

Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.

Składniki: 1 cała gęś, 0,3 ml soku z gruszki, kilogram gruszek, 200 g suszonej żurawiny, kmin rzymski mielony, 50 ml śmietany 30%, pieprz, sól.
Marynata do gęsi: 4 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, majeranek, sól.
Ciasto na pierogi: 0,70 kg mąki, 250 ml wody, 30 ml oleju, sól.
Wykonanie: gęś nacieramy marynatą i pozostawiamy na 24 godziny. Potem pieczemy gęś w 140 stopniach przez mniej więcej 2 godziny. Zagniatamy elastyczne ciasto dodając odrobinę soli.
Robimy farsz. Po wystygnięciu upieczonej uprzednio gęsi, oddzielamy mięso od kości. Mielimy w maszynce. Gruszkę kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na maśle by skruszała. Wsypujemy żurawinę oraz pokrojoną gruszkę do mielonego mięsa gęsiego. Dodajemy sok z gruszki oraz śmietanę, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą pieprzem oraz kminem rzymskim, do smaku.
Z tak przygotowanym farszem lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Pierożki doskonale sprawdzą się w rosole. Możecie także podać je z masłem lub sosem serowym. Gęsinę możecie zastąpić indykiem lub kurczakiem. Pierożki też będą pyszne.