Najnowocześniejsze w kraju centrum badania surowców spożywczych ruszyło w piątek w Lublinie. Centralne Laboratorium Aparaturowe Uniwersytetu Przyrodniczego powstało w Parku Naukowo-Technologicznym na Felinie.
Otwarte laboratorium jest jedynym tego typu w Polsce. Można w nim badać wszystkie surowce spożywcze, od warzyw i owoców, przez zboża, aż po biopaliwa. – Z kolei mikroskop elektronowy pozwala badać najmniejsze obiekty, choćby wirusy – dodaje dr Michał Rudaś, pracownik CLA. – Ale możemy także analizować elementy środowiska, które nas otacza: powietrze, gleby czy wodę.
Pozwala na to sprzęt, który przyjechał do Lublina z Japonii, Australii, Stanów Zjednoczonych i kilku krajów europejskich. Wszystko kosztowało ponad 21 mln zł (5 mln euro). Większość sfinansowała Unia Europejska w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej.