Zabezpieczenia antykradzieżowe na kostkach masła, ochroniarze przy półkach z nabiałem i zwiększony popyt na tłustą śmietanę – to efekt podwyżek cen tłuszczów zwierzęcych.
Cena masła rośnie od wielu miesięcy, bo – jak tłumaczą eksperci – spada produkcja, a rośnie import do USA oraz do krajów Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Początkowo producenci – by utrzymać cenę – zaczęli produkować mniejsze kostki (wcześniej ważyły one 250 g., dziś zaledwie 200 g). Potem cena i tak znacznie wzrosła. Z danych GUS wynika, że w sierpniu kostka masła kosztowała aż o 42 proc. więcej niż rok wcześniej.
Masło drożeje w całej Europie. We Francji płaci się za masło o 80 proc., w Niemczech i Holandii o 90 proc., a we Włoszech nawet o 100 proc. więcej niż rok wcześniej.
Za wzrostem cen podąża zainteresowanie złodziei. Pracownicy jednego z warszawskich sklepów sieci Auchan ponaklejali na 300 gramowe osełki masła (cena ok. 10 zł) chipy zabezpieczające przed kradzieżami zarezerwowane dotąd dla drogich słodyczy, alkoholi, sprzętu RTV czy ubrań. Zdecydowano się na to po inwentaryzacji, która wykazała duże braki tego towaru.
– Dyrektor sklepu chciał zweryfikować straty na maśle w całym łańcuchu dostaw – tłumaczy Dorota Patejko, dyrektor Komunikacji i CSR w Auchan Polska. I dodaje: – Nie montujemy tych naklejek na maśle w żadnym innym sklepie.
Do wzmożonych kradzieży masła dochodzi także w sklepach innych sieci. – Na bieżąco monitorujemy nasze sklepy. Korzystamy z systemu kamer oraz z usług profesjonalnej firmy ochroniarskiej, aby minimalizować takie działania – podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska.
Być może jest to zjawisko chwilowe, bo specjaliści z Polskiej Izby Mleka szacują, że w tym roku cena masła już nie wzrośnie, a nawet może nieco spaść dzięki zwiększonej podaży produktów mleczarskich z Nowej Zelandii. Zanim to się stanie coraz więcej osób decyduje się na smarowanie kanapek …własnoręcznie przygotowanym masłem.
– Coraz częściej klientki pytają nas, czy do przygotowania masła w domu wystarczy użyć śmietany 30 proc., czy musi być 36 proc. – opowiada ekspedientka Aldika na lubelskim Czechowie. – Przyznam, że do niedawna nie wiedziałam, że masło można robić w domu. Teraz już wiem, że wystarczy przelać schłodzoną śmietanę do słoika i energicznie nią potrząsać. Masło zrobi się samo, wystarczy odlewać maślankę. Podobno też dobrze sprawdza się zwykły mikser.
Ile kosztuje masło?
Za kostkę 200 g zapłacimy średnio 6,49 zł - 8 zł, za masło ekstra osełkowe ok. 10 zł za 300 g lub ok. 12 zł za 375 g.
Statystyczny Polak zjada 4,3 kg masła rocznie (to znaczny spadek, bo w 1989 r. jedliśmy około 9 kg rocznie). Najwięcej jedzą go Francuzi (8 kg) i Niemcy (6 kg), a najmniej mieszkańcy Bułgarii (1 kg) i Hiszpanii (0,4 kg).