W Radawcu Dużym na terenie lotniska sportowego odbywają się Dożynki Wojewódzkie 2024. Wydarzenie rozpoczął korowód dożynkowy, w którym zostały przedstawione wieńce dożynkowe z całego województwa.
Piękne wieńce tradycyjne i współczesne, ręcznie wykonane, do których użyto zboża, roślin, ziół, kwiatów dostępnych w ogrodach czy łąkach oraz owoców i warzyw zaprezentowano na tegorocznych Dożynkach Wojewódzkich w Radawcu Dużym. Pokazywane wieńce wygrały już w konkursach powiatowych. Tradycyjny wieniec powinien nawiązywać do kształtu koła - korony, współczesne zaś powinny być związane ze żniwami, z pracą na roli czy życiem na wsi.
Edyta i Agnieszka przyjechały z Sołectwa Dębów Gmina Sosnówka Powiat Bialski. Panie przygotowały wieniec tradycyjny czteroramienny, wykorzystując zboża, zioła i warzywa.
- Przygotowałyśmy wieniec tradycyjny, wiłyśmy go dwa tygodnie. Najcięższym etapem był zbiór zbóż, różnego rodzaju ziół i traw to było najważniejsze. W chwili gdy miałyśmy już materiały do przygotowania wieńca praca poszła dość sprawnie. Zioła i zboża zbierałyśmy od maja. Stelaż wieńca zrobiony jest pałąków leszczynowych, które wycinałyśmy już w lutym, tutaj ukłon w stronę mężów, którzy pomogli nam giąć pałąki. Kolejnym etapem było suszenie, by stworzyć wieniec i tutaj do Radawca przyjechać- mówiła pani Edyta. - Do wieńca użyliśmy czterech podstawowych zbóż: pszenice, jęczmień, owies, i żyto. Ponad to dodaliśmy orkisz, czyli zboża ekologiczne- certyfikowane, pszenice ościstą, len, miętę ogrodową, astry, jarzębinę i kwiaty polne- dodała pani Agnieszka.
- Dożynki to prastary zwyczaj, dworski, ziemiański połączony z wątkiem religijnym. Przodownice, dziewczyny które były najbardziej sprawne miały zaszczyt wniesienia do kościoła a potem zaniesienia dziedzicowi wieńca. Wieńce miały różny charakter, bywały w formie czepca czy wianuszka, miały wysokość ok. pół metra. W tej chwili mamy zupełnie inny dostęp do możliwości, inną wyobraźnię. Wieńce prezentowane na Dożynkach Wojewódzkich są przepiękne, my jako komisja konkursowa oceniamy ich autentyczność, w ich tworzeniu nie można było używać tworzyw sztucznych- mówiła Bogna Bender- Motyka, członek komisji konkursowej.
Po przywitaniu gości odbyła się uroczysta Msza Święta celebrowana przez bp. Józef Wróbla. Następnie rozpoczęła się obrzędowa część wydarzenia.
- Podczas Dożynek Wojewódzkich mogliśmy podziwiać tradycyjny obrzęd dożynkowy, spróbować potraw tradycyjnych i regionalnych które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu lubelskiego a także z całego województwa. Niewątpliwie najważniejszym elementem dożynek są piękne wieńce dożynkowe, jest to bardzo ciężka i długotrwała praca, gdyż panie zbierały zboża i zioła przez cały rok. Zaprezentowało się 16 wieńców z powiatu lubelskiego oraz 19 z województwa lubelskiego- mówiła Sylwia Pisarek-Piotrowska, Starosta Lubelski.
Dla Lubelszczyzny Święto plonów ma ogromne znaczenie. To czas spotkań nie tylko rolników, którzy zakończyli swoją pracę, ale również możliwość spotkania się wielu miłośników lokalnej kuchni. Na licznych stoiskach koła gospodyń wiejskich pokazały specjały z całego województwa, nie zabrakło wyrobów mięsnych, pierogów, ciast oraz nalewek, a wszystko to od lokalnych dostawców.
Dożynki to nie tylko biesiada, ale również liczne prezentacje, kiermasze, wystawy oraz koncerty. W tym roku na Radawieckim lotnisku zagra Ania Dąbrowska, Future Folk i Defis z Karolem Zawrotniakiem.