

Wipasz otwiera swój zakład drobiarski w Międzyrzecu Podlaskim. Ma on podwoić produkcję firmy do 900 ton dziennie.

To największy polski producent pasz dla drobiu, trzody i bydła, a także producent świeżego mięsa z kurczaków. Budowa zakładu przy Siteńskiej, za 220 mln zł, ruszyła w lutym ubiegłego roku. Firma dostała kredyt na tę inwestycję. Na początek zatrudnienie znajdzie tu blisko 800 osób, a docelowo 1200. Nabór cały czas trwa.
Jest to duży, nowoczesny zakład produkcji świeżego i mrożonego mięsa z kurczaków o powierzchni 3 ha.
– Obecnie produkujemy ok. 450 ton dziennie. W naszych planach zakładamy, że w dwóch ubojniach będziemy produkować ok. 900 ton dziennie. W ten sposób inwestycja w Międzyrzecu pozwoli nam podwoić naszą produkcję. Obecnie 55 proc. naszej produkcji stanowi eksport. A ten zakład powstał z myślą o zwiększeniu eksportu. Rynek polski jest napełniony mięsem, stąd chcemy jeszcze więcej eksportować – mówi Józef Wiśniewski, prezes zarządu firmy.
Istniejący od 25 lat na rynku Wipasz ma już w Międzyrzecu Podlaskim wytwórnię pasz. Z kolei bliźniaczy zakład drobiarski firma ma w Mławie i tam zatrudnia 1200 osób. W Międzyrzecu ma być podobnie.
W kurczaki Wipasz będzie zaopatrywał się u lokalnych dostawców. Produkcja ma ruszyć w połowie lipca. W sobotę odbędzie uroczyste otwarcie zakładu, które połączone jest z jubileuszem 25-lecia istnienia firmy.
