Smażone, grillowane, wędzone, pieczone i gotowane – w niedzielę Wyspa Wisła zaprasza na festiwal „W krainie lubelskich ryb”.
Ryby były od wieków polską specjalnością, z której słynęliśmy w całej Europie. Dla współczesnych zaskakująca może być wielość gatunków ryb, które wówczas spożywano.
Organizatorzy wydarzenia nawiązują do tych tradycji i proponują degustację potraw z ryb złowionych w lubelskich rzekach, jeziorach i stawach.
Na tym nie koniec. Cenne nagrody czekają na zwycięzcę konkursu na najlepszą tradycyjną potrawę regionalną przygotowaną z wykorzystaniem ryb słodkowodnych.
Ciekawie zapowiada się także pokaz filetowania ryb oraz wspólne smażenie karpia w panierce z kaszy gryczanej. Z kolei dla amatorów smaków z południa Europy pewnie zainteresuje wspólne gotowanie portugalskiej zupy rybnej Caldeirada de Peixe z lubelskich ryb. Wszystkie pokazy zakończą się desgustacją.
(opr. - p.p.)