Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły sponsorowane

1 lutego 2019 r.
9:59

Jak samemu przygotować wędzoną wędlinę?

0 10 A A

Jeszcze do niedawna wszystko, co „sklepowe” wydawało nam się, jako społeczeństwu, lepsze niż „przygotowane w domu”. W czasach ogólnego niedostatku to, co można było kupić, było bardziej pożądane od tego, co byliśmy w stanie przygotować samemu. Dziś sytuacja odwróciła się o 180 stopni. Modę na fast food zastępuje moda na slow food, a przedmioty ręcznie wykonane są o wiele bardziej wartościowe, od tych robionych przez duże fabryki. Tak samo jest z jedzeniem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wędzenie szynki we własnej wędzarni

Im bardziej kameralnie i manufakturkowo, tym lepiej. Dlatego nikogo już nie dziwi powrót do tradycyjnych metod przygotowywania żywności. Tradycyjnych, ale w nowoczesnym, higienicznym i estetycznym wydaniu. Wśród licznych pomysłów na domową produkcję smakołyków pojawia się opcja własnej, małej wędzarni, w której możemy przeprowadzać wędzenie mięsa, w tym na przykład wędzenie szynki, kiełbasy, ryb, a nawet serów.

Wbrew pozorom nie trzeba wznosić oddzielnego budynku, w którym urządzimy profesjonalną wytwórnię. Na początek wystarczy przygotowanie skromnej konstrukcji pod postacią dużej beczki, w której urządzimy naszą małą, przydomową, małą wędzarnię. Wędzarnia z beczki być może nie jest tak spektakularna jak urocza drewniana chatka obok domostwa, ale jeśli nie chcemy otwierać regularnej, lokalnej produkcji, w pełni powinna odpowiedzieć naszym potrzebom.

Dlaczego warto wędzić samodzielnie?

Oprócz aspektu hobbystycznego, który wzbogaca nasze życie, a także sprawia, że dobrze kodujemy się społecznie, ważny jest także fakt, że samodzielne wędzenie jest ekologiczne, a efekty naszych prac będą na pewno zdrowsze niż te pochodzące z przemysłu spożywczego.

Dlaczego tak się dzieje? Otóż nigdy nie mamy pewności, na ile wędzenie tych sklepowych mięs odbywa się w sposób pożyteczny dla zdrowia. Częstokroć mamy do czynienia nie z wędzeniem w dymie, a z opryskiem chemicznym, który zawiera aromaty podobne do tych dymnych. Kupując więc „gotowe” wędzone wędliny, nie mamy pewności, czy są one zdrowe. Gdy wiemy jak wędzić i w jaki sposób przygotowywać mięso do wędzenia, możemy mieć pewność, że spożywamy zdrowsze pokarmy.

Jak zrobić wędzarnię?

Czy zdecydujemy się na budowę małej, czy dużej wędzarni? Czy zbudujemy oddzielną chatkę, czy będziemy wędzić na otwartej przestrzeni? Czy będziemy wędzić w zimnym, czy w gorącym dymie? To wszystko zależy jedynie od naszego uznania. Zasady samego procesu są do siebie bardzo zbliżone. Jeśli chcemy zabrać się do rzeczy w sposób profesjonalny, musimy wszystko dobrze zaplanować.

Wbrew pozorom szybko może okazać się, że samo stworzenie miejsca do wędzenia jest prostsze, niż nam się wydawało, a samo jego konstruowanie przyniesie mnóstwo satysfakcji. Tu znajdziemy garść bardzo praktycznych porad: od czego zacząć i jak się przymierzyć do tego wspaniałego i ekologicznego hobby: https://www.jula.pl/porady/jak-zrobic-wedzarnie/

Wędzenie krok po kroku

  • Kupno mięsa z pewnego źródła

Nie oszukujmy się. Jeśli już chcemy wędzić samodzielnie, a zatem w sposób ekologiczny i zdrowy, musimy nabyć mięso w pewnym miejscu. Inaczej cały efekt będzie połowiczny. To mięso, pochodzące z masowych produkcji, często jest ostrzyknięte wodą i chemikaliami. Jeśli chcemy mieć porywający efekt na końcu, koniecznie kupmy produkty ze sprawdzonego źródła.

  • Przygotowanie mięsa do wędzenia

Niestety (albo na szczęście), filozofia „slow food” wymaga stonowanych, przemyślanych i długofalowych działań, w pełnym i szerokim zakresie. Nie tak od razu powiesimy mięso w dymie. Prawidłowo przygotowanie, musi odczekać tydzień w solance, a więc w odpowiednim roztworze z wody i soli. I tu też nasza rola nie zamyka się we wrzuceniu mięsa do słonej wody. Codziennie musimy je obracać i sprawiać, by roztwór dotarł wszędzie. Jeśli płaty mięsa są zbyt duże, możemy użyć strzykawki do wprowadzenia substancji głębiej. Możemy też na tym etapie użyć przypraw, choć nie jest to konieczne. Istotne będą też odpowiednie proporcje między solą i wodą, by nasza wędlina była po prostu smaczna.

  • Proces wędzenia

Gdy mamy już przygotowaną (choćby małą i prowizoryczną) wędzarnię wraz ze wszystkimi niezbędnymi akcesoriami, możemy powiesić wybrane mięso, np. szynkę i spokojnie czekać, co jakiś czas kontrolując temperaturę, by była ona zgodna z uniwersalnymi wskazówkami. Jakie akcesoria będą nam potrzebne? Przede wszystkim haki wędzarskie, a jeśli wędzimy szynkę i chcemy utrzymać jej odpowiedni kształt, również siatki do wędzenia. Przed rozpoczęciem bezpośredniego procesu należy cały system rozgrzać. Gdy jesteśmy już pewni, że wszystko działa, możemy przystąpić do odymiania. A jak długo wędzić szynkę? Uśredniony czas, to około pięciu godzin, w tym ta pierwsza służy do osuszenia materiału, a następne cztery do spokojnego wędzenia w temperaturze 55-60 stopni. Jakiego drewna najlepiej użyć? Tego z drzew liściastych i owocowych np. olchy, jabłoni, wiśni, orzecha, gruszy. Zaleca się nie stosowania drzew iglastych.

  • Parzenie mięsa

Po wędzeniu powinien nastąpić proces tzw. „parzenia”. Podobnie jak peklowanie w solance nie jest tak proste i jednoznaczne w kontekście każdego mięsa, tak samo wędzenie i parzenie też odbywa się na różne sposoby i według określonych tabel. Uśredniony czas i metoda dla szynki wygląda następująco: po wędzeniu wrzucamy do wody o temperaturze 100 stopni i przez 10 minut gotujemy we wrzątku. Po tym czasie czekamy aż temperatura wody spadnie do około 80 stopni i w okolicach tego zakresu parzymy szynkę przez kolejne pięćdziesiąt minut. Na tym etapie używamy ulubionych przypraw i wzbogacamy smak naszej produkcji.

  • Odpoczynek

Pozwalamy, by mięso odpoczęło w chłodnych warunkach przez całą noc.

  • Degustacja

Nie wymaga komentarza. Cieszymy się nie tylko smakiem, ale i pewnością, że to co jemy jest zdrowe.

Pozostałe informacje

Trzecia porażka Górnika Łęczna na swoim boisku. Baraże wciąż pod znakiem zapytania

Trzecia porażka Górnika Łęczna na swoim boisku. Baraże wciąż pod znakiem zapytania

Kapitalne widowisko w Łęcznej, ale bez happy endu dla Górnika. Podopieczni trenera Pavola Stano stworzyli sobie bardzo dużo okazji do strzelenia bramek przeciwko Stali Rzeszów, ale wykorzystali tylko jedną i przegrali 1:3. O tym czy zielono-czarni zagrają w barażach o PKO BP Ekstraklasę zadecyduje więc ostatni mecz sezonu w Tychach z tamtejszym GKS

Bartosz Zmarzlik drugi w Grand Prix Niemiec, trzech żużlowców Orlen Oil Motoru w finale

Bartosz Zmarzlik drugi w Grand Prix Niemiec, trzech żużlowców Orlen Oil Motoru w finale

Dwóch Polaków znalazło się w finale Grand Prix Niemiec, ale żaden z nich nie sięgnął po końcowy triumf. Bartosz Zmarzlik, podobnie jak tydzień temu w Warszawie zajął drugie miejsce. Tym razem lidera Orlen Oil Motoru wyprzedził… były żużlowiec lubelskiej ekipy Mikkel Michelsen.

Katastrofalna sobota Orląt Spomlek, spadek przed meczem i dramatyczna porażka

Katastrofalna sobota Orląt Spomlek, spadek przed meczem i dramatyczna porażka

Jeszcze przed pierwszym gwizdkiem meczu z Karpatami Krosno, piłkarze Orląt Spomlek musieli pogodzić się ze spadkiem do IV ligi. Powód? Wygrana Podhala Nowy Targ z Sokołem Sieniawa. Biało-zieloni mimo wszystko starali się pokonać rywala z Podkarpacia. Prowadzili od 35 minuty jednak w dramatycznych okolicznościach przegrali 1:2.

Jeden gol wystarczył Janowiance, żeby wygrać z Górnikiem II Łęczna

Jeden gol wystarczył Janowiance, żeby wygrać z Górnikiem II Łęczna

Tym razem skromnie wygrała drużyna Ireneusza Zarczuka. Janowianka szybko strzeliła gola w spotkaniu z Górnikiem II Łęczna, ale skończyło się „tylko” wynikiem 1:0. Tym samym gospodarze zmniejszyli straty do lidera – Lewartu Lubartów zaledwie do jednego punktu. Rywale grają jednak swój mecz w niedzielę, ze Stalą Kraśnik.

Świdniczanka postraszyła lidera, ale Wieczysta już świętuje awans

Świdniczanka postraszyła lidera, ale Wieczysta już świętuje awans

Wieczysta Kraków w sobotę wieczorem zapewniła sobie awans do II ligi. Drużyna Sławomira Peszki pokonała Świdniczankę 1:0. Korki od szampanów w „Grodzie Kraka” wystrzeliły jednak dopiero kilka godzin później, bo swój mecz przegrała druga w tabeli Siarka Tarnobrzeg, która uległa Wisłoce Dębica 1:2.

Szczęściu czasem trzeba pomóc, czyli dwie różne połowy Lublinianki w meczu z Ładą Biłgoraj

Szczęściu czasem trzeba pomóc, czyli dwie różne połowy Lublinianki w meczu z Ładą Biłgoraj

Łada szybko odpowiedziała na porażkę w Janowie Lubelskim. Drużyna Pawła Babiarza w sobotę koncertowo rozpoczęła mecz z Lublinianką. Między 15, a 27 minutą gospodarze zdobyli trzy gole. I chociaż po przerwie mieli sporo problemów, to wygrali 3:1.

Wydział Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Lubelskiej ma już 60 lat
LUBLIN
galeria

Wydział Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Lubelskiej ma już 60 lat

Z okazji 60-lecia istnienia wydziału Elektrotechniki i Informatyki Politechnika Lubelska przygotowała specjalny… mural. Na uroczystości rocznicowe stawili się nie tylko pracownicy i wykładowcy, ale też studenci i absolwenci z całej Polski.

Salut Artyleryjski w 80. rocznicę zdobycia Monte Cassino
galeria

Salut Artyleryjski w 80. rocznicę zdobycia Monte Cassino

W Lublinie uczczono wydarzenia z 18 maja 1944 roku pod Monte Cassino. To właśnie wtedy żołnierze 2.Korpusu Polskiego zdobyli klasztor na Monte Cassino. Tym samym umożliwiło Aliantom przełamanie Niemieckich linii obronnych we Włoszech i otwarcie drogi do wyzwolenia Rzymu. Polacy pokonali przeciwnika, przełamując pozycje, które przez prawie pół roku były niemożliwe do zdobycia dla wojsk alianckich. Z tej okazji w samo południe został oddany Salut Artyleryjski z historycznej armaty przeciwlotniczej Bofors z Muzeum Polskich Sił Zbrojnych w Lublinie.

Tak było na ostatniej imprezie w Helium! Zobaczcie zdjęcia.
foto

Tak było na ostatniej imprezie w Helium! Zobaczcie zdjęcia.

Podczas ostatniej imprezy w Helium Club miał miejsce powrót lat 2000, gdy Beyoncé, Usher, Destiny's Child i inni rządzili listami przebojów! To była prawdziwa moc przebojów. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii. Tak się bawi Lublin!

Piknik historyczno-wojskowy w Szkole Podstawowej nr 57 w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Piknik historyczno-wojskowy w Szkole Podstawowej nr 57 w Lublinie

W sobotę w Szkole Podstawowej nr 57 w Lublinie, odbył się piknik historyczno-wojskowy z okazji 80. Bitwy o Monte Cassino. Podczas wydarzenia zaprezentowały się grupy rekonstrukcyjne, przy których odbył się pokaz artylerii, broni palnej i białej.

"Turyści nie są w stadninie intruzami". Gmina chce współpracować z nowym prezesem
Janów Podlaski

"Turyści nie są w stadninie intruzami". Gmina chce współpracować z nowym prezesem

Nowy wójt gminy Janów Podlaski chce ściślej współpracować ze stadniną. Szansą może być turystyka. A okazją do tego z pewnością będzie sierpniowa aukcja Pride of Poland. Za kilka dni upubliczniona będzie lista koni aukcyjnych.

IMGW ostrzega przed burzami i wysokim stanem wód

IMGW ostrzega przed burzami i wysokim stanem wód

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia pierwszego stopnia przed burzami dla części województwa lubelskiego. Chodzi o południową część regionu.

Jechał pod wpływem alkoholu, bez uprawnień i na „podwójnym gazie”
Tomaszów Lubelski

Jechał pod wpływem alkoholu, bez uprawnień i na „podwójnym gazie”

Dzisiejszej nocy w miejscowości Bełżec, podczas trwania Ogólnopolskiej Akcji „PRĘDKOŚĆ” tomaszowska drogówka zatrzymała do kontroli kierowcę Volvo, który przekroczył dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym.

Bialscy policjanci zatrzymali dilera. Trafił już do aresztu

Bialscy policjanci zatrzymali dilera. Trafił już do aresztu

Przed weekendem bialscy kryminalni ustalili, że 37-letni mieszkaniec Białej Podlaskiej posiada przy sobie znaczne ilości narkotyków. Mężczyzna został zatrzymany na terenie miasta. Zastosowano wobec niego areszt tymczasowy.

Jesteśmy nieco rozczarowani czyli opinie po meczu Wisły Grupy Azoty Puławy z GKS 1962 Jastrzębie

Jesteśmy nieco rozczarowani czyli opinie po meczu Wisły Grupy Azoty Puławy z GKS 1962 Jastrzębie

W piątkowy wieczór Wisła Grupa Azoty Puławy bezbramkowo zremisowała na wyjeździe z GKS 1962 Jastrzębie i wciąż nie może być w pełni pewna pozostania w eWinner Drugiej Lidze, choć cel wydaje się być jak najbardziej do osiągnięcia. Jak mecz podsumowali trenerzy obu ekip?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium