Już w ponad 4300 szkołach podstawowych w Polsce działają Kluby Śniadaniowe, realizując program edukacyjny Śniadanie Daje Moc. Działalność Klubów to nie tylko wspólne jedzenie śniadania w szkole, ale przede wszystkim przyswajanie przez uczniów w przyjaznej i atrakcyjnej formie wiedzy o zdrowym odżywianiu, przy wsparciu ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka. Do 31 października nauczyciele mogą wysyłać reportaże do konkursu z działalności Klubów Śniadaniowych!
Ile ciężkich książek utrzymają skorupki jajek i jakie znaczenie ma spożywanie produktów mlecznych bogatych w wapń? Dlaczego brud na rączkach "boi się” mydła? Ile wody jest w człowieku i dlaczego warto często pić? Jak podejrzeć co się dzieje w brzuchu gdy burczy bo nie zjedliśmy śniadania? Takie eksperymenty, zagadki, rymowanki i doświadczenia to stały element zajęć w Klubach Śniadaniowych. Do 31 października nauczyciele będą mogli zgłaszać reportaże z działalności Klubów do wielkiego konkursu, w którym czekają atrakcyjne nagrody dla uczniów, wychowawców i dla szkoły. W przygotowaniu takich reportaży powinni także pomóc rodzice – warto spróbować! Dodatkową zachętą jest możliwość udziału w warsztatach kulinarnych dla dzieci prowadzonych przez kucharza Tomka Woźniaka.
"Drugie śniadanie w szkole nie musi być nudne i ograniczać się do kanapki. W krótkim czasie możemy zrobić coś naprawdę smakowitego, co spowoduje, że dziecko będzie miało mnóstwo energii do nauki i zabawy. Oprócz kanapki zapakujmy małe przekąski w postaci orzechów oraz suszonych owoców – coś do pochrupania na każdej przerwie. Warzywa i owoce podawajmy w małych porcjach, które będą łatwe do zjedzenia w czasie krótkiej przerwy. Zamiast kanapek można też zabrać do szkoły sałatkę, makaron lub ryż z warzywami oraz owocowy koktajl słodzonym miodem.” – radzi Tomek.
Na stronie www.sniadaniedajemoc.pl czeka mnóstwo smakowitych przepisów śniadaniowych Tomka oraz prostych, użytecznych porad jak sprawić by codzienne śniadanie i drugie śniadanie w szkole było dla dziecka zdrową przyjemnością.
Nadal warto przyłączyć się do programu "Śniadanie Daje Moc” i zorganizować w klasie 8 listopada Dzień Zdrowego Śniadania. Tego dnia w tysiącach szkół podstawowych w całej Polsce w klasach 1-3 uczniowie, nauczyciele i rodzice przygotują wspólnie pyszne, pożywne śniadania i zjedzą je razem w szkole. Jeśli więc dziecko nie opowiedziało jeszcze o planach zorganizowania 8 listopada wspólnego śniadania w klasie, warto zapytać o to nauczyciela. Wszystkie potrzebne informacje o programie znajdują się na stronie www.sniadaniedajemoc.pl. Klasy, które zorganizują Dzień Zdrowego Śniadania mogą również wziąć udział w konkursie!
Program Śniadanie Daje Moc w skrócie:
• Celem programu jest:
1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka;
2. Przyczynianie się (pośrednio) do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację;
3. Edukację najmłodszych poprzez zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
• Do tej pory do drugiej edycji programu zgłosiło się już ponad 4300 szkół z całej Polski
• Ambasadorami II edycji programu "Śniadanie Daje Moc” są: 9 - letnia Ola, która rozpoczyna przygodę z gotowaniem oraz energiczny kucharz Tomek Woźniak - autor przepisów na szybkie, kolorowe i pożywne śniadanie, które z apetytem zje każde dziecko.
• Patronat honorowy nad akcją objęli: Rzecznik Praw Dziecka oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
• Patroni regionalni programu: Mazowiecki Kurator Oświaty, Zachodniopomorski Kurator Oświaty, Świętokrzyski Kurator Oświaty, Wielkopolski Kurator Oświaty, Śląski Kurator Oświaty, Łódzki Kurator Oświaty, Kujawsko-pomorski Kurator Oświaty, Warmińsko-mazurski Kurator Oświaty, Pomorski Kurator Oświaty, Małopolski Kurator Oświaty, Lubuski Kurator Oświaty, Mazowiecki Kurator Oświaty, Podlaski Kurator Oświaty, Dolnośląski Kurator Oświaty, Opolski Kurator Oświaty.
Przepis od: Tomka Woźniaka
Przepis na: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
4 kromki ciabatty lub dowolnej bagietki, garść dowolnego, startego sera żółtego lub kilka plasterków sera pleśniowego, pęczek pietruszki, 2 łyżki pestek słonecznika oraz dyni, 4-5 łyżek oliwy, sól i pieprz
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c.
2. Kromki pieczywa posyp startym serem i włóż do piekarnika, aby ser się zapiekł, a pieczywo było złociste i chrupiące. Zajmie to kilka minut.
3. W tym czasie umytą i osuszoną na ręczniku papierowym pietruszkę zmiksuj w blenderze wraz z pestkami dyni oraz słonecznika. Stopniowo dolewaj oliwę, aby uzyskać gładki, gęsty i apetycznie zielony sos. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Zapieczone tosty polej obficie sosem pietruszkowym i jedzcie je, póki ciepłe!
Sugestie:
• Zamiast sera żółtego możesz użyć ser pleśniowy lub wędzony
• Wypróbuj np. hawajskie grzanki z szynką, serem i ananasem, indyjskie grzanki z plastrami pomidora posypane curry, meksykańskie grzanki z czerwoną fasolą z puszki i kawałkami papryki i wiele, wiele innych!