Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 czerwca 2016 r.
8:02

60 szefów kuchni z całego świata wizytuje Lublin

0 0 A A
Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata<br />
Elżbieta Cwalina i Marek Panek z Hades Szeroka nakarmią 60 szefów kuchni z całego świata

Prowadzą warsztaty, odwiedzają restauracje, rozmawiają o kuchni prosto od człowieka. W sobotę w Hades Szeroka zjedzą regionalne dania. W niedzielę w Hotelu Agit wydadzą kolację.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do Lublina przyjechali w środę, 1 czerwca. - Wieczorem w Agit Hotel Congress & Spa rozpoczął się Światowy Kongres Gourmonde 2016. Rozmawiamy o nowych trendach w światowej gastronomii. W tym o kuchni prosto od człowieka. Daniach przygotowanych z produktów, o których wiemy, kto, gdzie i jak je hodował - mówi Jean Bos, na którego zaproszenie kucharze przyjechali do Lublina.

- Produkt regionalny to jedzenie, za którym stoi człowiek. Nie fabryka, wielka wytwórnia, przemysł, tylko jakaś konkretna osoba oraz często jej rodzina - mówi Monika Kucia z Warszawy, specjalista od wizyt studyjnych. Nie ukrywa, że w restauracji najważniejszy zaczyna być stół, jako miejsce spotkanie tego, kto gotuje i tego, kto je. Jedzenie jest rozmową człowieka z człowiekiem.

Historia i kuchnia

Pomysłodawcą i polskim organizatorem projektu jest Jean Bos, prezydent Aregala Polska, partnerem zagranicznym Aregala; międzynarodowa organizacja zrzeszająca kucharzy i wizjonerów z całego świata, promujących kulinarne tradycje różnych narodów. Organizacja powstała w 1982 roku i dziś organizuje konferencje, fora, konwencje czy festiwale żywności na całym świecie.

- Pytają mnie dziennikarze z całej Polski, dlaczego Lublin? A dlaczego Warszawa - odpowiadam. Lublin, bo to miasto z wielką historią i region z wielokulturową kuchnią. Miejsce, gdzie spotykają się kultury. Kulinarna oś świata - podkreśla Jean Bos.

Warsztaty z mistrzami zaczęły się w czwartek w Zespole Szkół nr 5 im Jana Pawła II, trwają przez cały piątek. - Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość nauki u najlepszych - dodaje Jean Bos.

Zjedzą Lublin

W sobotę sławnych kucharzy będzie można spotkać na Placu Teatralnym, gdzie o godzinie 9 rano rozpocznie się konkurs „Lubelskie smaki” organizowany przez Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Kucharze będą pracować w jury.

Także w sobotę, o godzinie 20, będą poznawać lubelskie potrawy w restauracji Hades Szeroka. - Wybraliśmy to miejsce, bo Elżbieta Cwalina wie, jak zbudować lubelski stół w oparciu o lokalne produkty - mówi Jean Bos.

Co zjedzą kucharskie sławy?

- Śledzia na plastrze cebuli i ziemniaka, twarożek z rzodkiewką na czarnym chlebie, carpaccio z buraka z wędzonym serem i olejem, strudel z wątróbką i pigwówką, deskę serów (Bursztyn, Kozi z Wierzchoniowa, biały wędzony) ze śliwkami kresowymi z kminkiem - mówi Elżbieta Cwalina.

- Podamy także pieczony karczek i boczek z ćwikłą, chrzanem z miodem i żurawiną, wędzony schab i indyk z zielonymi kiszonymi pomidorami i pomidorami korzennymi, chleb ze smalcem z ogórkami małosolnymi i kiszonymi, fasolę z pieprzem i cebularze - dodaje Marek Panek, szef kuchni w Hadesie.

Bigos musi być

- W menu musiał być bigos, który tak polubiłem w Polsce, kilka odmian pierogów i gołąbki - śmieje się Jean Bos, który przez kilkanaście lat gotował na dworze króla Belgii.

- Spełniamy życzenia. Podamy żur lubelski z chrzanem, jajem i kiełbasą, zrazy wołowe zawijane z grzybowym sosem, kaszę gryczaną, pierogi ruskie, z kapustą i pieczarkami, z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami, bigos po lubelsku, gołąbki z pęczakiem i mięsem i suszone śliwki zawijane w boczek. Na deser dostaną truskawki ze śmietaną, szarlotkę, makowiec i sernik, kompot z rabarbaru - dodaje Elżbieta Cwalina.

Smaki świata dla Lublina

W niedzielę, 5 czerwca, o godzinie 20 szefowie zapraszają na kolację mieszkańców Lublina. Kolacja odbędzie się w Hotelu Agit, wstęp kosztuje 35 zł. Każde z kilkunastu dań przygotuje inny kucharz. Impreza ma charakter dobroczynny, wpłacone pieniądze zostaną przeznaczone na cele charytatywne.
Rezerwacja: tel. 728 318 718, recepcja Hotelu Agit, ul. Wojciechowska 29

Pozostałe informacje

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

Policjantka z lubelskiej komendy straciła dom w pożarze. Ruszyła zbiórka

Policjantka z lubelskiej komendy straciła dom w pożarze. Ruszyła zbiórka

Dom policjantki z lubelskiej komendy kilka tygodni temu stanął w płomieniach. Spalił się prawie cały dobytek rodziny. Ruszyła zbiórka na odbudowę.

Najlepsze firmy faktoringowe dla małych i średnich firm – które rozwiązanie warto wybrać?

Najlepsze firmy faktoringowe dla małych i średnich firm – które rozwiązanie warto wybrać?

Firmy faktoringowe należące do PZF (Polskiego Związku Faktorów) sfinansowały ponad 21 mln faktur od stycznia do września 2024 roku, polepszając płynność finansową przedsiębiorców, którzy wystawiają faktury z odroczonym terminem płatności. Dlaczego małe i średnie firmy, szczególnie współpracujące z większymi kontrahentami, powinny korzystać z faktoringu?

Jak wybrać prezent dla dziewczynki na święta?

Jak wybrać prezent dla dziewczynki na święta?

W sklepach pełno jest kolorowych zabawek, które kuszą swoim wyglądem i różnorodnością. Wybór odpowiedniego prezentu dla dziewczynki na święta może być jednak wyzwaniem, szczególnie jeśli zależy Ci na tym, aby prezent był atrakcyjny, trwały i posiadał walory edukacyjne.

5 powodów, dla których warto przejść na ekologiczne foliopaki do wysyłki

5 powodów, dla których warto przejść na ekologiczne foliopaki do wysyłki

Foliopak kurierski to bardzo popularne opakowanie wykorzystywane do przesyłek. Jednak zwykły model foliowy niekoniecznie jest przyjazny dla środowiska. Na szczęście nowoczesne technologie pozwalają na wyszukiwanie rozwiązań pozwalających lepiej zatroszczyć się o naszą planetę. Jednym z nich jest foliopak eko – oto powody, dla których warto na niego postawić!

Prywatne wizyty i konsultacje lekarskie. Praktyczny miniporadnik dla pacjentów

Prywatne wizyty i konsultacje lekarskie. Praktyczny miniporadnik dla pacjentów

Umawianie wizyt i konsultacje lekarskie online – niezbędnik pacjenta

Gdzie jest pani Krystyna? Pojechała czerwona damką i ślad po niej zaginał

Gdzie jest pani Krystyna? Pojechała czerwona damką i ślad po niej zaginał

Zaginęła pani Krystyna z gminy Lubartów. Policja apeluje o pomoc w poszukiwaniach 65-latki.

Elegancja, komfort i oszczędność... Przegląd materacy do łóżka od polskiego producenta Snoovio

Elegancja, komfort i oszczędność... Przegląd materacy do łóżka od polskiego producenta Snoovio

Materace piankowe Snoovio to atrakcyjna propozycja dla osób, którym zależy na jakości snu. Produkowane są przez firmę Qemetica - lidera w produkcji pianek o ponad 50-letnim doświadczeniu. Użycie w ich strukturze pianki termoelastycznej, hybrydowej i konwencjonalnej pozwala czerpać korzyści każdej z nich. W naszym artykule przedstawiamy materac Snoovio Exclusive, Snoovio Premium i Snoovio Easy - sprawdź, który najbardziej pasowałby do Twoich potrzeb!

W środę swoje racje przed sądem przedstawiło oskarżenie i obrona. Wyrok ma być ogłoszony w piątek

Strzelanina pod remizą. Tylko straszył czy chciał zabić?

Przewód sądowy został zamknięty. Mowy końcowe wygłoszone. Teraz sąd zdecyduje czy Łukasza W. skazać za usiłowanie zabójstwa, czego chce prokuratura, czy też uniewinnić, o co wnosi obrona.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium