Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 stycznia 2017 r.
10:06

Rok 2017 pod znakiem zmian w kuchni. 10 kulinarnych trendów

78 2 A A

Zamiast szynki i boczku: podroby. Zamiast wędlin ze sklepu: domowe wyroby. Zamiast świeżych warzyw w zimie: fermentacja i kiszonki. Zamiast oliwy i makaronu: nasz olej lniany i kasza gryczana. Kulinarnie zapowiada się bardzo ciekawy rok

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W 2017 roku scena restauracyjna w Polsce mocno się zmieni. Jeszcze większe zmiany czekają nas w domowej kuchni. Coraz więcej z nas będzie gotować, robić domowe wędliny i nalewki, kisić i wekować. Chcemy bowiem jeść zdrowiej, sezonowo i lokalnie, ale także taniej.

- Wracamy do korzeni. Do korzennych warzyw, do tradycyjnego gotowania, do tradycyjnych, domowych potraw opartych na ekologicznych składnikach. W restauracjach zaczyna się odchodzić od wymyślnych technik, takich jak na przykład sous vide. Powrót do korzeni to także powrót do babcinych zeszytów z przepisami - mówi Ivo Violante, szef kuchni w restauracji Oto Ivo w Lublinie, który prowadzi szkolenia dla kucharzy w całej Polsce.

5 ćwiartka

Po modzie na kuchnię wegetariańską, wraca moda na mięso. Dobre mięso od małych lokalnych dostawców pojawi się na naszych talerzach w mniejszej ilości, ale lepszym gatunku. Zaprzyjaźnimy się z małymi sklepami mięsnymi.

W restauracjach na topie będzie 5 ćwiartka; wszelkiego rodzaju podroby. Od nerki cielęcej, przez wątróbki, żołądki i serca, po ogony. Znów będziemy gotować przedwojenną zupę ogonową, przyrządzać cynaderki, gulasz z serc z kaszą gryczaną, a nawet móżdżek po polsku i grasicę cielęcą (animelkę). Piotr Skwarek w restauracji Trzy Romanse (Hotel Wieniawski) sam robi salceson i podaje go na przystawkę.

Brukselka i kurkuma

Coraz więcej ludzi polubi brukselkę, którą można przyrządzić na kilka sposobów. Najmodniejszym połączeniem będzie brukselka - kurkuma. To podstawowy składnik popularnej mieszanki curry; symbolu indyjskiej kuchni.

Okazuje się, że kolejne wyniki badań potwierdzają niezwykłe właściwości kurkumy. Od działania antywirusowego i przeciwzapalnego, po ochronę serca i wsparcie dla pracy mózgu. Będziemy gotować zupy z kurkumą, przyrządzać mięsa, warzywa, a nawet desery.

Fermentacja i słoiki

Już wiemy, że jedną z najważniejszych przyczyn problemów ze zdrowiem jest zakwaszenie organizmu. To efekt niewłaściwego odżywiania, jedzenia nadmiernej ilości wędlin i mięsa. Prostym i skutecznym sposobem na odkwaszenie organizmy jest jedzenie kiszonek. W procesie fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego, które skutecznie potrafią „ustawić” gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Zaczniemy kisić kapustę, czosnek, paprykę, pomidory, jabłka, grzyby i śliwki.

Do słoików dodamy na smak słupki chrzanu i marchewki, koperek, liście czarnej porzeczki czy wiśni, ziele angielskie, liście laurowe, kminek a nawet małe, ostre papryczki. - Od lat kisimy w Hades Szeroka zielone i czerwone pomidory oraz śliwki z kminkiem - mówi Elżbieta Cwalina.

Grzyby i ryby

Będziemy zbierać dzikie rośliny, owoce, korzenie, bulwy, dziką różę i czarny bez. Moda zaczęła się przy okazji renesansu nalewek. - Owoców na nalewki szukam w lasach, na skraju pól miedzach - mówi Hieronim Błażejak, jeden z najwybitniejszych polskich nalewkowiczów.

- Zbieractwo to żadna nowość. Od lat zbieram grzyby do swojej restauracji. Od maja do pierwszych przymrozków - mówi Marta Stelmach z Zajazdu Marta w Pułankowicach, gdzie podaje się bardzo smaczne pierogi z kaszy gryczanej i gąsek.

Coraz chętniej będziemy także łowić ryby a nawet raki i wykorzystywać je w przyrządzaniu potraw.

Herbatki i napary

Do łask wraca medycyna ludowa. Z młodych pędów sosen zrobimy syrop na kaszel i nalewkę. Z kwiatów mniszka lekarskiego: zdrowotny miód.

Będziemy suszyć miętę i pokrzywę, owoce głogu, jarzębiny, liście malin. - Ze świeżej pokrzywy gotuję zupę, suszoną wykorzystuję do farszu na pierogi oraz na ziołowe herbatki. Wierzę w moc Matki Natury - mówi Agnieszka Filiks, szefowa restauracji Siwy Dym w Celejowie.

Kluski i kopytka

Przestajemy się bać glutenu. Wbrew wielu artykułom, przy zrównoważonej diecie wcale nie jest taki szkodliwy.

- Pieczemy chleb i bułki w domu. A nawet fajercarze, babcine placki na sodzie. Eksperymentujemy z nowym nadzieniem do pierogów. Uczymy się robić knedle i kopytka - mówi Agnieszka Filiks.
- Coraz więcej restauracji robi swoje makarony. W domu znów sami robimy kluski do rosołu - dodaje Ivo Violante.

Len i kasza

Furorę robi polskie superfoods. Kończy się moda na nasiona chia (szałwia hiszpańska), jagody acai, owoce goji. Okazuje się, że nasze siemię lniane jest bezkonkurencyjne. Polska aronia ma dużo więcej bezcennych substancji niż owoce goji.

Do łask wróci kasza jaglana i gryczana. Pierwsza - jedzona solo z odrobiną masła - znakomicie oczyszcza układ pokarmowy i wymiata toksyny. Kasza gryczana dostarcza potężnej dawki mikroelementów i witamin.

Od korzenia do łodygi

Chcemy jeść i gotować oszczędniej. Stąd nowa moda na stop marnotrawstwu jedzenia. Koniec w wyrzucaniem roślinnych odpadków. Liście brokułów i buraków, obierki z marchewki i pietruszki, korzonki z warzyw - to pełnoprawne składniki potraw.

W restauracjach już pojawiły się bulwy, kłącza, kwiaty, łodygi, mikrolistki i nasiona. Nasze babcie z pąków nasturcji przyrządzały kapary, z zielonego derenia robiły oliwki. - Moi koledzy z warszawskich restauracji zaczynają wprowadzać do kart potrawy z międzywojennych książek kucharskich. Za tym idą zapomniane techniki. Piec konwekcyjny idzie w odstawkę, golonka dusi się w żeliwnym garnku, a gęś piecze w gęsiarce - dodaje Ivo Volante.

Sezonowo i lokalnie

W 2017 roku będzie umacniać się moda na sezonowe i lokalne jedzenie. W domu i restauracji. - Nie wyobrażam sobie podawania smacznych dań bez własnego warzywnika. Sami uprawiamy warzywa i ziemniaki, hodujemy pomidory, ogórki i cały asortyment ziół - mówi Stanisław Stelmach z „Zajazdu Marta” w Pułankowicach.

- Gotuję tak, jakbym gotowała dla swoich dzieci. Za restauracją uprawiam warzywa, zioła i jadalne kwiaty - dodaje Agnieszka Filiks.

Wiesław Kurowski, wybitny szef kuchni (Magia, Hotel Alter) przez lata hodował własne zioła. - Dziś wiem, że w gotowaniu najważniejszy jest szacunek dla produktu. Zarówno w restauracji jak i w domu - mówi Kurowski. Swoje warzywa i zioła hoduje Artur Góra, szef kuchni restauracji BelEtage (IBB Grand Hotel Lublinianka).

Uczymy się gotować

Coraz więcej osób chce gotować szybko i zdrowo. W końcu zaczynamy dokładnie czytać etykiety na wędlinach i w domowym zaciszu robić kiełbasę. Sami zaczynamy robić pasztety i chleby.

Nauka gotowania jest w modzie. - Jestem zapraszany do rodzin, uczę gotowania. Tłumaczę jak poznać świeżą rybę, pokazuję, jak upiec ją w pergaminie i jakie wino dobrać - mówi Ivo Violante. Wskazuje także na nowy trend wśród szefów kuchni: - Spotykamy się w kilka osób, gotujemy, wymieniamy doświadczeniami. Uczymy się od siebie.

Pozostałe informacje

Europosłanka Marta Wcisło
Sport/Polityka

Marta Wcisło oburzona wypowiedzią ministra. Poszło o planowany stadion żużlowy w Lublinie

Europosłankę z Lublina zdenerwowały słowa Ireneusz Rasia, wiceministra sportu i turystyki. Poszło o stwierdzenie dotyczące ewentualnego dofinansowania budowy stadionu żużlowego. Ministrowi „trudno by było wyobrazić sobie”, aby budżet państwa dołożył do inwestycji, wartej 250-300 mln zł.

 PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski
galeria

PGE Start Lublin w efektownym stylu pokonał Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski

To był znakomity występ koszykarzy PGE Startu Lublin. Podopieczni Wojciecha Kamińskiego nie dość, że wygrali z Tasomix Rosiek Stal Ostrów Wielkopolski to jeszcze zagwarantowali sobie prawo udziału w turnieju Pekao S.A. Puchar Polski

Kadr z filmu zapisującego poczynania litewskiego kierowcy

„Główna rola” w filmie kosztowała go 1000 złotych

30-letni obywatel Litwy został ukarany mandatem w wysokości 1000 złotych. Tyle kosztowała go brawurowe wyprzedzanie na skrzyżowaniu, nagrane przez innego kierowcę.

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

Żółte kamery poskromią piratów drogowych

43 nowe urządzenia odcinkowego pomiaru prędkości (opp) obejmą nadzorem blisko 400 km dróg ekspresowych i autostrad. To kolejny krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na polskich drogach. Pierwsze nowe urządzenia zaczną rejestrować wykroczenia w połowie 2026 roku. W sumie będzie to 114 opp na polskich drogach nadzorowanych przez CANARD.

Magdalena Szymkiewicz zdobyła w Poznaniu 23 pkt

Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka przegrał w Poznaniu

Trzęsienie ziemi w ekipie z Lublina na pewno nie pomogło koszykarkom. W niedzielę Polski Cukier AZS UMCS już bez Krzysztofa Szewczyka na ławce musiał uznać wyższość rywalek z Poznania. Enea AZS Politechnika niespodziewanie pokonała akademiczki 80:71.

Nowy „szeryf” w Rykach

Nowy „szeryf” w Rykach

W Komendzie Powiatowej Policji w Rykach odbyła się zmiana warty na stanowisku komendanta. Pełnienie obowiązków na tym stanowisku powierzono nadkomisarzowi Łukaszowi Walo, dotychczasowemu I zastępcy komendanta.

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Kury i indyki muszą być zaszczepione. Obowiązkowo!

Obowiązek szczepienia kur i indyków przeciwko chorobie rzekomego pomoru drobiu wprowadził wojewoda lubelski na terenie całego województwa lubelskiego. W regionie dotychczas wykryto dwa ogniska tej choroby.

Paweł Tetelewski ma swój pomysł na MKS FunFloor Lublin

Paweł Tetelewski (MKS FunFloor Lublin): Chcemy grać równo przez 60 minut

W piątkowy wieczór kibice w hali Globus po raz pierwszy na własne oczy mogli zobaczyć MKS FunFloor pod wodzą Pawła Tetelewskiego. Jakie wnioski można wyciągnąć po meczu z Energą Szczypiorno Kalisz?

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego
Kuchnia

"Zimne nóżki" z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego

Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.

Marek Marciniak w sumie rzucił w Płocku cztery bramki

Polska wygrała Turniej 4 Narodów. Występy Marka Marciniaka z Azotów Puławy

Reprezentacja Polski mężczyzn w kompletem zwycięstw wygrała Turniej 4 Narodów, który był rozgrywany w Płocku. W ekipie Biało-Czerwonych wystąpił zawodnik Azotów Puławy Marek Marciniak.

Wizualizacja bloku
Biała Podlaska

Budowa bloku komunalnego nie ruszyła. Miejska spółka wciąż czeka na przelew z BGK

Przelew z dofinansowaniem na konto Zakładu Gospodarki Lokalowej w Białej Podlaskiej jeszcze nie dotarł. Dlatego miejska spółka, pomimo pierwotnych zapowiedzi, przetargu na budowę bloku z mieszkaniami komunalnymi jeszcze na ogłosiła.

Wirus HIV w zbliżeniu mikroskopowym
zdrowie

Ludzie nadal umierają na AIDS. Na tę chorobę leku jeszcze nie wynaleziono

Mamy progres w leczeniu, ale nadal nie potrafimy wytworzyć leku, który całkowicie eliminowałby HIV z zakażonego organizmu. O wirusie, o którym głośno było zwłaszcza w latach 80-tych XX wieku rozmawiamy z prof. Anną Bogucką-Kocką, kierownikiem Katedry i Zakładu Biologii z Genetyką Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska
Lublin

Łyżwy na Placu Litewskim? Rośnie liczba zwolenników budowy miejskiego lodowiska

Najpierw Konrad Wcisło z klubu prezydenta Krzysztofa Żuka, a teraz Robert Derewenda z klubu PiS. Obaj dopytują o pomysł utworzenia w centrum Lublina dodatkowego, miejskiego lodowiska. Czy ta idea ma szansę realizacji?

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Pijany kierowca o włos od śmierci. Bariery wbiły się w samochód

Dzisiaj ok. 3:30 nad ranem na drodze krajowej nr 74 w miejscowości Borownica w powiecie janowskim kierowca audi wpadł w poślizg i uderzył w bariery energochłonne. Te przebiły samochód na wylot.

Studniówki 2025: Bal Prywatnego LO im. Królowej Jadwigi w Lublinie
zdjęcia, wideo
galeria
film

Studniówki 2025: Bal Prywatnego LO im. Królowej Jadwigi w Lublinie

W sobotę w lubelskim hotelu Focus Premium poloneza zatańczyli tegoroczni maturzyści Prywatnego Liceum Ogólnokształcącego im. Królowej Jadwigi w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium