Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

11 czerwca 2016 r.
15:13

Piłka jest okrągła, a golonki są dwie. Przepisy na ulubione dania kibiców

0 2 A A
Podajemy golonkę po bawarsku - mówi Miguel Angel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni w Browarze Restauracja „Grodzka 15”<br />
Podajemy golonkę po bawarsku - mówi Miguel Angel Gonzalez Bravo, hiszpański szef kuchni w Browarze Restauracja „Grodzka 15”

Dziś przepisy na ulubione potrawy kibiców z Irlandii Północnej, Niemiec i Ukrainy. Są potrawy, które nas łączą. Golonka, pierogi i irlandzka zapiekanka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zacznijmy od kuchni Irlandii Północnej. Tajemniczej, dzikiej i ascetycznie prostej. Gdyby szukać wspólnych cech z kuchnią polską, to kibice Polski i Irlandii Północnej mogliby zacząć wspólny posiłek od ziemniaków po irlandzku. To gotowane ziemniaki, ubite z masłem i śmietaną, do których należy dodać dużo sera cheddar. Na Ukrainie kartoszka w tej wersji także się znajdzie. W Lublinie mamy do dyspozycji znakomity cheddar z Mlecznej Dolny koło Rogalowa.

Kartoszka po irlandzku

Składniki: kilogram ziemniaków, pół kostki masła, mała śmietana, 30 dag sera cheddar.

Wykonanie: ziemniaki ugotować, ubić z masłem i śmietaną, wymieszać ze starym cheddarem. Na finał można podać z podsmażoną cebulą. Można też kartoszkę zapiec pod serem. W obu wersjach będzie doskonała. Kolejną potrawą, która przypomina polskie potrawy jednogarnkowe jest zapiekanka pasterska, czyli Shepherd’s pie.

Zapiekanka pasterska
Składniki: kilogram ziemniaków, 50 dag posiekanej wołowiny lub jagnięciny, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, 25 dag mieszanki warzywnej, pół szklanki bulionu, 2 pomidory z puszki, pół szklanki śmietany, 2 żółtka, 1 łyżka masła, 15 dag cheddara, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.

Wykonanie: na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać posiekane pomidory, bulion, warzywa. Dodać zioła, wymieszać. Ziemniaki ugotować, ubić z masłem, śmietaną, żółtkami, czosnkiem, pieprzem, dodać ser. Wymieszać, jak trzeba doprawić. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, nakryć warstwą ziemniaków i obficie posypać serem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, kiedy na potrawie utworzy się złota skorupka.

Ukraińskie pielmieni

Zje kibic polski i ukraiński. Fantastyczne pierogi z surowego mięs wyglądają jak powiększone kołduny.
Składniki: 50 dag mąki, 2 jajka, woda. Na farsz: 50 dag zmielone wieprzowiny, 50 dag zmielonej wołowiny, 1 duża cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Cebulę posiekać, wygnieść, wymieszać z dwoma gatunkami mięsa. Dobrze wyrobić, dodać jajko, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, lepić jak kołduny, owinąć na palcu i złączyć rogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Polać masłem. Podawać ze śmietaną.

Lubił kozak wareniki

Wareniki są podstawą ukraińskiej kuchni. Trochę inne ciasto i kilkadziesiąt odmian farszu. Do wareników szedł ser, smażona kapusta, gotowane ziemniaki, fasola, groch a nawet mąka. Ale to jeszcze nie wszystko. Za nadzienie służył mak, wiśnie, jagody, kalina, jabłka, bakalie.

Ciasto na wareniki robiono z mąki, wody, jajek i soli. Woda musiała być chłodna, bo taka dłużej trzymała wilgoć. Wareniki gotowały się w osolonym wrzątku, odcedzone wędrowały do rondla, tam, zalewano je rozgrzanym masłem i potrząsano, żeby nie lepiły się jeden do drugiego. Wareniki z ciasta drożdżowego pieczono w piecu.

Golonka Grześkowiaka

Najsłynniejsza z lubelskich golonek powstała za sprawą Kazimierza Grześkowiaka, autora „Chłop żywemu nie przepuści”. Niemieccy kibice nie przepuściliby golonce Grześkowiaka właśnie. Jaka to golonka?

- Był 1991 rok. Grześkowiak lubił przychodzić do Hadesu. I gotować. Często miał ze sobą książki kucharskie. Któregoś dni przyszedł do mnie i mówi, że wymyślił przepis na golonkę. Kupiliśmy cztery golonki i spotkaliśmy się następnego popołudnia. Kazimierz kazał wrzucić do dużego gara kilka porcji włoszczyzny. Golonki się gotowały, Grześkowiak snuł kulinarne opowieści. W pewnym momencie nakłuł jedną z golonek. Następnie sypnął do gara cukru, wlał wódki. Po 10 minutach wyciągnął z kieszeni butelkę sosu sojowo-grzybowego. Na tamte czasy to była nowość. Wlewał po łyżce, próbował zalewy, znów wlewał. Aż w końcu wyjął golonki i podał na talerze - mówi Andrzej Malinowski, jeden z najwybitnieszych szefów kuchni, który gotował w Klubie Towarzyskim Hades mieszczącym się w podziemiach Centrum Kultury.

Polacy przepadają za to za golonką po bawarsku, gotowaną w piwie. Wzorcową podaje Browar Restauracja „Grodzka 15”. Ponieważ to golonka z młodych prosiaków, Niemcy w Lublinie zamawiają dwie.

Golonka po bawarsku

Składniki: 4 golonki, 4 szklanki ciemnego piwa, 4 cebule, 2 łyżki tłuczonego jałowca, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: natrzeć golonki jałowcem, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na noc. Im więcej przypraw, tym lepiej. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusić do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z puree grochowym.

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium