Można go piec bezpośrednio nad żarem, ale my polecamy zawinąć w folię i upiec. Odwdzięczy się niebywale soczystym mięsem pachnącym ziołami.
Pstrągi w soli
Składniki: 4 pstrągi, białko z 4 jajek, sól gruboziarnista, 4 plasterki cytryny, przyprawa do ryb.
Wykonanie: Ryby wypatroszyć, umyć, do każdego włożyć plasterek cytryny, natrzeć w środku przyprawą do ryb. Białko wymieszać z solą gruboziarnistą i obłożyć tą mieszanką pstrągi. Piec nad żarzącymi się węglami (bez ognia). Kiedy skorupka będzie twarda, a mięso w środku soczyste – podawać. Najlepiej z sałatką cytrusową.
Pstrągi w folii
Składniki: 4 pstrągi, 4 łyżki białego wytrawnego wina, po 4 gałązki rozmarynu i bazylii, 4 plasterki cytryny, 1 duży pomidor, sól, pieprz.
Wykonanie: Oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć w środku solą i pieprzem. Do każdego włożyć po gałązce rozmarynu i bazylii, plasterku cytryny i 2 ósemki pomidora. Pstrągi ułożyć na 4 kawałkach folii, zawinąć, podlać winem, zawinąć szczelnie. Grillować 20 minut, przekładając ryby z jednej strony na drugą.
Pstrągi w boczku
Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 paski wędzonego boczku, 4 gałązki rozmarynu, 4 plasterki cytryny, masło, świeżo mielony pieprz, sól.
Wykonanie: Filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, odstawić na pół godziny do lodówki. Do każdego włożyć kawałek masła, rozmaryn, posolić, zawinąć w plaster boczku. Grillować 20 minut z obu stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem. Smacznego.