
Spomlek będzie szkolił przyszłych pracowników. Mleczarnia zaangażowała się w powstanie nowego kierunku kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (powiat radzyński). Od września młodzież będzie mogła uczyć się na kierunku technik przetwórstwa mleczarskiego.

– Branża mleczarska jest bardzo dynamiczna i cały czas się rozwija. W związku z tym zapotrzebowanie na wykwalifikowaną i profesjonalną kadrę pracowniczą stale rośnie. Naszym zadaniem jest pokazanie młodym ludziom, że mleczarstwo może stać się pomysłem na życie i być szansą na stabilną, atrakcyjną pracę – mówi Edward Bajko, prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.
Uczniowie będą mogli nie tylko zyskać wiedzę z zakresu produkcji wyrobów mleczarskich, ale również zdobyć doświadczenie i kwalifikacje dzięki zajęciom praktycznym i wizytom studyjnym w gospodarstwach rolnych. Poza tym, dla najlepszych uczniów Spomlek zagwarantuje stypendia.
– Absolwenci tego kierunku będą przygotowani do wytwarzania wyrobów mleczarskich; obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji tych wyrobów; planowania procesu technologicznego – podkreśla Beata Żurawska–Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.
– Liczymy na to, że również część tych uczniów będzie chciała kontynuować w przyszłości swoją przygodę z mleczarstwem, znajdując zatrudnienie w naszej firmie – dodaje Edward Bajko.
Zapisy do szkoły trwają od 8 kwietnia do 15 maja. Dni otwarte w ZSR w Woli Osowińskiej odbędą się 24 i 28 kwietnia.
