Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

6 maja 2022 r.
10:53

Jak rozpoznać kawę elitarną?

0 0 A A
Źródło: pexels.com<br />
Źródło: pexels.com

Kawa to temat, który w ostatnich latach zyskuje na popularności bardziej niż kiedykolwiek. Nic dziwnego - nasza konsumpcja czarnego naparu rośnie z roku na rok, tworzone są nowe, innowacyjne akcesoria do jej parzenia… Wraz z tym coraz więcej ludzi zaczyna interesować się tym, co pije. Skończyły się czasy, gdy konsumentom wystarczała informacja, że ich kawa to “100% arabica” - dziś z paczek kawy możemy wyczytać dużo więcej na temat ziaren, które zamierzamy pić. Czego to zasługa? Przede wszystkim powinniśmy podziękować tak zwanej “trzeciej fali kawy”, która przyniosła za sobą kawę specialty - tą, która określana jest jako najlepsza z tych ogólnodostępnych. Należy jednak zadać sobie pytanie: kto wyznacza, która kawa może otrzymać ten elitarny status i w jaki sposób się to dzieje?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Fale kawy

Zanim jednak zaczniemy, musimy poświęcić nieco miejsca na omówienie, czym w ogóle jest “trzecia fala kawy”, która dała nam kawę specialty. Wyłoniła się ona jako naturalny rezultat dwóch poprzedzających fal. Pierwsza (trwająca mniej więcej do lat 60. XX wieku) to rozpowszechnienie się kawy w społeczeństwie jako towaru, pierwszy raz stała się ona ogólnodostępna i spożywana w sposób masowy. Druga fala to zamienienie się kawy w dobro luksusowe - to wtedy powstały pierwsze sieciowe kawiarnie, serwujące ogromne mleczne napary z przytłaczającą ilością dodatków. Nastąpiła pewna zmiana w świadomości konsumentów - picie naparu nie było koniecznością, a doświadczeniem - najistotniejszym czynnikiem stała się atmosfera, towarzysząca doświadczeniu picia kawy. Jednak najważniejszą dotychczas zmianę przyniosła osławiona trzecia fala, którą można by zsyntezować mówiąc, iż kawę zaczęto traktować jako swego rodzaju sztukę. Największą wagę przykładać zaczęto do jakości ziaren, ich pochodzenia, lecz także do społecznej odpowiedzialności, którą przyjmują na siebie palarnie specialty - kawa to już nie tylko produkt spożywczy, to także otaczająca je historia, to szacunek dla dbałości włożonej w jej hodowlę, to poświęcenie większej niż kiedykolwiek uwagi smakowi, który skrywają w sobie ziarna. To właśnie trzecia fala kawy przyniosła nam pojęcie kawy specialty 

Czym jest kawa specialty?

Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująco prosta: przyjęta powszechnie definicja głosi, iż ziarna specialty to takie, które w klasyfikacji Specialty Coffee Association uzyskały co najmniej 80 na 100 możliwych punktów. Pojęcie to jest jednak znacznie starsze, po raz pierwszy użyto go bowiem już w roku 1974 do opisu kaw o najlepszym smaku, które uprawiano w mikroklimatach z dołożeniem wszelkiej staranności celem uzyskania najlepszych z możliwych efektów smakowych. Nie da się więc ukryć, iż określenie specialty stanowi niejako o pewnej elitarności danej kawy. Jednak kto i w jaki sposób wyznacza tę elitarność?

 

Źródło: Przyjaciele Kawy

Kim są Q-graderzy?

 

Q-grader (skrót od quality grader - “oceniacz” jakości) w kawowym świecie jest tym, kim sommelier w świecie wina. To osoba, która zajmuje się profesjonalną oceną ziaren kawy - zarówno wypalonych, jak i niewypalonych. By otrzymać ten tytuł, trzeba przejść rygorystyczny kurs zwieńczony wieloma wymagającymi egzaminami (łącznie jest ich aż 20). Dopiero jego ukończenie potwierdza kompetencje kandydata i pozwala na otrzymanie tytułu Q-gradera. Jednak nie jest to tytuł, którego jednokrotne uzyskanie jest wystarczające, bowiem co trzy lata należy wziąć udział w specjalnym kursie, którego ukończenie prowadzi do przedłużenia licencji Q-gradera

 

To właśnie Q-graderzy są osobami, które oceniają kawę, a co za tym idzie, mogą nadać jej tytuł specialty. W jaki sposób się to odbywa? Ziarna przechodzą szereg testów, których celem jest określić ich jakość - ma to na celu ustandaryzowanie, a co za tym idzie, jak największą obiektywizację tego, co możemy określać mianem specialty, a czego nie. Jednym z najważniejszych kryteriów jest liczba defektów w 350-gramowej próbce ziaren - nie może ona przekraczać 5.

Specialty - czego jej brakuje?

Choć powszechnie używana definicja brzmi: kawa musi być oceniona na powyżej 80 punktów w skali SCA, a liczba defektów w 350-gramowej próbce zielonych ziaren nie może przekraczać 5, wielu kawowych ekspertów zwraca dziś uwagę na to, iż ta definicja nie uwzględnia ogromnej liczby istotnych czynników, nie kładzie bowiem nacisku na społeczne aspekty, które niesie za sobą produkcja kawy. Wielu uważa, iż aby kawa mogła być uznawane za specialty, powinna przechodzić również przez testy biorące pod uwagę kwestie środowiskowe. Kawa jest bowiem bardzo często hodowana z użyciem dużych ilości szkodliwych dla naszego ekosystemu pestycydów i chemikaliów. Oprócz tego, nie należy zapominać o aspekcie etycznym - wiele raportów ujawniało, iż osoby pracujące przy uprawach kawy w krajach Globalnego Południa często są wykorzystywane, ich pensje są niesprawiedliwie niskie. Warto więc zadać sobie pytanie, czy obecne standardy kawy specialty są wystarczające, a jeśli nie, to w jakim kierunku powinny pójść zmiany w jej definicji, by oprócz gwarancji wspaniałego smaku, etykieta ta była też gwarancją troski o społeczeństwo.

Źródło: unsplash.com

Jak wybrać kawę specialty dla siebie?

Na koniec chcielibyśmy przedstawić także kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać idealną kawę specialty dla siebie: 

  • Przede wszystkim zadbaj o świeżość - dobra kawa powinna być spożyta w ciągu kilku tygodni od daty palenia. 
  • Pamiętaj też, by w miarę możliwości kupować kawę ziarnistą i mielić ją świeżo przed parzeniem. Daje to gwarant najlepszego możliwego smaku. 
  • Kupuj kawę paloną jasno i średnio. To właśnie te style palenia w największym stopniu umożliwiają odkrycie nut smakowych, które naturalnie zawierają w sobie ziarna kawy.
  • Wybieraj ziarna od renomowanych palarnii. Dzięki temu unikniesz potencjalnych rozczarowań.
  • Poznaj swoje własne gusta. Wolisz kawy z Afryki, czy z Azji? Odkryj swoje własne preferencje by cieszyć się dokładnie taką kawą, jaką lubisz.
  • Eksperymentuj! Nie bój się próbować nowych smaków, czy metod parzenia, w czym mogą pomóc ci jakościowe ekspresy do kawy. Pamiętaj, iż parzenie kawy to przede wszystkim dobra zabawa. Najważniejsza rada brzmi więc: pij kawę specialty tak, by sprawiało ci to przyjemność!

Podsumowanie

Mamy nadzieję, iż tym artykułem udało nam się odkryć przed tobą tajniki kawy elitarnej. Zachęcamy więc, byś samemu odkrył trzecią falę - to naprawdę niesamowita przygoda! 



e-Wydanie

Pozostałe informacje

IMGW ostrzega przed burzami i wysokim stanem wód

IMGW ostrzega przed burzami i wysokim stanem wód

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenia pierwszego stopnia przed burzami dla części województwa lubelskiego. Chodzi o południową część regionu.

Jechał pod wpływem alkoholu, bez uprawnień i na „podwójnym gazie”
Tomaszów Lubelski

Jechał pod wpływem alkoholu, bez uprawnień i na „podwójnym gazie”

Dzisiejszej nocy w miejscowości Bełżec, podczas trwania Ogólnopolskiej Akcji „PRĘDKOŚĆ” tomaszowska drogówka zatrzymała do kontroli kierowcę Volvo, który przekroczył dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym.

Bialscy policjanci zatrzymali dilera. Trafił już do aresztu

Bialscy policjanci zatrzymali dilera. Trafił już do aresztu

Przed weekendem bialscy kryminalni ustalili, że 37-letni mieszkaniec Białej Podlaskiej posiada przy sobie znaczne ilości narkotyków. Mężczyzna został zatrzymany na terenie miasta. Zastosowano wobec niego areszt tymczasowy.

Jesteśmy nieco rozczarowani czyli opinie po meczu Wisły Grupy Azoty Puławy z GKS 1962 Jastrzębie

Jesteśmy nieco rozczarowani czyli opinie po meczu Wisły Grupy Azoty Puławy z GKS 1962 Jastrzębie

W piątkowy wieczór Wisła Grupa Azoty Puławy bezbramkowo zremisowała na wyjeździe z GKS 1962 Jastrzębie i wciąż nie może być w pełni pewna pozostania w eWinner Drugiej Lidze, choć cel wydaje się być jak najbardziej do osiągnięcia. Jak mecz podsumowali trenerzy obu ekip?

4 owczarki pogryzły chłopca

4 owczarki pogryzły chłopca

Podczas zabawy cztery podrastające owczarki niemieckie rzuciły się na 11-letniego chłopca. Pogryzione dziecko odwieziono do szpitala. Wcześniej dzieci wielokrotnie bawiły się młodymi psami

Radny PiS na lodzie. Nie dostał obiecanego stanowiska

Radny PiS na lodzie. Nie dostał obiecanego stanowiska

Samorządowiec z Prawa i Sprawiedliwości rzucił posadę z-cy dyrektora inspekcji handlowej dla obiecanego stanowiska w zarządzie powiatu puławskiego. Gdy niespodziewanie PiS stracił władzę w powiecie, radny został z niczym. Czy pomoże mu wojewoda?

Noc Muzeów 2024: PORADNIK: jakie miejsca możesz zwiedzić

Noc Muzeów 2024: PORADNIK: jakie miejsca możesz zwiedzić

Wieża Trynitarska albo Ogród Botaniczny. Muzeum Fortyfikacji i Broni Arsenał albo Muzeum Czartoryskich. A może Muzeum Badań Polarnych? Przed nami Noc Muzeów 2024. Co i kiedy można zobaczyć

Zezulin. Groźny wypadek o świcie

Zezulin. Groźny wypadek o świcie

Audi zderzyło się z ciężarówką dziś około godz. 4 nad ranem. 58-letni kierowca z obrażeniami przewieziony do szpitala

Tak wyglądała Włodawa. Zdjęcia przełomu lat 50. i 60. XX wieku
foto

Tak wyglądała Włodawa. Zdjęcia przełomu lat 50. i 60. XX wieku

W zbiorach Lubelskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Lublinie znaleźć można prawdziwe perełki. Jedną z nich są zdjęcia Włodawy z przełomu lat 50. i 60. ubiegłego wieku Zapraszamy na nostalgiczną podróż po magicznych zaułkach miasta trzech kultur.

Majówka z Panem Prusem w Nałęczowie
19 maja 2024, 10:30

Majówka z Panem Prusem w Nałęczowie

W niedzielę (19 maja) odbędzie się XXIII Majówka z Panem Prusem. W programie wydarzenia zaplanowano koncert (Vinyl Band), spektakl, panel dyskusyjny z udziałem wybitnych literaturoznawczyń - prof. Beaty Obsulewicz-Niewińskiej oraz prof. Beaty Utkowskiej oraz występy uczniów nałęczowskich szkół.

KULturalia ruszyły. Studenci bawią się w nowej lokalizacji
ZDJĘCIA
galeria

KULturalia ruszyły. Studenci bawią się w nowej lokalizacji

Studenci Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II rozpoczęli świętowanie. KULturalia to ostatnia z imprez studenckich w Lublinie.

Roztańczone El Cubano
foto
galeria

Roztańczone El Cubano

Kolejna impreza w El Cubano za nami. Co to była za impreza! Gorąca salsa do białego rana w samym centrum Lublina. Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak się bawi Lublin, to zapraszamy Was do obejrzenia naszej fotogalerii.

Koncert Łukasza Jemioły
18 maja 2024, 19:00

Koncert Łukasza Jemioły

W Noc Muzeów - „na ulicy Złotej pod trójką” - odbędzie się koncert Łukasza Jemioły, który zaprezentuje poezję polską (także lubelską), we własnych opracowaniach muzycznych. Początek o godzinie 19:00.

Młodzi deskorolkarze lobbują u burmistrza

Młodzi deskorolkarze lobbują u burmistrza

Młodzi chłopcy z Łukowa biorą sprawy w swoje ręce. Chcą zmian w miejskim skateparku. I osobiście powiedzieli o tym burmistrzowi.

Bliżej do zmian na Skwerze Niepodległości. Poprawią alejki

Bliżej do zmian na Skwerze Niepodległości. Poprawią alejki

Dwie firmy złożyły oferty w przetargu dotyczącego przebudowy alejek, placu zabaw oraz nowych nasadzeń zieleni na Skwerze Niepodległości w Puławach. Roboty się rozpocząć i zakończyć w tym roku. Koszty wyniosą kilka milionów złotych.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium