Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

14 czerwca 2024 r.
9:02

Szpinak mrożony przepisy i porady

0 A A

Szpinak jest rośliną posiadającą wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Czyni go to jednym z najzdrowszych warzyw, jakie jemy. Czasami gdy mamy ochotę przyrządzić jakieś danie, potrzebujemy szpinaku i niestety nie mamy dostępu do tego świeżego, wtedy możemy użyć szpinaku mrożonego, który jest dostępny w wielu sklepach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Te pełne chlorofilu zielone liście dawniej nie cieszyły się zbytnią popularnością na Polskich stołach, lecz z czasem się to zmienia i szpinak coraz częściej jest wykorzystywany jako dodatek do potraw, lub nawet jako baza. W tym poradniku dowiesz się więcej na temat szpinaku oraz poznasz kilka ciekawych przepisów na pyszne potrawy z jego wykorzystaniem.

 

szpinak

Mrożony szpinak i świeży — różnice

Jak wiadomo, na rynku dostępny jest szpinak w formie świeżych liści, oraz mrożony. Liście szpinaku pełne są minerałów i witamin. Jeżeli jednak myślisz, że mrożone liście nie posiadają takich właściwości jak świeże, mylisz się, bo jeżeli zostają one poddawane mrożeniu zaraz po zbiorze, ich cechy organoleptyczne oraz składniki odżywcze praktycznie nie ulegną zmianie. Dlatego warto stawiać na mrożony szpinak jeżeli mamy taką możliwość.

Liście szpinaku dostarczają wielu wartości odżywczych

Jeszcze w XIX wieku warzywo to było bardzo popularne i często zalecano go ludziom w przypadku problemów z trawieniem, anemią, zaburzeniami czynności serca, czy nawet kłopotami z nerkami.

Warto wiedzieć, że 100 g szpinaku dostarcza:

  • 20 kcal,
  • 3 g węglowodanów,
  • 2,6 g białka,
  • 67,8 mg witaminy C,
  • 2,6 g błonnika,
  • 0,106 mg witaminy B1,
  • 4243 μg beta-karotenu,
  • 0,192 mg witaminy B2,
  • 235 mg potasu,
  • 93 mg wapnia,
  • 29 mg fosforu,
  • 53 mg magnezu,
  • 2,8 mg żelaza,
  • chlorofil.

Szpinak jest odpowiedni dla osób w każdym wieku i ma on pozytywny wpływ na organizm, lecz niestety niektóre osoby nie mogą go spożywać. Chodzi o ludzi, którzy cierpią na kamicę nerkową. Zawiera on kwas szczawianowy, który wypłukuje wapń z organizmu. Szczawian wapnia wspomaga powstawanie kamieni nerkowych.

Szpinak, a odchudzanie

Okazuje się, że szpinak ma pozytywny wpływ na odchudzanie, gdyż jego liście zawierają bardzo niewielką ilość kalorii, dodatkowo zawarty w nich potas i witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na spalanie węglowodanów i tłuszczy. Przyspiesza to przemiany metaboliczne.

Jedzenie szpinaku powoduje uczucie sytości po posiłku, ponieważ jego liście zawierają również tylakoidy. Są to substancje, które zwiększają wydzielanie hormonów sytości.

 

krojenie szpinaku

Przepisy na dania z mrożonym szpinakiem

Mrożony szpinak, tak jak i świeży możemy wykorzystać w wielu daniach, które będą bardzo smaczne i każdemu mogą przypaść do gustu. Zaczynając od prostych przekąsek, poprzez zupy, dania główne, aż po desery.

Przekąski

Dip ze szpinaku

Składniki:

  • szpinak świeży lub mrożony 1 i 1/2 szklanki,
  • jogurt naturalny, około 3/4 szklanki,
  • sól, pieprz,
  • bazylia.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy zmieszać w misce i zmiksować. Najlepiej jest schłodzić przed podaniem. Prosty dip ze szpinaku gotowy! Idealnie nada się do mięs, przystawek, czy nawet krakersów.

Potrawka ze szpinaku i grochu

Składniki:

  • szpinak w liściach, lub mrożony — około 20 dag,
  • łuskany groch — około 10 dag,
  • cebula - 1 sztuka (najlepiej biała),
  • koncentrat pomidorowy (1-2 łyżki),
  • cytryna - 1 sztuka,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz (potrzebny do smażenia).


Przygotowanie:

Groch należy namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Szpinak należy posiekać razem z cebulą i przysmażyć na maśle, dodać przecier pomidorowy.

Szpinak dodać do grochu i raz jeszcze przysmażyć, dodać przyprawy wedle uznania. Danie jest gotowe! Można je podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Najlepiej skropione sokiem z cytryny.

Zupy

Zupa ze szpinaku

Składniki:

  • szpinak — około 40 dag,
  • czosnek - 5 ząbków,
  • masło - 1 łyżka,
  • ziemniaki — około 4-5 sztuk,
  • bulion warzywny — około 1,5 litry,
  • szklanka mleka,
  • jajka - 5 sztuk,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotować, aż będą miękkie. Zagotować bulion, oraz obrać cebulę i czosnek. Posiekać drobno cebulę, czosnek pokroić w plasterki. Gotowe warzywa zeszklić na maśle.

Dodać do bulionu gotową cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek lub pokrojony w plasterki oraz szpinak. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać mleko.

Gotować wszystko pod przykryciem około 5-10 minut. Po tym czasie należy zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Gdy krem będzie jednolity, zupa jest gotowa.

Następnie należy doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Świetnym dodatkiem będzie ugotowane jajko. Kremowa zupa ze szpinaku w wersji fit jest gotowa!

Dania główne

Kasza pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1/3 kaszy pęczak,
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy (kurkuma, papryka w proszku ostra i słodka, oregano suszone),
  • 5-7 kawałków suszonych pomidorów,
  • 100 g szpinaku,
  • około 80 g sera feta,
  • odrobina oliwy.

Przygotowanie:

Kaszę należy wsypać do garnka i zalać szklanką bulionu lub wody, następne doprawić do smaku i zagotować pod przykryciem. Gotować do czasu aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka.

Na patelnie wlać olej z suszonych pomidorów i podsmażyć pokrojony czosnek. Dodać kaszę i smażyć około 2-3 minut ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami.

Dodać suszone pomidory i wszystko smażyć około minuty. Dodać szpinak i wszystko wymieszać. Po chwili odstawić z ognia i dodać rozdrobnioną fetę oraz odrobinę oliwy.

Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

Składniki:

  • szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 35 dag szpinaku mrożonego,
  • 25 dag sera białego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 g masła klarowanego,
  • pieprz,
  • przyprawy do smaku wedle uznania,
  • starty żółty ser.

Przygotowanie:

Najpierw należy rozmrozić szpinak i pokroić drobno cebulę oraz czosnek. Następnie zeszklić cebulę na maśle i dodać szpinak oraz czosnek. Całość dusić przez kilka minut i doprawić.

Przygotować ciasto na naleśniki, a następnie je usmażyć.

Rozetrzeć ser za pomocą widelca, dodać szpinak i przyprawić całość do smaku. Naleśniki zwijać w rulony i podsmażyć aż się zarumienią na rozgrzanym maśle. Opcjonalnie można obsypać startym serem.

Deser

Dietetyczny deser jogurtowy ze szpinakiem i owocami

Składniki:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego,
  • szpinak mrożony,
  • płatki owsiane — około 3 łyżki,
  • banan,
  • kiwi,
  • jagody goji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Do blendera należy dodać wszystkie składniki i zmiksować na gładko. Odstawić na jakiś czas, aby płatki napęczniały. Dodać jagody goji dla ozdoby. Pyszny deser na bazie szpinaku gotowy! Smacznego!

Podstawą przygotowania dań ze szpinaku, jest jego wysoka jakość. Aby dania mogły być smaczne i pełnowartościowe, powinniśmy zatroszczyć się o pewne źródła, gdzie takowy szpinak kupujemy. Jednym z najczęściej wybieranych jest szpinak mrożony Poltino.

Podsumowanie

Jak widać szpinak nie dość, że jest bardzo zdrowy i wręcz zbawienny dla naszych organizmów, to jeszcze można z niego przyrządzić pyszne dania. Możliwości na wykorzystanie szpinaku w kuchni jest naprawdę mnóstwo. Można np. przyrządzić potrawy z dodatkiem szpinaku i owoców, lub wykorzystując ciasto francuskie. Każdy zainteresowany znajdzie coś dla siebie.

Podobne przepisy znajdziesz w sieci lub w książkach kucharskich. Najważniejsze jednak jest to, że szpinak to bardzo zdrowe warzywo, które warto jeść!

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Górnik Łęczna przegrał mecz kontrolny z Hapoelem Beer Szewa

Pierwsza sparingowa porażka Górnika Łęczna

Przebywający na obozie w Kielcach Górnik Łęczna rozegrał kolejny mecz kontrolny przed sezonem 2024/2025. w środę zielono-czarni przegrali z izraelskim Hapoelem Beer Szewa

W Wojciechowie znowu kują (zdjęcia)
Patronat Dziennika Wschodniego
galeria

W Wojciechowie znowu kują (zdjęcia)

A wszystko za sprawą XXX Ogólnopolskich Warsztatów Kowalskich. Adepci z całej Polski przez najbliższe dwa tygodnie będą poznawać tajniki kowalstwa pod okiem mistrzów. Zwieńczeniem wydarzenia będą XX Ogólnopolskie Spotkania Kowali, które zaplanowano na 12-14 lipca.

Muzyczno-Teatralne Lato w Kozłówce
6 lipca 2024, 17:00

Muzyczno-Teatralne Lato w Kozłówce

Lipiec w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce zapowiada się niezwykle interesująco. Muzeum zaprasza na cykl wyjątkowych wydarzeń (spektakle, koncerty).

Nieobyczajny wybryk nad Zalewem Zemborzyckim. W akcji młoda, naga kobieta i starszy mężczyzna
Alarm24/Wideo

Nieobyczajny wybryk nad Zalewem Zemborzyckim. W akcji młoda, naga kobieta i starszy mężczyzna

Filmik z nagą kobietą stojącą nad lustrem wody Zalewu Zemborzyckiego i starszym mężczyzną, który na chwilę zatrzymuje się, schodzi z roweru, by ją obściskiwać i macać po piersiach otrzymaliśmy w środę po południu na Alarm24. Do gorszących scen miało dojść nad lubelskim „morzem” w minioną niedzielę.

Pilot mjr Adrian Chudziński przy samolocie odrzutowym M-346, jeden z instuktorów. W Dęblinie za sterami takich maszyn siadają podchorąży piątego roku "Szkoły Orląt"

Instruktor z podniebnego biura. "W powietrzu cały czas musisz być czujny"

Rozmawiamy z majorem Adrianem "Chudym" Chudzińskim, pilotem instruktorem samolotu odrzutowego "Bielik" w dęblińskiej Szkole Orląt, który współtworzy zespół akrobacyjny M-346 Demo Team.

 (do)Radcy – O testamentach i wydziedziczeniach. DZISIAJ o 18:00
(do)RADCY
film

(do)Radcy – O testamentach i wydziedziczeniach. DZISIAJ o 18:00

W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, kiedy potrzebujemy skorzystać z pomocy radcy prawnego. W najnowszym odcinku podcastu „(do)Radcy", prowadzący Krzysztof Kot wraz z mecenas Ewą Urbanowicz i gościnią, mecenas Anetą Bernat, zagłębiają się w zawiłości prawa spadkowego, ze szczególnym naciskiem na testamenty i wydziedziczenia.

Na ulicy Drzewieckiego jest już jeden przystanek, ale zdaniem mieszkańców, to za mało
biała podlaska

Jeden przystanek na ulicy to za mało. Starsi mieszkańcy chcą drugiego

Jeden przystanek to za mało. Mieszkańcom ulicy Drzewieckiego, zwłaszcza tym starszym, potrzeba kolejnego. Urzędnicy obiecują, że do prośby się przychylą.

Chełmianka chciałaby zatrzymać Bartłomieja Korbeckiego

Chełmianka chce zatrzymać najlepszego strzelca, wkrótce dwa kolejne transfery?

Priorytetem dla Chełmianki w lecie jest wzmocnienie defensywy, ale i zatrzymanie najlepszego strzelca grupy czwartej Bartłomieja Korbeckiego. Na razie drużynę biało-zielonych wzmocnił obrońca Łukasz Sarnowski. Według plotek wkrótce w rubryce ubyli będzie można dopisać kolejnych zawodników.

Impreza plenerowa i jej organizacja - najważniejsze informacje

Impreza plenerowa i jej organizacja - najważniejsze informacje

W okresie letnim szczególną popularnością cieszą się imprezy plenerowe. Ich największą zaletą jest to, że odbywają się na świeżym powietrzu. Tematyka przyjęć pod gołym niebem może być różnorodna - wszystko zależy od kreatywności realizatorów. Nie da się ukryć, iż organizacja imprezy plenerowej to nie lada wyzwanie

Przedstawiciel Rzecznika Praw Obywatelskich pojawi się w lubelskim ratuszu

Przedstawiciel Rzecznika Praw Obywatelskich pojawi się w lubelskim ratuszu

Mieszkańcy, którzy mają jakiś problem i chcą go skonsultować, powinni w czwartek wybrać się do lubelskiego ratusza. Dyżur będzie tam pełnić przedstawiciel RPO.

Piłkarze Sygnału Lublin i Avii II Świdnik w sezonie 24/25 będą rywalizować w IV lidze

W Hummel IV lidze jest już 17 drużyn, czekają jeszcze na Wisłę Puławy

Kilka dni temu było tylko 15 zespołów, ale obecnie w gronie czwartoligowców jest już 17 ekip. Szybko na ten poziom rozgrywkowy wraca Granit Bychawa, a kolejnym beniaminkiem będzie Avia II Świdnik.

Zaskakujące zastosowanie zębów: przełom w regeneracji kości
WIDEO
3 lipca 2024, 16:00
film

Zaskakujące zastosowanie zębów: przełom w regeneracji kości

W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się na zabiegi estetyczne, dzięki którym czują się w swoim ciele znacznie lepiej. To samo dotyczy uśmiechu. Co na to eksperci z dziedziny implantologii? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, gdzie dowiecie się jakie zaskakujące zastosowanie mają zęby.

Marek Sikora (z prawej) odebrał z rąk dyrektora Oddziału Regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Mateusza Winiarskiego nominację na stanowisko kierownika Placówki Terenowej KRUS w Chełmie.

Z Urzędu Marszałkowskiego do KRUS. Jest nowy kierownik placówki w Chełmie

Po 17 latach i 4 miesiącach pożegnał się z pracą w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego i 1 lipca został kierownikiem Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Chełmie. Mowa o Marku Sikorze, chełmskim radnym, byłym zastępcą dyrektora Departamentu Kultury, Edukacji i Dziedzictwa Narodowego UMWL.

Dni Chełma 2023

Od jutra w centrum utrudnienia dla kierowców. Wszystko przez Dni Chełma

Już w najbliższy weekend (6-7 lipca) odbędą się Dni Chełma. Z uwagi, że scena na której wystąpią gwiazdy m.in. Ania Dąbrowska, Smolasty i Papa D, ustawiona zostanie podobnie, jak przed rokiem przy ul. Strażackiej, już od jutra kierowcy muszą liczyć się z utrudnieniami w centrum miasta. Wszystkich uczestników wydarzeń organizowanych podczas Dni Chełma ratusz zachęca, by do centrum miasta dotrzeć komunikacją miejską, pieszo lub rowerem.

W Lubelskiem najdłużej musimy pracować na spłatę długów. Ile zarabiamy, a ile mamy do oddania?

W Lubelskiem najdłużej musimy pracować na spłatę długów. Ile zarabiamy, a ile mamy do oddania?

Rosną wynagrodzenia, ale i długi. Przeciętna pensja wzrosła o 11,3 proc. w ciągu roku i wynosi 5968 zł netto – wynika z ostatnich danych GUS. To dobre informacje, ale niestety tracą na optymizmie w zestawieniu z zadłużeniem konsumentów, które również rośnie. Średni dług osoby wpisanej do Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej wynosi obecnie 21 940 zł, a więc o 13,9 proc. więcej niż jeszcze rok temu. Oznacza to, że przeciętnie zarabiający dłużnik na spłatę swoich zobowiązań musi pracować 3 miesiące i 20 dni, przeznaczając na ten cel całą pensję. Najwięcej czasu na pozbycie się długów potrzebują konsumenci z Lubelskiego, a najmniej osoby z Dolnego Śląska.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium