Regionalne wędliny, chleb, miody i gryczaki. Tych i innych przysmaków można było dziś skosztować podczas konferencji "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych”.
– To bardzo prestiżowa nagroda. Dzięki niej nasz produkt jest bardziej rozpoznawalny. Rozpoznawalny, ludzie o niego pytają, więc sprzedaż rośnie – mówi Roman Kot z Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Ludwinie, produkującej m.in. chleb ludwiński.
Podczas konferencji przyznano laury promocyjne dla produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Otrzymali je:
- Janowski Ośrodek Kultury za gryczaka janowskiego
- WDK w Godziszowie za gryczaka godziszowskiego
- Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska” w Baranowie za polędwicę szynkę, baleron i boczek nadwieprzański
- "Pasieka pod lipami” w Sobieszynie za nadwieprzański miód lipowy i wielokwiatowy
- Stowarzyszenie Kobiet Powiatu Janowskiego w Janowie Lubelskim za janowską nalewkę miodową i żurawinówkę momocką
- Nasutowskie Przedsiębiorstwo Społeczne w Nasutowie za zawijasa nasutowskiego
- Janina Bańka z Kraśnika za gruszkę suszoną kraśnicką
- Irena Maziarz z Rudnika za rudnicki pieróg jaglany
- Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus” filia w Lublinie za świnię rasy puławskiej
- Elżbieta Komacha z Zabłocia za ser zabłocki
- Anna Sawa z Jabłonnej za piernik lubelski
- Grażyna Nowak z Elżbiecina za kwas chlebowy sapieżyński kodeński
- Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Ludwinie za chleb ludwiński i chleb ludwiński żytni
- Gospodarstwo Rybackie Pstrąg Pustelnia z Woli Rudzkiej za szyneczkę z karpia z Pustelni i wędzone dzwonka karpia z pustelni
- Czesława Szczepańska z Jaszczowa za Kulebiaka Generałowej Kickiej
- Gminny Ośrodek Kultury w Kąkolewnicy za: parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami, parowańce żakowolskie z soczewicą, pączki żakowolskie z powidłami z antonówek, pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną, pyzy polskowolskie z mięsem, racuchy turowskie, pierogi turowskie z soczewicą, tertuny brzozowickie z soczewicą, zawijaki wygnanowskie, pierogi zosinowskie z jagodami, pierogi lipniackie z kapustą i grzybami oraz pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami.