

Miejska Biblioteka Publiczna w Bychawie zaprasza do tamtejszego Centrum Kultury (ul. Piłsudskiego 34, Bychawa) na wyjątkowe wydarzenie z pogranicza literatury i kulinariów. W Tłusty Czwartek, 20 lutego o godz. 17, podczas finału konkursu "Danie dla Mola" będzie można poznać i posmakować niezwykłych dań rodem z literatury pięknej.

Konkurs "Danie dla Mola" organizowany jest przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Bychawie już od kilkunastu lat. Jego pierwsza edycja została przeprowadzona w 2007 roku. To propozycja dla wielbicieli literatury i kulinariów, która pozwala w nietypowy sposób połączyć obie te pasje.
Uczestnicy konkursu kierowanego do wszystkich, bez względu na wiek i miejsce zamieszkania, mają za zadanie odnalezienie w dowolnej książce z literatury pięknej receptury do przyrządzenia. Mogą to być dania, desery lub napoje. W tym roku epoką, do której miały odnosić się przepisy, było dwudziestolecie międzywojenne.
- Do konkursu zgłoszono różne smaki, i te charakterystyczne dla prostej kuchni jak np kluski przednówkowe, inspirowane twórczością własną, i te bardziej wyrafinowane jak zupa z raków, według powieści Weroniki Wierzchowskiej "Córka kucharki" - przekonują organizatorzy.
Przepisy można było zgłaszać do 15 lutego. Podsumowanie konkursu odbędzie się podczas wyjątkowego wydarzenia w Bychawskim Centrum Kultury w Tłusty Czwartek. Organizatorzy nie tylko wyłonią zwycięzców rywalizacji, ale przekonają się również, czy na bazie nadesłanych przepisów faktycznie da się przyrządzić smakowite dania. Do udziału w wydarzeniu zaproszeni są wszyscy chętni. Każdy z gości dosłownie będzie mógł poczuć smak literatury na języku.
Pomysłodawczynią konkursu jest pani Barbara Cywińska, Dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bychawie. Inicjatywa od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Wystarczy wspomnieć, że konkurs organizowany jest dwa razy do roku. W poprzedniej edycji, nawiązującej do kuchni Słowian, triumfowały podpłomyki z prozy Moniki Madejek "Wakacje Kajtka", przygotowane przez Ewę Chrzanowską, Aleksandrę Sirko i Amelię Kotułę ze Starej Wsi Pierwszej.
Jakie smaki zostaną odkryte tym razem? Warto odwiedzić CK w Bychawie i przekonać się na własnym podniebieniu. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
