![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![Myra Horal (Mirosława Zaziabło-Hubiak), wokalistka zespołu Tryptyk, Jej pasją jest kuchnia regionalna](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2020/2020-12/ab1314219e3ff923f318b4d2bc59c79c_std_crd_830.jpg)
Z gór posyłam wam przepis na kapuśniorkę. Wiem, że u was barszcz czerwony z kołdunami, ale może sobie odmienicie choć raz. Do przepisu dołączam życzenia zdrowia, niech wam malutki Pan Jezusik dopomaga. Dobrych, rodzinnych świąt Bożego Narodzenia - mówi Myra Horal (Mirosława Zaziabło-Hubiak), wokalistka zespołu Tryptyk.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
SKŁADNIKI: kilogram ziemniaków, 2 cebule, garść suszonych prawdziwków, 4 łyżki masła, 1,5 litra wody z ugotowanej kapusty kiszonej, sól do smaku.
WYKONANIE: ziemniaki ugotować, odcedzić, jak są duże to „pośturchać” na mniejsze kawałki. Zalać gorącą wodą z ugotowanej kapusty kiszonej. Dodać wywar z gotowania wcześniej namoczonych grzybów, grzyby pokroić, dodać razem z posiekaną cebulą podsmażoną na maśle. Można okrasić olejem lnianym.
![e-Wydanie](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/public/dziennikwschodni.pl/e-wydanie-artykul.png)