny Meck do tekstów Wojciecha Młynarskiego.

Spacer po niezwykłym mieście, czyli Lublin jak z baśni
DO ZOBACZENIA
galeria

Spacer po niezwykłym mieście, czyli Lublin jak z baśni

To już prawie koniec Festiwalu Bożego Narodzenia w Lublinie. Jednym, z ostatnich akcentów tego wydarzenia był dzisiejszy spacer z przewodnikiem zatytułowany Lublin jak z baśni.

Skoki narciarskie. Daniel Tschofenig rzutem na taśmę wygrywa 73. Turniej Czterech Skoczni!

Skoki narciarskie. Daniel Tschofenig rzutem na taśmę wygrywa 73. Turniej Czterech Skoczni!

Daniel Tschofenig zwycięzcą 73. Turnieju Czterech Skoczni. Reprezentant Austrii zajął w Bischofshofen pierwsze miejsce i rzutem na taśmę wyrwał Złotego Orła swojemu koledze z kadry – Stefanowi Kraftowi

Wielkie wiosłowanie, czyli poćwicz i wesprzyj WOŚP
AKCJA

Wielkie wiosłowanie, czyli poćwicz i wesprzyj WOŚP

Wielki finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zaplanowano na 26 stycznia. Ale okazji, żeby wcześniej włączyć się w akcję nie zabraknie.

The End of the Sun
GRAMY
film

The End of The Sun: Słowiańska przygoda z datą premiery (wideo)

Twórcy gry The End of The Sun skanowali muzea etnograficzne, by gra oparta na słowiańskiej mitologii, legendach i wierzeniach wypadła jak najlepiej. A teraz ogłosili datę premiery.

Celowo potrącił i dwa razy przejechał po 34-latku. Grozi mu dożywocie
DĘBLIN

Celowo potrącił i dwa razy przejechał po 34-latku. Grozi mu dożywocie

Dęblińscy policjanci już zatrzymali 27-latka podejrzanego o usiłowanie zabójstwa.

Orszak Trzech Króli w Puławach
dużo zdjęć
galeria
film

Orszak Trzech Króli w Puławach

Głównymi ulicami Puław przeszedł barwny korowód z aktorami, którzy wcielili się w biblijne postaci. Był m.in. król Herod, święta rodzina, a także zmierzający z darami mędrcy z trzech kontynentów.

Kłaniajcie się królowie. Orszak Trzech Króli w Lublinie
DO ZOBACZENIA
galeria

Kłaniajcie się królowie. Orszak Trzech Króli w Lublinie

Anioły, tłumy wiernych i wspaniała atmosfera. Tak wyglądał w tym roku Orszak Trzech Króli w Lublinie.

Wyprzedzał i stracił panowanie nad autem. Kierowca nie żyje

Wyprzedzał i stracił panowanie nad autem. Kierowca nie żyje

Policjanci wyjaśniają okoliczności śmiertelnego wypadku do którego doszło dziś przed południem na drodze powiatowej między miejscowościami Chmielek a Pisklaki w powiecie biłgorajskim.

Z kolędą przeszli pół miasta. Orszak Trzech Króli - Zamość 2025
galeria

Z kolędą przeszli pół miasta. Orszak Trzech Króli - Zamość 2025

Ich trzech na podwyższeniu przystrojonej ciężarówki: Kacper, Melchior i Baltazar. Zaś pieszo Maryja z Józefem i małym Jezuskiem i jeszcze setki przyodzianych w papierowe korony mieszkanek i mieszkańców miasta przeszło dziś w Orszaku Trzech Króli zorganizowanym w Zamościu po raz 11.

Kieran Culkin w filmie Prawdziwy ból
PRAWDZIWY BÓL
film

Złote Globy 2025: Były cztery nominacje, jest jedna statuetka

Nowy rok to też początek sezonu na nagrody filmowe i serialowe. W nocy z niedzieli na poniedziałek poznaliśmy laureatów nagród przyznawanych przez Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy Zagranicznej. Złote Globy przyznano już po raz 82. A jak sobie poradził film Prawdziwy ból, który był kręcony w Lublinie i Krasnymstawie?

Jarosław Tkocz to nowy trener w sztabie Motoru Lublin
KADRY

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin

Sztab szkoleniowy Motoru Lublin zyskał kolejnego trenera. Do beniaminkak PKO BP Ekstraklasy oficjalnie dołączył Jarosław Tkocz, który razem z Marcinem Zapałem będzie odpowiadał za przygotowanie bramkarzy. 51-letni Tkocz ostatnio pracował w Arabii Saudyjskiej.

Zaginiony

Policjanci z biłgorajskiej drogówki znaleźli poszukiwanego 77-latka

Pan Adam wyszedł z domu w nocy z niedzieli na poniedziałek. Po południu znaleźli go policjanci.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium