Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 czerwca 2023 r.
13:15

Nasz pomysł na niedzielny obiad: jabłka w roli głównej

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne/Pixabay)

Kaszanka i jabłka to jeden z duetów, który występuje na kartach publikacji „Szarlotka z lubelskich jabłek”, stanowiącej owoc konkursu „Kobieta gospodarna wyjątkowa”. W książce znajdują się przepisy na zwycięskie potrawy z udziałem lubelskich jabłek. Jak na przykład na chlebek z jabłkami, jabłecznik, jabłuszkowy smalczyk i pyszną pamułę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wspomniana publikacja to jeden z dwóch tomów, opracowanych przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. Zarówno konkurs jak i starannie wydane publikacje są oczkiem w głowie Ewy Szałachwiej, szefowej departamentu.

– W trakcie dwóch edycji konkursu udało się dotrzeć do niezwykłych potraw, za którymi stoją panie, które w dodatku potrafią pięknie o historii dań i tradycji opowiadać – mówi Ewa Szałachwiej.

Pierwsza edycja konkursu „Kobieta gospodarna wyjątkowa” wystartowała w 2019 roku, w ubiegłym roku do konkursu wystawiono 70 potraw i 336 ciast. W 2023 roku konkurs zmienił nazwę na „Kobieta przedsiębiorcza”, zmieniły się też zasady. Potrawy mają być oparte o przepisy ze starych książek kucharskich lub zeszytów z przepisami, znajdującymi się w domach uczestniczek konkursu – co inicjatywie dobrze wróży.

Lubię jabłka (najbardziej kosztele), w ciągu 30 lat kulinarnych podróży po Lubelszczyźnie zebrałem wiele intrygujących przepisów na dania oparte na jabłkach, ale kilka potraw z książki absolutnie mnie zaskoczyło. A oto nasz lubelski jabłkowy top, złożony z przepisów z naszej kolekcji i ze wspomnianej książki. Zaczynamy od chleba, wypieczonego przez KGW „Lipowe zacisze” w Lipniaku.

Chlebek pieczony z jabłkami

Składniki: 50 dag mąki, 0,5 litra letniej wody, 1 jabłko jonagoret, 75 dag mąki razowej, 3 dag soli, 35 g siemienia lnianego, 40 g ziaren słonecznika, 15 g drożdży, 65 g otrąb pszennych lub żytnich, 1 jajko.

Wykonanie: wymieszać pół szklanki letniej wody z mąką razową i odstawić na dobę. Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na małą kostkę. Podprażyć na maśle, dodać ziarna słonecznika. Wszystkie produkty wymieszać, dodać zakwas, odstawić na godzinę. Keksówkę wysmarować olejem, wysypać słonecznikiem, przełożyć do niej ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza, a 50 minut w temperaturze 200 stopni.

A teraz jabłecznik przygotowany przez KGW w Brzezinach.

Jabłecznik dworski z Brzezin

Składniki: 640 g mąki, 5 jajek, 170 g cukru pudru, 250 g margaryny, 16 g proszku do pieczenia, 12 g śmietany, szczypta soli, 1,5 kg jabłek, 1 cukier waniliowy.

Wykonanie: posiekać mąkę, margarynę i sól. Cukier, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy roztrzepać, dodać do ciasta, wyrobić. Trzy czwarte ciasta wyłożyć na blachę, resztę schłodzić. Na cieście rozłożyć plasterki jabłek, nakryć białkami ubitymi na sztywną pianę. Zetrzeć schłodzoną część ciasta na pianę, piec 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

A teraz regionalny specjał, którego korzenie sięgają XVII wieku, a jedna z receptur znajduje się w książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance.

Jabłkówka z Mikołajówki

To pierwszy destylat z Lubelszczyzny wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Ten zbliżony do francuskiego calvadosu trunek powstaje na bazie kraśnickich jabłek. – Jest wytwarzany drogą naturalnej fermentacji. Po destylacji leżakuje z domieszką suszonych jabłek – mówi Małgorzata Solis, która wraz z mężem zarejestrowała na wspomnianej liście już kilka dobrych produktów

W Mikołajówce koło Urzędowa uprawiano szlachetne odmiany jabłek w XIX wieku. Najprawdopodobniej wyrabiano tu także jabłecznik. Czyli tak modny dziś cydr, który może być kolejną po nalewkach specjalnością Lubelszczyzny.

A teraz kolejny przepis ze wspominanej książki, przygotowany przez KGW w Starym Zamościu i mój wielki przysmak.

Jabłuszkowy smalczyk

Składniki: 1 kg słoniny, 50 dag wędzonego boczku, 1 duże kwaśne jabłko, 2 cebule, 1 główka czosnku, po 1 łyżeczce zmielonego tymianku, majeranku i kminku, sól i pieprz.

Wykonanie: słoninę okroić w kostkę, wytopić w rondu, dodać pokrojony w kostkę boczek. Kiedy skwarki będą złociste zdjąć z rondla, dodać stare jabłko, drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek utarty z solą, przyprawy i wymieszać. Rozlewać do miseczek warstwami, aby skwarki nie opadły na dnia.

A teraz coś do chleba: przepis KGW w Przybysławicach.

Kaszanka z pieczonymi jabłkami

Składniki: 2 kg kaszanki, 70 dag boczku, 2 kg jabłek, 40 dag żurawiny, pieprz, sól, majeranek, masło.

Wykonanie: jabłka plasterkach podsmażyć na maśle, wyłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, doprawić pieprzem solą i majerankiem. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, odłożyć trochę boczku na talerz, dodać kaszankę obraną ze skórki, przesmażyć. Naczynie żeliwne wysmarować masłem, ułożyć warstwę kaszanki, cebuli, jabłek, posypać suszoną żurawiną i ułożyć kolejne warstwy. Z wierzchu posypać podsmażonym boczkiem. Zapiekać 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kraśnickie jabłka marynowane

Składniki: 3 kg twardych jabłek. Zalewa: półtora litra wody, pół szklanki octu 10-proc., łyżeczka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście ziaren gorczycy, 6-8 goździków.

Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w grube plastry, wyciąć gniazda nasienne. Plastry ułożyć warstwami w cedzaku i zanurzyć na 5 min w garnku z wrzącą wodą (która ma tylko „mrugać”). Następnie zahartować w zimnej wodzie, osączyć, włożyć do słoików typu twist (najlepiej półlitrowych), zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować 15 minut.

Teraz przepis na rewelacyjną pamułę ze Stowarzyszenia na rzecz Bukowiny.

Pamuła

Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek, 25 dag gruszek z syropu, 700 ml wody, szczypta cynamonu, kilka łyżek śmietany.

Wykonanie: owoce obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, rozdrobnić. Zalać wodą, dodać cynamon, gotować do miękkości owoców. Zmiksować, dodać śmietanę, zagotować, podać z podsmażonymi ziemniakami kraszonymi skwarkami z boczku. A teraz mój ulubiony przepis na nadbużańskie pierogi z suszonym jabłkiem.

Pierogi z suszonymi jabłkami

Składniki: pół kilo mąki, 2 jajka, 2 łyżki tłuszczu, gorąca woda, pół kg suszonych jabłek, miód, masło, cukier, cynamon.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto, wyrabiać dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne. Namoczone jabłka posiekać, zalać miodem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką porcje ciasta, nakładać jabłka, dobrze skleić. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem i cynamonem.

Kolejny przepis na pieróg jabłkiem przygotowało KGW w Ułężu.

Pieróg z jabłkiem

Składniki: 1 kg jabłek, 1 kg ciasta chlebowego na naturalnym zakwasie, cukier do smaku.

Wykonanie: jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem. Ciasto chlebowe uformować w pieróg, nadziać jabłkami, piec 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Na koniec smakowite danie obiadowe dla miłośników wątróbki.

Wątróbka wieprzowa jabłkiem

Składniki: 1 kg wątróbki, 2 jabłka, 1 g pieprzu, 2 dag mąki, 10 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag masła, 2 dag soli.

Wykonanie: jabłka oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki i usmażyć na patelni. Wątróbkę przy myciu dokładnie oczyścić z krwinek, osączyć. Pokroić skośnie w plastry, oprószyć pieprzem, mąką, smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Solić po usmażeniu. Nie dosmażać do końca. Podawać z ziemniakami i jabłkiem z patelni.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium