Magazyn, reporterski dodatek do Dziennika Wschodniego w kioskach wyjątkowo już w czwartek, 31 października. Zobacz, o czym m.in. przeczytasz w najnowszym wydaniu.
Kłamstwo, prostactwo, świństwo, niewiedza, zakon krzyżacki. Takie słowa padły w niedzielę z ust marszałka województwa Krzysztofa Hetmana w kierunku wojewódzkich radnych PiS: Andrzeja Pruszkowskiego i Artura Sobonia. Ci odpowiadają: Nerwy marszałkowi puszczają, staje się Niesiołowskim lubelskiej polityki.
I ciągle widzę ich twarze... twarze nieistniejącego miasta
Tajemniczy fotograf zrobił kilka tysięcy zdjęć przedwojennym mieszkańcom Lublina i okolic. Teraz filmowcy postawili kamerę w miejscu, gdzie kilkadziesiąt lat wcześniej stał jego aparat. Ponownie spojrzeli w oczy fotografowanym ludziom .
Miody płyną w świat
Złoty trunek rozlewa się po całym świecie. I nie jest to piwo, ale nasz lubelski miód pitny. Japończycy lubią te najdroższe, w stylowych opakowaniach. Bułgarzy piją go zimą na stokach
Nie wiem, jak wrócić do żywych
O tym, że "nie żyje”, dowiedział się rok po pogrzebie. Po dwóch latach od "swojej oficjalnej śmierci” pierwszy raz stanął nad własną mogiłą.
Premiera Passiniego!
Alicja pije obłąkaną herbatkę. Królowa Kier każe ściąć trzech ogrodników. Zwariowanym kapelusznik tańczy kadryla z homarami. To niektóre ze scen z "Alicji w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla, które mogą pojawić się w najnowszym spektaklu Pawła Passiniego "Ala ma sen”. Premiera już w sobotę, 2 listopada, w Centrum Kultury.
Tylko dla prawdziwych piratów
Do tej pory gry z Assassin's Creed w tytule znalazły ponad 100 000 000 nabywców na całym świecie. Jak bardzo ten wynik poprawi najnowsza część, Assassin's Creed IV: Black Flag? Jest szansa na dobry wynik, bo pierwsze recenzje są bardzo dobre
Czterech Mistrzów
Wtedy kuchnia była sztuką. Bez pieców konwekcyjnych wielcy mistrzowie lubelskiej kuchni potrafili wyczarować bryzol, cynaderki czy flaki z mięsnymi pulpetami. Józef Łanczont, Kazimierz Mirosław czy Ryszard Sieczkarz to pierwsza liga kucharzy. A Kazimierz Grześkowiak, który wprowadzał do regionalnej kuchni europejskie nowości, także badał jej historię, Niestety, swojej książki kucharskiej nie skończył
Bar pod Bykiem w Kazimierzu Dolnym (recenzja)
Nie ma byka. W tej klimatycznej restauracji, schowanej na malowniczym Małym Rynku, są za to najlepsze pierogi w Kazimierzu, okolicy, Lublinie, a nawet dalej.