Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Edukacja

9 listopada 2022 r.
20:41

Tak gotują przyszli mistrzowie kuchni. Uczniowie tej szkoły często pracę zaczynają jeszcze w trakcie edukacji

0 1 A A

Wśród nich z pewnością są przyszli znakomici szefowie kuchni. Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w Technikum „Lider” w Lublinie pokazali dzisiaj swoje umiejętności. Szkoła uczy na tym kierunku już od 15 lat.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na najwyższym piętrze szkoły przy ul. Radziwiłłowskiej w Lublinie czuć intensywne i  przyjemne zapachy. W kuchni przygotowywane są ostatnie potrawy. Jeden z nauczycieli wydaje polecenia. Uczniowie siekają natkę pietruszki, podsmażają pierogi, wykładają świeżo upieczoną golonkę na półmiski.

– Uwaga, gorące! – ostrzega głośno Kacper Kobyłka, wynosząc z kuchni talerz z jeszcze parującym mięsem z jelenia. Wszystko prawie już gotowe, ale wyczuwa się atmosferę nerwowości. – Może talerzami nikt nie rzuca, ale czasami zdarzają się ciężkie słowa – śmieje się Kacper, który jest uczniem IV klasy gastronomika. – Jest presja czasu, ostatnie minuty są najtrudniejsze, bo trzeba wszystkie dania przygotować do „wydawki”. Żeby to miało wygląd i smak i żeby zdążyć.

Tak wyglądały ostatnie minuty przed uroczystą degustacją potraw przygotowanych przez uczniów kierunku gastronomicznego, który jest tu nauczany od 15 lat.

– Wszyscy nasi uczniowie, którzy kończą szkołę, mają pracę już nawet wcześniej. Nie ma u nas osób, które po szkole są bez pracy. Mamy nauczycieli, którzy potrafią zarazić swoją pasją – chwali Ewa Szady, dyrektor Technikum „Lider”.

To się potwierdza. Czwartoklasista Kacper mówi, że pracuje już od czterech lat. – Do tej pory byłem pomocnikiem kucharza i młodszym szefem kuchni – mówi uczeń. Mimo już sporego doświadczenia zawodowego przekonuje, że nauka w szkole bardzo mu się przydała.

Dalej jest olbrzymie zapotrzebowanie na rynku pracy na pracowników z tej branży. Kucharz zawsze jest wśród zawodów deficytowych. Poza tym to bardzo twórcze zajęcie – mówi Andrzej Rudziński, nauczyciel w szkole od 15 lat.

Dzisiaj wśród gości szkoły byli przedstawiciele branży, którzy przekonują, że wciąż warto kształcić się na tego typu kierunkach.

– Ta trudna sytuacja w branży gastronomicznej jest przejściowa. Najtwardsi przetrwają, a ludzie nadal będą chodzić do restauracji – przekonuje Renata Rybacka, właścicielka Studia Kulinarnego Gastro Art.

– Poza tym gastronomia bardzo się zmienia i idzie w dobrym kierunku. Chodzi o zmianę technik żywienia, zmienia się też nasza świadomość, co ma wpływ na jakość produktów – dodaje Joanna Zając, właścicielka sali bankietowej Aida w Kobyłce koło Warszawy.

– Zawsze lubiłam eksperymentować w kuchni, dlatego pojawiłam się tutaj. Mogę z całym przekonaniem powiedzieć, że ta szkoła pozwala rozwinąć pasję w konkretną umiejętność – mówi Klaudia Konieczna z klasy czwartej. Wszystko jednak, jak w każdej szkole, trzeba zacząć od podstaw, choćby takich jak nauka krojenia cebuli. – Wbrew pozorom da się to robić niepoprawnie – śmieje się Klaudia, która po zakończeniu technikum chciałaby studiować dietetykę.

Uczą już 500 uczniów

Technikum „Lider” zaczynało 16 lat temu od jednej klasy fryzjerskiej. Dziś kształci około 500 osób na pięciu kierunkach. Oprócz gastronomii jest hotelarstwo, fryzjerstwo, informatyka i technik programista. Nauka w szkole jest bezpłatna.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Weekend z historią w Kozłówce
10 listopada 2024, 10:00

Weekend z historią w Kozłówce

Weekend w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce zapowiada się niezwykle atrakcyjnie! Z okazji jubileuszu 80-lecia Muzeum, w niedzielę (10 listopada) odbędzie się pełne atrakcji wydarzenie - „Polowanie na historię, czyli… Dzień Otwartych Drzwi Muzeum Zamoyskich w Kozłówce”.

Samuel Mraz strzelił ostatnio swojego czwartego gola w tym sezonie

Motor Lublin kontra Piast Gliwice. Wygra ten, kto będzie miał piłkę

Po bardzo dobrym meczu z Pogonią Szczecin piłkarze Motoru będą chcieli pójść za ciosem w Gliwicach. Drużyna Mateusza Stolarskiego z tamtejszym Piastem zagra w piątek o godz. 18. Transmisję zapowiada Canal+ Sport 3 i Canal+ Sport 5.

Ogromny pożar pustostanu w Lublinie. W środku byli bezdomni

Ogromny pożar pustostanu w Lublinie. W środku byli bezdomni

W nocy spłonął pustostan przy ulicy Nadbystrzyckiej w Lublinie. Trzy osoby bezdomne, który były w środku, nie przeżyły.

Pół dnia bez wody. PGK remontuje sieć

Pół dnia bez wody. PGK remontuje sieć

Od godz. 7.30 do 14 nie będzie dzisiaj wody w części Zamościa. Przerwa w jej dostawie jest spowodowana modernizacją.

Już w piątek siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Częstochowie

Rywal, którego nie można lekceważyć. Bogdanka LUK Lublin gra w Częstochowie

Przed Bogdanką LUK Lublin piątkowy mecz w Częstochowie ze Steam Hemarpol Norwidem. Pierwszy gwizdek o godzinie 17.30

Lubelskie. Powstaje nowa placówka Straży Granicznej

Lubelskie. Powstaje nowa placówka Straży Granicznej

Mówiło się o tym od 20 lat, aż w końcu czas na realizację. W Ulhówku rusza budowa placówki Straży Granicznej.

Informacja prezydenta miasta Lublin

Informacja prezydenta miasta Lublin

Nieodpłatna pomoc prawna, poradnictwo obywatelskie oraz edukacja prawna

Wybierz się w magiczną podróż do laboratorium światła
DUŻO ZDJĘĆ
galeria

Wybierz się w magiczną podróż do laboratorium światła

Gdy zachodzi słońce, w Ogrodzie Botanicznym UMCS dzieje się prawdziwa magia. A raczej nauka. To za sprawą Lumina Park, w którym w tym roku góruje patronka uczelni Maria Skłodowska-Curie.

Rafał Trzaskowski w Lublinie. Wysoka frekwencja na spotkaniu z prezydentem Warszawy
galeria

Rafał Trzaskowski w Lublinie. Wysoka frekwencja na spotkaniu z prezydentem Warszawy

Choć tabliczki z napisami „Rafał do boju!”, czy „Rafał = pozytywna energia Polaków” zdają się sugerować co innego, to jak twierdzą wszyscy związani z Koalicją Obywatelską politycy, prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski pojawił się w Lublinie w ramach dyskusji samorządowych, a nie kampanii wyborczej. Na spotkaniu z politykiem pojawiło się wielu mieszkańców i duża część lubelskich samorządowców. Głównym tematem było jednak bezpieczeństwo i sytuacja międzynarodowa.

Rak szlachetny powrócił do domu

Rak szlachetny powrócił do domu

Wprowadzenie raków mające na celu odbudowę populacji gatunku w ekosystemach wodnych Lubelszczyzny. Do trzech rzek w województwie lubelskim trafiło tysiąc osobników.

Zaprojektuj mural i wygraj 12 tys. zł

Zaprojektuj mural i wygraj 12 tys. zł

Do końca roku można zgłaszać projekty na mural, który ma obrazować jubileusz 20-lecia Polski w Unii Europejskiej. Można wygrać 12 tys. zł.

Zrobi się zimno na Starym Mieście. LPEC przerwie dostawę ciepła

Zrobi się zimno na Starym Mieście. LPEC przerwie dostawę ciepła

W centrum Lublina nie będzie ciepłej wody i ogrzewania. Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada prace na sieci ciepłowniczej.

Autobusy wodorowe już u właściciela. Dziś była pierwsza przejażdżka.
galeria

Świdnik wrzuca drugi bieg, aby poprawić komunikację

Miasto stawia na innowacje w transporcie publicznym – nowe autobusy wodorowe, mają poprawić komfort mieszkańców i wesprzeć ochronę środowiska. To krok w kierunku nowoczesnej, ekologicznej komunikacji, który jednocześnie umacnia współpracę Świdnika z regionem.

Lotnisko podsumowało wakacje. Liczby robią wrażenie

Lotnisko podsumowało wakacje. Liczby robią wrażenie

Tegoroczny sezon na lubelskim lotnisku trwał wyjątkowo długo, co przekłada się na wyniki. Jest lepiej niż w zeszłym roku.

Krzysztof Komorski Wojewoda Lubelski
Wojewoda Lubelski

Komentarz po wyborze Donalda Trumpa na 47. prezydenta USA

Po pierwsze: fundamentalne, szacunek dla wyboru Amerykanów, prezydent Donald Trump dostał bardzo silny mandat zaufania, należy uznać ten wybór i przystosować się do współpracy z jego administracją.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium