Ergonomia w kuchni
Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna nie tylko ładnie wyglądać, ale także być wygodna dla użytkowników. Powstało wiele modelowych rozwiązań kuchennych wnętrz. Ogólne zasady ich projektowania są niezmienne – wszelkie odległości, wysokości umieszczenia półek, rozmieszczenie sprzętów – wszystko tam musi być zgodne z zasadami ergonomii.
Kuchnia z jadalnią
Im większa kuchnia, tym lepiej się w niej przygotowuje posiłki, a dobrze i wygodnie jest też, gdy znajdzie się w niej miejsce na stół jadalny. Powiększyć ich powierzchnię można np. poprzez wyburzenie ścianki dzielącej kuchnię od pokoju lub przedpokoju, na korzyść hallu z jadalnią. Problem stanowi jednak zgranie wnętrz dwóch pomieszczeń, bowiem kuchnia coraz częściej wkracza do pokoju.
Nowoczesność na co dzień
Większość sklepów oferuje gotowe zestawy, często komfortowe i bardzo drogie. Producenci prześcigają się w pomysłach. Zastanawiają się nad odpowiednią wysokością mebli, praktycznością uchwytów i sposobów otwierania drzwi, np. szuflady na rolkach, łamane drzwiczki szafek narożnych z obrotowymi półkami. Produkuje się specjalne szafki na lodówki, zamrażarki, kuchenki.
Przy urządzaniu kuchni warto pamiętać o takich rzeczach, jak zmywarki do naczyń, poważnie ułatwiające życie, zwłaszcza w przypadku większych rodzin.
Kolorystyka
Do kuchni możemy wnieść specyficzny nastrój. Codziennie używane rzeczy mogą być ozdobą, tego najczęściej odwiedzanego w domu pomieszczenia. Istotna jest również jej kolorystyka. Można wybrać intensywne, nasycone kolory i skontrastować barwę mebli z kolorem ścian lub utrzymać w jednej tonacji.
Sklepy i studia
Poza ofertą sklepową powstały specjalne studia mebli kuchennych. Mogą one opracować kilka propozycji zagospodarowania naszej kuchni. Studia oferują nam różne meble wykonane z różnych materiałów, z przeróżnymi uchwytami, itp. Możemy również zdecydować się na wyposażenie kuchni w odpowiedni sprzęt, jak zmywarki, lodówki, płyty ceramiczne, kuchenki mikrofalowe, itd. (elle)
Ciąg kuchenny
Polega on na takim ustawieniu sprzętów kuchennych, żeby nie dochodziło do zakłócania cyklu przygotowania posiłków. Po kolei wobec tego powinny być ustawione: blat do przygotowywania, kuchenka, blat do ustawiania mokrych naczyń i odstawiania gorących garnków z kuchenki, zlewozmywak i ewentualnie, o ile możemy sobie pozwolić, zmywarka do naczyń. W pobliżu miejsca do przygotowywania posiłków powinna znaleźć się lodówka. Cykl przebiega zazwyczaj od lewej do prawej.