Nie ma przewodników obiektywnych, bo obiektywny w restauracji jest tylko sanepid. Z moim subiektywnym przewodnikiem traficie do maleńkich zajazdów, wiejskich chałup, renesansowych dworów i restauracji w podziemiach. Dobrze tam karmią. I jest na co popatrzeć.
Hades w Lublinie
Świdniczanka w Świdniku
Dwór Anna w Jakubowicach
W karcie zupa kniazia Boberka. Czyli zupa na bobie według receptury z XIX wieku. Bardzo dobre polędwiczki w kurkach. Staropolskie zawijasy, wędzone mięsiwa i nalewki. W tym sławna miodówka. Raj dla miłośników pejzażu i polskiej kuchni.
Knajpa u Fryzjera w Kazimierzu Dolnym
Króluję tu kuchnia żydowska i tatarska, ponieważ właściciel Robert Sulkiewicz pochodzi z rodziny polskich Tatarów.
W jadłospisie znajdziecie klasykę: żydowski kawior, gęsi pipek, gęś w kapuście, wędzone półgęski oraz rosół z macowymi knedelkami. Z tatarskich klimatów - słynne czeburieki. W ogrodzie działa także pierogarnia.
Zajazd Marta w Pułankowicach
W karcie potrawy z jelenia, sarny, łosia, daniela, dzika a nawet żubra. Oraz słynny bigos myśliwski. Zjecie tam także chrupiącą golonkę oraz kołduny w rosole.
Dla wegetarian: zupa z cukini oraz pyszne naleśniki ze szpinakiem w sosie gorgonzola.
Zajazd Przy kominku w Pikulach
W karcie królują flaki, kiełbasa wiejska z rusztu, chrupiące golonki pachnące jałowcem i najlepsze po prawej stronie żeberka.
Choć lokal okupują panowie z całej Polski, to często można tu spotkać miłośniczki małych golonek.
Pikule to ulubiony adres smakoszy z Węgier. Przyjeżdżają na żeberka.
Na specjalne życzenie gospodarz przyrządza danie z kociołka ustawionego nad ogniskiem. Takiej pieczonki nie jadłem nigdzie.
Zagroda Guciów
W karcie proste jadło pod wiejski chleb i ogórki. Mchy pierogów. Kto lubi może pojeść kaszy gryczanej z pieca ze skwarkami i kwaśnym mlekiem ze spiżarni.
Dla wegetarian - sporo przysmaków.
Karczma Roztocze w Obszy
W karcie śledzie na kilka sposobów. Zawsze kraszone olejem rzepakowym, tłoczonym w sąsiedniej wsi.
Zjecie tu regionalne potrawy ze słynnym pirogiem biłgorajskim na czele. Na zimno i na gorąco.
Duży wybór pierogów. Oraz potraw staropolskich.
Kto lubi żur i zalewajki - musi tu przyjechać.
Dworek Łukowiska
Własna stadnina koni, bryczki, piękne krajobrazy.
W karcie babka ziemniaczana, parowańce z soczewicą, kiszki ziemniaczane, krupniki z guglami.
Dla smakoszy: dzik w całości - pieczony w cieście.