Wojciechów. Jak przygotowywać, przetwarzać i sprzedawać produkty lokalne? Tego dowiedzą się uczestnicy zajęć organizowanych przez Gminny Ośrodek Kultury.
W ramach projektu, finansowanego z funduszy unijnych, odbędą się m.in. szkolenia, wyjazdy i inne działania z udziałem członkiń kół gospodyń wiejskich. Warsztaty będą dotyczyć na przykład: zdobienia i ekspozycji potraw, opartych na ziemniakach, pomidorach, kapuście i innych produktach lokalnych oraz ich roli w ofercie gospodarstw agroturystycznych.
Ponadto najbardziej doświadczone panie z miejscowych KGW będą przekazywać informacje na temat tradycyjnych, lokalnych potraw, które zostaną opracowane i wydane w formie broszury.
W planach jest także wyjazd studyjny na Roztocze, gdzie członkinie kół przekonają się jak w praktyce wygląda przetwarzanie i sprzedaż produktów lokalnych, a w szerszym kontekście, wykorzystanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Odwiedzą m.in. hodowlę pstrąga i restaurację rybną, Zagrodę Guciów i jedną z roztoczańskich pasiek.
Chętni mogą się zapisywać osobiście w GOK w Wojciechowie, telefonicznie pod numerami: 81 517 72 10 i 517 76 22 albo wysyłając maila na adres: gok@@agroturystyka.pl.