Lada dzień w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bychawie odbędzie się finał niezwykłego, kulinarnego wydarzenia pt. "Danie dla Mola czyli czytanie podniebieniem”.
Zainteresowanie było ogromne. Z upływem czasu trzeba było zawęzić warunki i tak czytelnicy wybierali np. najlepszy napój, deser, przystawkę, danie mięsne, zupę etc. "Bohaterem” już był bigos z "Pana Tadeusza”, herbata z "Kłamczuchy” Małgorzaty Musierowicz, piwo z "Postrzyżyn” Bohumila Hrabala, nalewki z "Domu nad rozlewiskiem” Małgorzaty Kalicińskiej, ciasto drożdżowe z książki "Dzieci z Bullerbyn” i wiele innych.
Zawsze konkurs wieńczył wybór zwycięskiego przepisu, gotowanie według niego, czytanie, degustacja i rozmowy nie tylko o kulinariach i literaturze. Wszyscy czuli, że wspólnota stołu i zainteresowań łączy, wzbogaca, pozwala na zawieranie przyjaźni. Każdy czeka z niecierpliwością na następną propozycję "Dania dla Mola”.
To jedno z wydarzeń świetnych, od wielu lat popularnych, które udowadnia, że literatura zbliża ludzi – nawet poprzez kulinaria.
Tym razem czytelnicy bibliotek mają za zadanie szukać w literaturze pięknej opisów dań regionalnych, tych bliskich sercu i podniebieniu każdego mieszkańca Lubelszczyzny jak również charakterystycznych dla innych regionów Polski i świata.
Na opisy i propozycje biblioteka czeka do 15 marca. Wielki finał odbędzie się w pierwszym dniu kalendarzowej wiosny – 21 marca w Bychawskim Centrum Kultury.
Więcej informacji na www.biblioteka.bychawa.pl
Zapowiedzi wydarzeń z regionu znajdziesz na strefaimprez.pl