Wędzone pstrągi, karpie z pieca, węgorz z komina, zupa z lina, roladki z sandacza to tylko niektóre z potraw, których będziecie mogli spróbować w niedzielę 7 grudnia w Dworze Anna. O 12 rozpocznie się coroczne święto rybaków i smakoszy ryb.
- V Dożynki Rybackie nawiązują do tradycji jesiennych odłowów ryb. Po spuszczeniu wody ze stawów i wybraniu ryb rozpoczynano świętowanie, dziękując za obfity połów - tłumaczy Kazimierz Gajek z Dworu Anna.
Podczas dożynek odbędzie się konkurs na najlepsze dania, które oceni jury, złożone z przedstawicieli lubelskich mediów. Swoją nagrodę przyzna także publiczność.
Co roku poziom konkursowych potraw jest coraz wyższy.
- Pamiętajmy, że w XVII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb. Uczyli się od nas obcokrajowy. Do tej świetnej tradycji wracamy z rybakami, pracującymi na Lubelszczyźnie - dodaje Witold Maurkiewicz, pomysłodawca Dożynek Rybackich.
Potrawy z ryb przygotują: hotel Lwów, Dworek lwowski, Siedlisko folkloru Marzanna, Zajazd Biesiada, Willa Bohema, Ośrodek wypoczynkowy "eFeS” w Firleju i Dwór Anna. Ryby wędzone wystawią gospodarstwa rybackie z Kocka, Siemienia, Opola Lubelskiego, Samoklęsk, Markuszowa, Jedlanki i Zaklikowa.
Mamy dla was trzy dwuosobowe zaproszenia na niedzielne święto. Wystarczy zadzwonić dziś o godz. 15.00 do Dworu Anna pod numer 0-81 501 22 40.