Sandacz w sosie rakowym, szczupak gotowany i zupa rybaka. To najlepsze potrawy XV Ogólnopolskich Dożynek Rybackich Dworu Anna, które odbyły się w niedzielę w Jakubowicach Konińskich k. Lublina. Wzięło w nich udział 23 wystawców, którzy przygotowali do oceny 33 dania z ryb słodkowodnych.
W kategorii restauracje wygrał Hotel Huzar z Lublina, który serwował sandacza w sosie rakowym. Na drugim miejscu znalazł się Pensjonat Kazimierski z Kazimierza Dolnego z jesiotrem w wódce podanym na czarnej soczewicy, a trzecią pozycję za podium zajął Hotel i Restauracja President z Kocka z sandaczem z kaszotto z musem z dyni i oliwą ziołową. Wyróżnienie w tej kategorii dostał Hotel i Restauracja Nowy Dwór Bogucin za sandacza na krokiecie z czerwonej kapusty.
W kategorii szkoły i koła gospodyń wiejskich najlepsze danie – szczupaka gotowanego – przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Pólku. Drugie miejsce zajęła zupa pomidorowa z pulpecikami ze szczupaka przygotowana przez „Kobiety z pasją” z miejscowości Sobole, a trzecie - Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Niemieckiej za kiełbasę wędzoną z amura. Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli został wyróżniony za zapiekanego sandacza z grzybami.
W kategorii gospodarstwa rybackie najlepsze w tym roku okazało się Gospodarstwo Rybackie Bełżec, które przygotowało zupę rybaka. Drugie miejsce zajęło Lucky Fish z Krakowa za sushi z karpiem wędzonym, a trzecie - Gospodarstwo Rybackie „Pustelnia” z Woli Rudzkiej za delikatną pastę z pstrąga. Wyróżnienie dostało Gospodarstwo Rybackie „Topornica” (gołąbki z karpia w sosie neapolitańskim). Marszałek województwa przyznał swoją nagrodę Gospodarstwu Rybackiemu Bończa.
Dania oceniało jury w składzie: Sebastian Trojak, członek zarządu województwa lubelskiego; Artur Jaśkowski, dyrektor Wydziału Gospodarki Nieruchomościami i Skarbu Państwa Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego; Marek Wojciechowski, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oddziału terenowego w Lublinie; Krzysztof Urbaś, wójt gminy Niemce; Jacek Janiszewski, twórca Forum Welconomy w Toruniu i Władysław Bejnarowicz, wiceprezes Organizacji Producentów Polski Karp.