Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Zdrowie

2 listopada 2019 r.
21:37

Dieta przez internet. "80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanego leczenia żywieniowego"

4 7 A A
(fot. Foodwise)

Brak specjalistów zajmujących się terapiami żywieniowymi i nieodpowiednio dobrane diety dla pacjentów to nadal problem wielu szpitali. - Pacjenci kierują się często tylko tym, co zalecają lekarze. A ci nie zawsze, poza wskazaniami medycznymi, informują o potrzebie konsultacji z dietetykiem klinicznym - podkreśla Marta Grzonkowska, założycielka poradni dietetycznej Food Wise

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Poradnia FoodWise powstała po to, żeby pomagać pacjentom i ich rodzinom, którym trudno znaleźć dobrego dietetyka klinicznego. Chcemy też dotrzeć do ludzi, którzy nie mają świadomości jak ważne jest leczenie żywieniowe w kontekście wielu różnych chorób - zaznacza Marta Grzonkowska, założycielka poradni dietetycznej FoodWise, która działa on-line.

- Niestety: w Polsce ten temat nadal nie jest traktowany tak poważnie, jak powinien i kojarzony jest bardzo stereotypowo z odchudzaniem. Pacjenci kierują się często tylko tym, co zalecają lekarze. A ci nie zawsze, poza wskazaniami medycznymi, informują o potrzebie konsultacji z dietetykiem klinicznym. Temat diety, która ma ogromny wpływ na stan pacjenta jest zwyczajnie pomijany.

Absurdy i statystyki

- Diety w szpitalach są nie tylko ubogie w składniki odżywcze, ale często kompletnie niedopasowane do potrzeb pacjentów. Przez to mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Dochodzi wręcz do absurdów. Pacjenci z cukrzycą dostają na przykład rozgotowany ryż, który ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, a dieta wegetariańska polega tylko na tym, że z rosołu wyjęto mięso, na którym był wcześniej ugotowany - podkreśla Agnieszka Dudkowska-Jasińska, dietetyk kliniczny z Lublina.

- Poważnym problemem jest też niedożywienie. Statystyki wskazują nawet, że w przypadku ok. 30 proc. pacjentów onkologicznych może się to przyczynić do śmierci. Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu problem niedożywienia dotyczy około 30 proc. chorych leczonych w polskich szpitalach, a 80 proc. pacjentów nie otrzymuje zalecanego leczenia żywieniowego.

- Poprawa efektywności terapii żywieniowych stosowanych w szpitalach jest niezbędnym elementem niosącym za sobą pozytywne konsekwencje zarówno dla pacjenta, jak i samej placówki. Efektywna terapia żywieniowa w leczeniu pooperacyjnym pacjenta pozwala na ograniczenie powikłań, co przekłada się na koszty leczenia i czas pobytu w szpitalu - tłumaczy prof. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. - Niestety: nadal powszechne jest niedożywienie szpitalne. Wielokierunkowe konsekwencje niedożywienia przekładają się nie tylko na efekty leczenia, ale także stan zdrowotny po zakończeniu terapii.

Dietetyk zło konieczne?

- Dietetyk jest często traktowany w szpitalu jak zło konieczne. Widać to na przykład przy redukcjach etatów, kiedy dietetycy są pierwsi w kolejce. Nawet jeśli takie osoby są zatrudniane w szpitalu, to ich wiedza jest bardzo nieaktualna. Niejednokrotnie nie są to jednak dietetycy kliniczni, ale osoby, które przeszły kurs - dodaje Agnieszka Dudkowska-Jasińska.

- Często dietetycy nie mają też narzędzi do wprowadzania i monitorowania zdrowej diety. Szpitale tłumaczą się brakiem środków. Z kolei w przypadkach, kiedy szpital korzysta z cateringu przygotowanego przez zewnętrzna firmę, dietetyk może te posiłki najwyżej rozwieść do pacjentów.

- Tworząc poradnię bazowałam na własnych doświadczeniach. Bliska mi osoba cierpiała na bardzo rzadką odmianę kamicy nerkowej. Bardzo długo nie miałam świadomości, jak bardzo potrzebny jest nam dietetyk. Znałam przecież ogólne zalecenia żywieniowe - tłumaczy Marta Grzonkowska.

- Kiedy w końcu do niego dotarliśmy okazało się, że w przypadku tego poważnego nefrologicznego schorzenia odpowiednia, bardzo precyzyjnie opisana i indywidualnie dobrana dieta jest koniecznością. Tymczasem w szpitalach zdarzało się niestety, że posiłki były zaprzeczeniem tego, jak powinna wyglądać dieta w przypadku tej choroby. Posiłki były na przykład bardzo słone, a sól w jadłospisie takiego pacjenta nie powinna się w ogóle znaleźć.

Dieta przez internet

- Uruchamiając poradnię zależało mi na tym, żeby pacjent mógł szybko skontaktować się z dietetykiem, który ma doświadczenie w konkretnych klinicznych przypadkach. Stąd wygodna formuła on-line, dzięki której mogą się do nas zgłaszać pacjenci z całej Polski, zarówno dorośli, jak i rodzice z dziećmi - tłumaczy Marta Grzonkowska.

- Przed konsultacją trzeba wypełnić cztery strony wywiadu żywieniowego, dołączyć wyniki badań czy wypisy ze szpitala, które mogą mieć znaczenie przy opracowywanych przez nas zaleceniach dietetycznych. Możemy też stworzyć indywidualną dietę z konkretnymi jadłospisami.

Z dietetykiem można się też umówić na konsultację telefoniczną. - Konsultujemy przede wszystkim pacjentów, u których dieta jest szczególnie ważna ze względu na konkretną chorobę. Mogą się również zgłaszać do nas osoby, które po prostu chcą odżywiać się zdrowo lub zdrowo schudnąć, ale nie zależy im na bezkrytycznym odchudzaniu - podkreśla Grzonkowska.

Dobre praktyki

W celu poprawy sytuacji związane z żywieniem w szpitalach powstał program Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego - Leczenie przez żywienie.Chodzi o wprowadzenie certyfikacji szpitali, które przestrzegają zasad dobrych praktyk żywienia klinicznego. Pozwoliłoby to na ujednolicenie procedur leczenia żywieniowego, jego rozpowszechnienie, a także podniesienie skuteczności opieki nad pacjentem, w tym również poradnictwa dietetycznego i edukacji pacjentów w trakcie terapii.

- Mam nadzieję, że nasz program przyczyni się do upowszechnienia dobrych praktyk w zakresie żywienia klinicznego, na czym skorzystają zarówno szpitale, jak i pacjenci – mówi prof. Stanisław Kłęk.

Twórcy programu chcą wyróżnić takie placówki. Zgłoszenia szpitali będą przyjmowane do 29 lutego 2020. Wystarczy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.leczenieprzezzywienie.org.

(POLSPEN)

e-Wydanie

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium