Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 marca 2009 r.
16:00
Edytuj ten wpis

Zrób sobie chleb w domu

0 0 A A

Zrobię sobie chleb w domu – pochwaliłem się w redakcji. Tylko po co? – spytała Agnieszka Dybek. Po to, żeby nie kupować chleba w sklepie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Bo producenci dodają do chleba bułkę tartą, gips oraz kreatynę, otrzymywaną z ludzkich włosów kupowanych w zakładach fryzjerskich. A, że włosów zupie ani chlebie nie lubię, to nauczyłem się piec żytni razowy.

Coraz częstsze kontrole producentów chleba wykazują, że to co sprzedaje się w sklepach, to w większości produkty chlebopodobne i bułkopodobne. Według Państwowej Inspekcji Handlowej co czwarty chleb sprzedawany w dużych sieciach handlowych nie spełnia norm. W dodatku do chleba dodaje się coraz więcej polepszaczy. Pół biedy, kiedy produkuje się je ze ścinków kopyt i świńskiej sierści. Ale kreatyna z włosów przez gardło mi nie przejdzie.

Po naukę pieczenia chleba udaliśmy się z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin do lubelskiej piekarni Haliny i Tadeusza Pęziołów. Tu powstają słynne gryczaki i jaglaki. A według Roberta Makłowicza Pęzioł piecze najlepszy chleb na Lubelszczyźnie.

Najważniejszy jest zakwas

Legenda mówi, że zakwas wynaleziono w Egipcie. Niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała sobie na pieczenie placków. Przestraszyła się, kiedy zobaczyła, że ciasto sfermentowało. W obawie, żeby nikt nie posądził ją o marnotrawstwo – upiekła placki. Podczas pieczenia zobaczyła, że niespodziewanie urosły. Tak powstał zakwas.

Co to jest zakwas? To mieszanka mąki z wodą. Zostawiona w cieple fermentuje. Zakwas służy do zakwaszania i spulchniania ciasta. Z pomocą zakwasu zaczyna się pieczenie chleba. Od słowa zaczyniać wziął się „zaczyn”. Piekarze używają terminu zakwas. Z czasem do pieczenia chleba zaczęto używać drożdży. Dziś zakwasu używa się przede wszystkim do chleba żytniego.
– Który jest najzdrowszy. I dlatego od chleba żytniego proponuję naukę pieczenia domowego chleba – mówi mistrz Pęzioł.
Tak też zrobiliśmy. Nauka w piekarni łatwa nie była. Ponieważ zakwas jest najważniejszy – mamy dla was prosty patent.

Jak wyhodować zakwas?

Nasze babcie zawsze zostawiały w dzieży trochę ciasta, które fermentowało. Z tego sfermentowanego ciasta robiło się zakwas.
Co zrobić, jak pieczemy chleb pierwszy raz?
– Można iść do znajomego piekarza i poprosić o trochę zakwasu. Albo iść do sklepu i kupić żytni żurek na zakwasie – mówi Tadeusz Pęzioł.

Robimy zakwas.
Składniki:
2 szklanki żuru z butelki, 3 szklanki żytniej mąki razowej.
Wykonanie:
Mieszamy żurek z mąką, zagniatamy. Powstałą papkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 16 godzin. Zakwas zacznie fermentować.
Nasze babcie wlewały letnią wodę do glinianego garnka z mąką żytnią, mieszały i zostawiały na 3 dni. Po rozmieszaniu dodawały świeżą porcję mąki i wody i znów odstawiały. Za trzecim razem zakwas był gotowy.

Robimy ciasto na chleb

Składniki:
3,5 szklanki mąki żytniej razowej, 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody, 1 płaska łyżeczka soli. Oraz zrobiony wcześniej zakwas.
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, wymieszać. Dodać zakwas. Posolić.
– Wyrabiać 40 minut. Ręcznie – mówi Tadeusz Pęzioł.
Aż 40 minut?
– 40 minut. To jest drugi po zakwasie warunek udanego wypieku.
A co będzie, jeśli będę wyrabiał 10 minut?
– Będzie ciężki, gliniasty chleb.
Tak z Magdą zrobiliśmy. Raz ja. Raz ona. Nie da się ukryć. Ręczna robota łatwa nie była.
Co dalej?
– Należy nakryć ciasto lnianą ściereczką i zostawić w cieple na 20 minut, żeby wyrosło. Podzielić na porcje. I włożyć do foremek keksowych. Do 2/3 wysokości.
To już koniec?
– Nie. Foremki trzeba znów zostawić w ciepłym miejscu. Żeby chlebki odpoczęły – tłumaczy Pęzioł.

Pieczemy chleb

Do upieczenia chleba w domu potrzebny jest piekarnik, który osiąga temperaturę 240 stopni Celsjusza.
– Kolejny patent. Zanim włożycie chleby do piekarnika, trzeba go rozgrzać, ile się da – mówi Tadeusz Pęzioł.
Przed włożeniem chlebów należy je posmarować z wierzchu wodą. Włożyć do piekarnika.
– Po 30 minutach obniżacie temperaturę do 220 stopni Celsjusza. Pieczecie 40 minut.
Jak sprawdzić, czy chleb się upiekł?
– Wyjąć z formy i zapukać w spód – mówi Pęzioł.
Tak puk, puk?
– Tak. Jeśli będzie słychać pukanie, chleb jest upieczony. Jeśli nie, chleb trzeba włożyć do piekarnika i dopiec.
Do ciasta chlebowego warto dodawać różne ziarna.
– Najlepiej kupić ziarna żyta, namoczyć i dodać. Można dodać słonecznik, pestki dyni, co komu pasuje. Ziarna muszą być namoczone – kończy Pęzioł.
Nasz pierwszy chleb był trochę ciężki. Ale jego smaku nie da się porównać do sklepowego.

Pozostałe informacje

Noc Muzeów 2024: Zobacz, jakie miejsca możesz zwiedzić

Noc Muzeów 2024: Zobacz, jakie miejsca możesz zwiedzić

Wieża Trynitarska albo albo Ogród Botaniczny. Muzeum Fortyfikacji i Broni Arsenał albo Muzeum Czartoryskich. A może Muzeum Badań Polarnych? Przed nami Noc Muzeów 2024. Co i kiedy można zobaczyć?

O wyzwaniach biznesu. Konferencja Akademii WSEI w Kazimierzu
Patronat Dziennik Wschodniego

O wyzwaniach biznesu. Konferencja Akademii WSEI w Kazimierzu

Sytuacja w Europie, po rozpoczęciu przez Rosjan pełnoskalowej wojny w Ukrainie, stawia przed biznesem wyzwania. O nich będą dyskutować naukowcy i praktycy podczas konferencji naukowej zorganizowanej przez Akademię WSEI w Kazimierzu. Początek obrad już w środę, 15 maja.

Studencka Wiosna Teatralna
22 maja 2024, 15:00

Studencka Wiosna Teatralna

XII Ogólnopolski Festiwal Studencka Wiosna Teatralna powraca! Przygotujcie się na trzy dni pełne amatorskiego teatru studenckiego! W dniach 22-24 maja, w kolebce teatru alternatywnego – ACKiM UMCS Chatka Żaka w Lublinie wystąpią teatry studenckie z całego kraju.

Amerykańska legenda na świdnickim niebie

Amerykańska legenda na świdnickim niebie

Takiej podniebnej maszyny jeszcze na Świdnik Air Festival nie widzieliśmy – Miejski Ośrodek Kultury odsłania kolejne karty i zdradza, co zobaczymy na IV edycji Świdnik Air Festival.

Cyfrowe bliźniaki i aplikacja pomogą pacjentom

Cyfrowe bliźniaki i aplikacja pomogą pacjentom

Aplikacja do rehabilitacji mowy i wirtualni pacjenci chorzy na cukrzycę typu 1 – to rozwiązania stworzone przez naukowców Politechniki Lubelskiej. Będzie je można sprawdzić już jutro, 15 maja, w Lublinie.

Czy osoby z niepełnosprawnością mogą zagłosować w Lublinie?

Czy osoby z niepełnosprawnością mogą zagłosować w Lublinie?

Osoby z niepełnosprawnością na co dzień zmagają się z wieloma przeszkodami. Coraz więcej miejsc jest przystosowana tak, aby ułatwić im codzienne funkcjonowanie. Ale nie wszystkie i nie wszędzie.

Ekstraliga U24: Pogoń Motoru Lublin zakończona połowicznym sukcesem

Ekstraliga U24: Pogoń Motoru Lublin zakończona połowicznym sukcesem

Kolejny wyrównany mecz na torze przy Al. Zygmuntowskich w ramach Ekstraligi U24. We wtorek Motor po dwunastu biegach przegrywał z Enea Stalą Gorzów 33:39. Mimo to „Koziołki” wywalczyły jeden punkt. Po pościgu lubelskiej drużyny w końcówce zawody zakończyły się remisem 45:45.

Buenos Aires i Nowy Jork, czyli jazz w Lublinie
18 maja 2024, 20:00

Buenos Aires i Nowy Jork, czyli jazz w Lublinie

Cykl Lublin Jazz prezentuje najciekawsze zjawiska we współczesnym jazzie i muzyce improwizowanej. Tym razem na scenie CK wystąpi trio z Ameryki Łacińskiej i Północnej.

Pociągiem z Łukowa do Radomia. Ciszej i bezpieczniej

Pociągiem z Łukowa do Radomia. Ciszej i bezpieczniej

Sprawniejsze i bezpieczniejsze podróże między Łukowem a Radomiem Głównym obiecuje PKP. Wszystko za sprawą prac na 6-kilometrowym odcinku między miejscowościami Łuków a Łuków Łapiguz.

Strażacy ćwiczą gaszenie pożarów lasów
film

Strażacy ćwiczą gaszenie pożarów lasów

W Nadleśnictwie Krasnystaw trwają ćwiczenia Państwowej Straży Pożarnej. Dziś strażacy z Lubelszczyzny trenują walkę z pożarami lasów pod okiem instruktorów z Wielkopolski.

Zmierz ciśnienie i saturację. A potem porozmawiaj o swoim zdrowiu
LUBLIN
15 maja 2024, 10:00

Zmierz ciśnienie i saturację. A potem porozmawiaj o swoim zdrowiu

Bezpłatne pomiary, plan żywieniowy i lekcja udzielania pierwszej pomocy. Lubelski oddział NFZ zaprasza na środę z profilaktyką.

Paweł Domagała w Centrum Kongresowym UP
18 maja 2024, 15:30

Paweł Domagała w Centrum Kongresowym UP

Aktor, wokalista, muzyk – Paweł Domagała zrobił sobie prezent na 40-te urodziny i zadebiutować jako stand-uper w programie „Zresztą nieważne”.

The Family Stallone: Koniec z Hollywood. Czas na drugi sezon (wideo)
film

The Family Stallone: Koniec z Hollywood. Czas na drugi sezon (wideo)

Sylvester Stallone z rodziną opuszcza Hollywood. Córki rozjeżdżają się po USA, a on wraz zoną wybiera Palm Beach. Premiera drugiego sezonu programu The Family Stallone.

Kadrowe roszady w straży pożarnej. Był pełniącym obowiązki. Teraz już na stałe

Kadrowe roszady w straży pożarnej. Był pełniącym obowiązki. Teraz już na stałe

Było trochę kadrowych zmian i przetasowań, ale wygląda na to, że zamojscy strażacy mają już nowego komendanta na stałe.

Lwowska w przebudowie. Zamkną fragment ulicy na dwa miesiące
ZAMOŚĆ

Lwowska w przebudowie. Zamkną fragment ulicy na dwa miesiące

To największa tegoroczna inwestycja drogowa w Zamościu. Przebudowa ulicy Lwowskiej już się rozpoczęła. Są pierwsze utrudnienia w ruchu.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium