Nowe opakowania dla sprawdzonych produktów oraz ekspansja w kraju i za granicą – to plany nowego właściciela Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie.
Słoweńcy już zainwestowali.
– Za 300 tys. euro kupiliśmy nowoczesny filtr membranowy do filtracji octu oraz linię jego rozlewania do butelek o nowym kształcie – dodaje Hojnik.
Także musztarda będzie do kupienia w nowych opakowaniach. Będą zamykane hermetycznie metalową zakrętką, a nie jak dotychczas plastikową.
– To pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do spożycia – tłumaczy dr Ewa Kotiuk, główny technolog parczewskiego zakładu. – Wprowadzimy także kilka nowych smaków. Np. musztardę miodową i chrzanową.
Produkty z Parczewa trafią także do sąsiednich województw. Na pierwszy ogień idzie Podkarpackie.
– A od nowego roku nasza musztarda znajdzie się także w sklepach w Słowenii – dodaje Hojnik, który zapowiada zainwestowanie w przyszłym roku ponad 4 mln zł w linie do produkcji musztardy i ketchupu.
•Więcej jutro w Magazynie Dziennika