II Europejski Festiwal Smaku, Lublin, 10–12.09.10
Wszystko na tym festiwalu jest koncepcyjnie przemyślane, spójne programowo i sensownie ułożone w przestrzeni i w czasie. Podstawą są tradycyjne, regionalne kulinaria. Żywność jest prezentowana i sprzedawana od rana na stoiskach wokół Trybunału Koronnego.
Potem na tzw. Scenie Smaku odbywają się pokazy gotowania przeplatane występami folkowymi i folklorystycznymi. A na koniec, wieczorem, na placu Po Farze jest duży koncert z muzyką wywiedzioną z folkloru.
Pierwszy dzień zwieńczył występ Kapeli ze Wsi Warszawa. Choć odbywający się przy padającym deszczu, był przyjemnym wydarzeniem. Energetyczne rytmy i wyraziste melodie powodowały, że łatwo zapominało się o złej aurze.
Dodatkowym walorem koncertu był widok wielu słuchaczy naprawdę zainteresowanych tą muzyką i dobrze się bawiących.