Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

29 lipca 2011 r.
15:13
Edytuj ten wpis

Słoweńcy wzięli się za ocet i musztardę sarepską z Parczewa

Autor: Zdjęcie autora Paweł Puzio
Unikalny smak oraz wielkie możliwości powiązane z mocną pozycją na regionalnym rynku dostrzegli Słow
Unikalny smak oraz wielkie możliwości powiązane z mocną pozycją na regionalnym rynku dostrzegli Słow

Matej Hojnik ze Słowenii z optymizmem patrzy w przyszłość: – Musztarda, ocet i ketchup z Parczewa mają wielki ładunek smaku i tradycji – twierdzi Słoweniec. Nowy właściciel parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy zapowiada inwestycje, nowe opakowania i ekspansję na Polskę i Słowenię.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Jak kiełbaska, to musztarda z Parczewa. Jak domowe ogórki, to ocet z Parczewa. Wytwórnia Octu i Musztardy to ikona Parczewa. Teraz, po 40 latach firma stoi u progu dużych zmian.

Trochę historii

Wytwórnia powstała w 1969 r. jako przedsiębiorstwo państwowe. Do 1990 przedsiębiorstwo znajdowało się w strukturach Państwowego Przemysłu Terenowego, Przedsiębiorstwa Spirytusowego "POLMOS” a potem Kombinatu Przemysłowo-Rolnego Fructopol.

W 1990 utworzono samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. Mimo licznych zmian, zakład od chwili powstania jest producentem octu i musztardy. – Receptura musztardy, naszego głównego wyrobu, od 40 lat jest taka sama. Balans pomiędzy ilością gorczycy, octu, cukru i innych dodatków, to nasza największa tajemnica i nasz znak firmowy – mówi dr Ewa Kotiuk, główny technolog parczewskiego zakładu. W Parczewie wytwarza się również ocet spirytusowy, winny oraz olej z gorczycy. Od 1998 roku produkowany jest również ketchup. Odbiorcami, poza hurtowniami, są sklepy zlokalizowane w województwie lubelskim.

Transakcja

Unikalny smak oraz wielkie możliwości powiązane z mocną pozycją na regionalnym rynku dostrzegli Słoweńcy z Apis-Vita. 22 grudnia 2010 roku Minister Skarbu Państwa sprzedał 12 750 z 15 000 udziałów Słoweńcom, którzy za 85 proc. akcji zapłacili 2,2 miliona złotych. Pozostałe 15 proc udziałów jest obecnie bezpłatnie przekazywane osobom uprawnionym, czyli zatrudnionym i byłym pracownikom parczewskiej octowni. W sumie to 66 osób.
Zmiany, zmiany, zmiany…

Słoweńska firma Apis-Vita to producent octów. Ich sztandarowym wyrobem jest ocet balsamiczny o smaku klasycznym oraz z dodatkiem śliwki. – Oba są wytwarzane według unikalnej receptury mojego wujka – mówi Matej Hojnik, słoweński prezes parczewskiej firmy. – Jesteśmy jednym z największych producentów octów w Słowenii – dodaje Hojnik, który mówi, że "balsamico” ze słoweńskiej wytwórni niczym nie odbiega od klasyków z najlepszych octowni we włoskiej Modenie.

A dlaczego Polska i Parczew? – Bo zakład ma dobre jakościowo wyroby i wielki potencjał. Rynek ostrych dodatków ma wielką przyszłość, ale potrzeba zainwestować, zmienić technologię i wizerunek marki. Ale broń Boże nie wolno ruszać smaku – dodaje Hojnik.

Mikrofiltracja

Modernizacja już zaczęła się. Na początek Słoweńcy zainwestowali w taśmę do produkcji octu. – Kupiono nową linię do rozlewania. Niebawem nasz ocet spirytusowy pojawi się na sklepowych półkach w nowych, plastikowych butelkach – mowi dr Ewa Kotiuk. – Ale najważniejszą dotychczasową inwestycją jest zakup filtra mikrostatycznego, który usuwa z filtrowanego płynu drobne zawiesiny, komórki bakteryjne i inne zanieczyszczenia w occie, powodujące jego mętność. Produkt poddany oczyszczaniu za pomocą mikrofiltracji nie zawiera bakterii i dlatego też jest bezpieczny pod względem mikrobiologicznym, bez konieczności utrwalania za pomocą środków chemicznych – dodaje Kotiuk. Ta inwestycja kosztowała Słoweńców 300 tysięcy euro.

Główna technolog zapowiada także zamiany w "musztardzie”. – Już pod koniec roku nasza musztarda trafi do sklepów w nowych opakowaniach, ze zmienionymi etykietami. Słoiczki będą zamykane hermetycznie metalowymi wieczkami, co pozwoli na wydłużenie ich terminu do spożycia.

Nowe smaki

To nie koniec zmian. Na przyszły rok słoweńska firma zapowiada również zakup nowoczesnej linii do konfekcjonowania ketchupu i musztardy, co pozwoli wprowadzić nowe smaki, min. musztardę miodową. – Planujemy także wytwarzanie np. musztardy funkcjonalnej, z dodatkiem prozdrowotnych enzymów jak Q10 – wyjaśnia Kotiuk. Firma już napisała projekt po środki unijne na ten cel o wartości ponad 4 milionów złotych.

Słoweński prezes zapowiada także ekspansję handlowa i produktowi. – Planujemy w Parczewie uruchomienie produkcji octu balsamicznego na bazie naszej receptury. Nie wykluczamy także – w dalszej, choć nie odległej przyszłości – rozpoczęcie produkcji przetworów z ogórków i papryki oraz pochodzącej z Bałkanów pasty warzywnej Ajvar.

Jednak najbliższy cel to poszerzenie rynków zbytu. – Parczew to mocna marka na rynku lubelskim. Nam potrzebne są nowe. Dlatego już wchodzimy na Podkarpacie, potem będziemy wbijać się na inne rynki regionalne. Nie wykluczamy także eksportu. Już od nowego roku "kremska” z Parczewa zagości w słoweńskich sklepach. Musztarda zebrała bardzo pozytywne recenzje podczas degustacji w moim rodzinnym kraju – dodaje Hojnik.

Bez zwolnień

Po Parczewie krąży plotka, że nowy właściciel wprowadzi mechanizację produkcji. A to za sobą pociągnie zwolnienia. Obecnie w WOM pracuje 46 osób. – Wprowadzenie w nowych technologii jest koniecznie. Na pewno jednak nie planuję zwolnień – podkreśla Hojnik. – Parczewska wytwórnia ma ogromny potencjał, dlatego widzę możliwości zwiększenia produkcji, sprzedaży, a co za tym idzie: zatrudnienia.

Pozostałe informacje

Nowa inwestycja przy Nałęczowskiej zmieni obraz dzielnicy? Temat wróci do Rady Miasta, bo 20 miejsc parkingowych to za mało

Nowa inwestycja przy Nałęczowskiej zmieni obraz dzielnicy? Temat wróci do Rady Miasta, bo 20 miejsc parkingowych to za mało

Ulica Nałęczowska w Lublinie czeka na duże zmiany. W rejonie skrzyżowania z Aleją Kraśnicką planowana jest budowa nowoczesnego kompleksu z wysokimi wieżowcami, przestrzeniami usługowymi i placem miejskim. Inwestorzy podkreślają, że projekt odpowiada na realne potrzeby miasta i będzie korzystny dla jego rozwoju. Decydować będzie Rada Miasta.

Z Lublina na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Z Lublina na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Sławosz Uznański-Wiśniewski to drugi Polak, który poleci w kosmos i pierwszy, który trafi na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Co tam będzie robił? A na przykład testował specjalny hełm do sterowania komputerem za pomocą myśli. Hełm, który powstał w Lublinie. – Dziś nasz sprzęt znajduje się na stałym wyposażeniu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, a my jesteśmy w trakcie realizacji naszego pierwszego, w pełni samodzielnego eksperymentu w ramach polskiej misji IGNIS – mówi dr Dariusz Zapała z firmy Cortivision, która stworzyła innowacyjny hełm dla polskiego astronauty

Remis byłby najuczciwszy - ocenia mecz z Cracovią trener Motoru

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Nie wygrywa się spotkania za to, że ma się piłkę

Motor w sobotni wieczór musiał uznać wyższość Cracovii. „Pasy” wygrały w Lublinie 1:0. Jak szkoleniowcy obu drużyn oceniają spotkanie?

Kopalnia w Bogdance wydobywa węgiel najtaniej w kraju

Węgiel z Bogdanki na Ukrainę, czyli co dalej z lubelską kopalnią

– Po zakończeniu wydobycia węgla chcemy nadal być silnym przedsiębiorstwem przemysłowo-energetycznym – mówił na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach wiceprezes ds. rozwoju Lubelskiego Węgla „Bogdanka” Sławomir Krenczyk. Sporą szansą na zbyt węgla z Bogdanki może być rynek ukraiński.

Jarosław Milcz po raz kolejny poprowadził Lubliniankę do zwycięstwa
ZDJĘCIA

Na Wieniawie lubią horrory. Lublinianka pokonała Start Krasnystaw w ostatniej akcji meczu

Piłkarze Lublinianki po raz kolejny dostarczyli swoim kibicom solidnej dawki emocji. Jeszcze w 87 minucie meczu ze Startem Krasnystaw przegrywali u siebie 1:2. Mimo to wyszarpali trzy punkty. Jarosław Milcz gola na wagę zwycięstwa zdobył w... ósmej minucie doliczonego czasu gry.

Cracovia znowu lepsza od Motoru, Sergi Samper przeprasza za kartkę
ZDJĘCIA, WIDEO
galeria
film

Cracovia znowu lepsza od Motoru, Sergi Samper przeprasza za kartkę

Czwarty raz w rym sezonie, ale pierwszy w 2025 roku Motor nie strzelił gola w meczu u siebie. Beniaminek z Lublina nie zrewanżował się też Cracovii za porażkę z jesieni 2:6. Tym razem „Pasy” wygrały 1:0, a kluczowa dla losów spotkania była czerwona kartka Sergi Sampera, którą Hiszpan obejrzał już w 49 minucie.

Atakujący Bogdanki LUK Lublin Kewin Sasak:

Marcin Komenda, Bogdanka LUK Lublin: Ten sezon jest kapitalny

Powiedzieli po trzecim meczu półfinałowym play-off: JSW Jastrzębski Węgiel - Bogdanka LUK Lublin 2:3

Manolo i jego koledzy będą chcieli jak najszybciej zapomnieć o spotkaniu w Bytomiu

Wisła Puławy bez szans w wyjazdowym starciu z Polonią Bytom

Bez niespodzianki w Bytomiu. Choć Wisła Puławy próbowała postawić się faworyzowanej Polonii to nie udało jej się wywalczyć na trudnym terenie choćby jednego punktu

Fragment rywalizacji w Słupsku

PGE Start Lublin został rozgromiony w Słupsku

Podopieczni Wojciecha Kamińskiego ulegli Enerdze Icon Sea Czarni różnicą aż 23 pkt. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten wynik to sensacja, ale również olbrzymie rozczarowanie.

Majówka za pasem. Kalendarz wydarzeń zapowiada moc atrakcji
1 maja 2025, 0:00

Majówka za pasem. Kalendarz wydarzeń zapowiada moc atrakcji

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Biorąc zaledwie trzy dni urlopu zyskujemy aż 9 dni odpoczynku. Co przez ten czas można robić w województwie lubelskim? Podpowiadamy co wtedy dzieje się w regionie.

Lewart w trzech ostatnich meczach zdobył siedem punktów

Druga wygrana na wiosnę, Lewart lepszy od Wiślan

W trzech ostatnich meczach Lewart wywalczył siedem punktów. W sobotę beniaminek z Lubartowa pokonał u siebie Wiślan Skawina 1:0, a bohaterem gospodarzy okazał się Łukasz Najda, który zdobył jedynego gola.

Dbają nie tylko o drzewa. Przed nami "Piątka z leśnikami"

Dbają nie tylko o drzewa. Przed nami "Piątka z leśnikami"

Już 10 maja w Uroczysku Stary Gaj odbędzie się wyjątkowe wydarzenie łączące aktywność fizyczną, kontakt z przyrodą i szczytny cel – „Piątka z leśnikami”. Organizatorzy zapraszają nie tylko biegaczy, ale także wszystkich miłośników lasu i pomagania.

Ulica jak "pole bitwy". Na Ceglanej będzie nie tylko asfalt

Ulica jak "pole bitwy". Na Ceglanej będzie nie tylko asfalt

Wcześniej ulica Twarda, teraz Ceglana. Urzędnicy szukają wykonawcy tej długo wyczekiwanej przez mieszkańców przebudowy drogi.

Sax night
Foto
galeria

Sax night

Imprezy w najpopularniejszym lubelskim Klubie 30 to destylat zabawy. Kto był ten wie, a kto nie był, niech żałuje. Imprezy odbywają się często na dwóch, a nawet na trzech parkietach, a każdy z inną muzyką. Ten stylistyczny eklektyzm sprawia, że co weekend klub przeżywa prawdziwe oblężenie. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy fotogalerię z weekendowych szaleństw w popularnej Trzydziestce, z której dowiecie się, jak się bawi Lublin.

W decydującym meczu półfinału play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała Jastrzębski Węgiel 3:2 i zagra w finale

Niespodzianka: Bogdanka LUK Lublin co najmniej ze srebrnym medalem, ograła Jastrzębski Węgiel

W trzecim decydującym spotkaniu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin po zaciętym boju pokonała mistrza Polski Jastrzębski Węgiel 3:2 i po raz pierwszy w historii zagra o medale mistrzostw Polski, i to od razu o złote

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium