Kiedy już najecie się karczkiem, kiełbasą czy kaszanką spróbujcie poszaleć z warzywami i owocami. Oto kilka podpowiedzi na urozmaicenie ogrodowego przyjęcia.
Pieczarki z ziołowym serem
Do kapeluszy nałóżcie masełka czosnkowego, potem ziołowego sera i na grill.
Ten sam numer możecie powtórzyć z papryką przekrojoną na pół.
Szaszłyki z cukini boczki i ziemniaków
Plastry cukini nasmarujcie czosnkowym masłem i zwińcie w rulon.
Na metalowe szpadki nadziewajcie cukinie, kostki boczku, kartofelki i kawałki zielonej i czerwonej papryki. Trochę oliwy, ziół i na grilla.
Spróbujcie także nakładać na szpadki kawałki cukini, papryki i pieczarek.
Bakłażany w ziołach
Wystarczy pokroić je w plastry, posolić, zostawić na pół godziny, żeby puściły goryczkę, spłukać, skropić oliwą, doprawić i na grilla.
Ale ja proponuję Wam przekroić bakłażany na pół. Powstaną łódeczki. Po usunięciu goryczki skrapiamy je oliwą, doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Na łódki nakładamy plastry cebuli, skrapiamy oliwą, na oliwę plastry pomidorów, roztarty czosnek i świeże zioła. W srebrną folię i na grill.
Coś pysznego.
Imbirowe jabłuszka z serem brie
Obracacie na drugą stronę. Nakładacie kawąłki sera. Jak serek się podtopi możecie całą kompozycję ozdobić żurawiną ze słoika. Albo borówkami.
Kolorowa fantazja
Na koniec wegetariański przysmak.
Do salaterki wrzucacie puszkę kukurydzy, cieciorki, groszki i fasoli. Doprawcie solą z pieprzem, roztartym czosnkiem, dodajcie jogurtu i świeżych ziół.
Aha. Podajecie w szklaneczkach.
Waldemar Sulisz
PS
Grill i sałatki.
Kolekcja Pani domu.
To bardzo ciekawe wydawnictwo, gdzie znajdziecie więcej znakomitych przepisów na grillową, zieloną ucztę.