Konkurs na najlepsze pierogi, degustacje regionalnych przysmaków, rajd rowerowy i koncert zespołu Boys. Od soboty trwał festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” połączony z 18. Ogólnopolskim Festiwalem w Krainie Pierogów.
– Chodzi o promocję kulinarnego bogactwa i rękodzieła trzech regionów. W ubiegłym roku festiwal cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Odwiedziło go aż 15 tysięcy osób – mówił wicemarszałek województwa lubelskiego Grzegorz Kapusta. – W tym roku atrakcje kulinarne postanowiliśmy poszerzyć o element aktywnej turystyki. Stąd pomysł na zorganizowanie 23-kilometrowego rajdu rowerowego po gminie Bychawa z udziałem m.in. kolarza szosowego Janusza Pożaka.
W programie tegorocznej imprezy znalazły się konkursy m.in. na najlepsze pierogi i „Najlepszy Smak Wschodnich Ziem Polskich”. Sobotnia i niedzielna impreza odbyła się na stadionie sportowym przy ul. Sportowej 8.
W lipcu festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” przeniesie się do Medyni Głogowskiej (woj. podkarpackie), gdzie w ramach Jarmarku Garncarskiego będzie można m.in. spróbować regionalnych przysmaków i zwiedzić warsztat garncarski, a w sierpniu do Drohiczyna (woj. podlaskie), gdzie odbędzie się m.in. spływ kajakowy Bugiem.