Oto kilka wakacyjnych wspomnień ze słonecznej Italii. Może pozwolą zatrzymać słońce.
Pomidory faszerowane ryżem
12 jednakowych dużych pomidorów (niezbyt dojrzałych)
250 g ryżu
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Odciąć z wierzchu 1/3 pomidora, wnętrze wydrążyć i przetrzeć przez sito. Wierzchnią część zachować, będzie służyła do przykrycia nafaszerowanych pomidorów. Wydrążone pomidory skropić olejem. W misce wymieszać podgotowany ryż z 2 łyżkami oleju, pulpą otrzymaną z wydrążonych pomidorów, solą i pieprzem, bazylią i utartym czosnkiem. Ustawić pomidory w naczyniu do zapiekania i napełnić ryżem do 3/4, przykryć ściętymi częściami, pokropić olejem i lekko posolić, ewentualnie podlać resztą pulpy lub paroma łyżkami wody. Przykryć i wstawić do pieca na ok. 1 godz. Danie to można podawać zarówno na gorąco, jak na zimno.
Makaron z 3 serami
350 g makaronu
50 g masła
50 g sera ementalera
50 g sera gruyera
150 g sera białego
50 g śmietanki ,sól.
Sposób przygotowania:
Ser biały utrzeć ze śmietanką, będzie to rodzaj sosu. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę makaronu, warstwę sosu z białego sera zmieszanego ze śmietanką, posypać tartym ementalerem, potem gruyerem, przykryć warstwą makaronu. Na wierzchu posypać tartym serem. Wstawić do pieca na 20 min.
Saltimbocca znana jako niebo w gębie
600 g cielęciny
300 g szynki
15-18 liści szałwii
1 szklanka białego wino wytrawnego
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokroić mięso no małe sznycelki tak, aby dla każdego było po 2-3 sztuki, rozbić bardzo cienko, lekko posolić (jeżeli szynka nie jest zbyt słona) dodać pieprz, położyć na nie listek szałwii, plasterek szynki, zawinąć i spiąć. Obsmażać na maśle ze wszystkich stron. Dolać wino, zagotować, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 10 min. Do soku pozostałego na patelni dodać masła, wymieszać i polać danie.
Bakłażany
4 bakłażany
3 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki zielonej pietruszki
olej do smażenia
sól,pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokroić bakłażany wzdłuż na plastry, posolić i zostawić na 1/2 godz. Odsączyć je i wysuszyć. Przysmażyć na oleju, aby się zrumieniły, odsączyć z oliwy i ułożyć w naczyniu do zapiekania, przestudzić. Na wierzchu ułożyć pomidory przekrojone na pół (bez pestek), posypać utartym czosnkiem i bułeczką tartą zmieszaną z zielona pietruszką. Wstawić do pieca na 30 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Ryż Wiktoria
25 dkg ryżu
0.5 l wywaru z drobiu
4 jaja
10 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej
10 dkg groszku konserwowego
10 dkg sera żółtego
sól
pieprz do smaku
tłuszcz i bułka tarta do naczynia.
Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać, zalać wywarem, zamieszać,przykryć i ugotować. Następnie doprawić, przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego bułką tartą naczynia, wyrównać powierzchnię, obłożyć groszkiem i szynką pokrajaną w paseczki, posypać przyprawami, polać roztrzepanymi jajami, posypać startym serem i zapiec.