Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 stycznia 2014 r.
9:00
Edytuj ten wpis

10 najlepszych restauracji w Lublinie: Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

0 50 A A

Przedstawiamy restauracje Lublina, które w nowym roku warto odwiedzić w pierwszej kolejności. Wizyta w każdej może być fascynująca i w każdej spotkacie dobre jedzenie. Nasz wybór jest wyłącznie subiektywny, ale może być drogowskazem. Gdzie warto pójść, co warto zjeść?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na kulinarnej mapie Lublina rozkwitają coraz to nowe restauracje, pizzerie i kawiarnie. Jedzenie na talerzu się zmienia, niemały wpływ mają na to wszechobecne programy kulinarne w stacjach telewizyjnych.

Młodzi szefowie kuchni, zapatrzeni w Modesta Amaro, najsłynniejszego polskiego kucharza, zmniejszają porcje na talerzu, wprowadzają nowe techniki (sous vide), doprawiają dania świeżymi kwiatami. A zgłodniali konsumenci narzekają, że wychodzą z restauracji głodni.

Najważniejszym trendem 2013 roku było wprowadzanie do posiłków świeżych, sezonowych lokalnych produktów, w tym serów zagrodowych, mięsa z małych hodowli, ziół i warzyw od ekologicznych producentów. Oto nasza subiektywna "dziesiątka” restauracji, które warto odwiedzić w 2014 roku.

16 stołów

Ponieważ cyfry w porządku alfabetycznym są przed literami, alfabetyczną kolejność otwiera "16 stołów”. To autorska restauracja Piotra Kwiatosza, młodego, niezwykle zdolnego szefa kuchni, który serwuje polską kuchnię w europejskim stylu. Potrawy przyrządzane są w oparciu o świeże, sezonowe towary. Możecie zjeść tam zupy będące kwitescencją smaku, policzki wołowe, świetny drób i ryby oraz genialne desery.

Auriga

Włoska restauracja, która miała być tylko kafejką. W kuchni rządzi Ivo Violante. Przyrządza świetne makarony, włoskie zupy, dobre mięsa. Ale jego specjalnością są wyśmienite ryby: dorada nie ma sobie równych. Nawet przekąski ze świetnymi oliwami – w tym deski serów i wędlin – to prawdziwe dzieła sztuki.

A dobre ceny na włoskie wina, jeszcze dodają Auridze smaku. W restauracji działa także sklep z włoskimi serami, wędlinami, oliwkami i musztardami.

Ąka

Po kuchennych rewolucjach Magdy Gessler często brakuje tam miejsc. Domowy wystrój, rodzinna atmosfera i świetne zupy to największe plusy tej restauracji. W dodatku dania podaje się na pięknych talerzach. Możecie tam zjeść pysznego mielonego z łopatki w dobrej cenie, duszoną cielęcinę i domowe desery. Dań w karcie mało, codziennie gotuje się tu od nowa. Co ważne, na świeżych produktach. Przyjazne ceny są dużym atutem Ąki.

Cafe Trybunalska

Autorska kuchnia oparta na lokalnych produktach i nowoczesne, industrialne wnętrze. A do tego trzy w jednym: piekarnia, która piecze świeży chleb i bułeczki, restauracja i kawiarnia, czynna już od 7.30.

Modne przekąski zamykane w słoikach typu wek (Parfait z kaczych wątróbek, dżem z selera i fig) to popis kulinarnej sztuki Jarosława Saka, szefa kuchni. Tu nawet pieczona pierś z kurczaka potrafi być arcydziełem. Bardzo aromatyczne zupy, dobra wołowina i rewelacyjne policzki wołowe.

Eco

W restauracji hotelu Agit rządzi niepodzielnie Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli. Stawia tylko na lokalne, polskie produkty, zioła, które osobiście hoduje w ogrodzie i jadalne kwiaty. Choć potrawy nie są duże, to ich smak i jakość pierwszorzędna.

Jedzenie jest radością, jeszcze większą radością jest patrzenie na jedzenie. Polecamy zupę kasztanową, medaliony wieprzowe, morskie ryby. Ceny umiarkowane.

Kardamon

Malutka, biznesowa restauracja, w której kelnerzy mówią w kilku językach. W karcie znajdziecie gęsią szyję, regionalną potrawę z regionu, rewelacyjny tatar, który szef kuchni robi przy waszym stoliku, żur z prawdziwkami, czyli samo sedno polskich zup.

Do tego dobry stek z wołowiny i kaczka. Warto być, warto zjeść.

Oranżeria

Niezwykła uroda potraw na talerzu i kreatywność w interpretacji polskiej kuchni to największe plusy tej restauracji. Świetny gulasz na pieczonej kaczce, rewelacyjne zrazy z kaszą gryczaną i rydzami, wybitne potrawy z grilla. Tu nawet kasza gryczana jest wybitna.

Pizzeria IL Rifugo

Popularnie zwana pizzerią u Włocha. Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem, klimat rodem z Sardynii i zabawne rozmowy z Włochem. Wyjątkową pizza, dobre wina w karafce i atmosfera, która latem w ogrodzie sprawia, że kto raz zjadł pizzę u Włocha, gnieciucha na grubym cieście już nie zje.

Trattoria Bagatto

To malutka, klimatyczna włoska trattoria z klimatycznym właścicielem Esposito Rosario, który w miniaturowej kuchni wyczarowuje genialną piadinę, świetne makarony i wybitne ragù z parmezanem.

Włoski boczek, polskie borowiki i śmietana plus talent kucharza dają fantastyczny makaron, którego gdzie indziej nie zjecie. A inne makarony nie są gorsze.

Zielony Talerzyk

Pierwsza z prawdziwego zdarzenia restauracja wegetariańska w Lublinie, w której używa się produktów od małych lokalnych producentów. Zapotrzebowanie było tak duże, że pod koniec roku otwarto drugi zielony talerzyk w Lubline, gdzie także można kupić warzywa i owoce.
Smaczne i świeżutkie jedzenie sprawia, że to wymarzona knajpka dla slowfoodowców. Gratulacje.

Pozostałe informacje

Szymon Strzałkowski ma za sobą przeszłość w ligach centralnych

LNBA: Nieoczywisty bohater

Meczem kolejki w rozgrywkach LNBA w minioną sobotę śmiało można określić potyczkę Alco z Alfachem Team. Obie ekipy są w grze o najlepszą czwórkę, która później będzie rywalizowała w fazie play-off o mistrzostwo LNBA. Po 9 serii gier bliżej tego celu jest Alco, które pokonało Alfachem Team 61:58.

Piotr Ziółkowski to jeden z liderów Symbitu

Pod koszami Dziennika Wschodniego: Problemy Symbitu

The Reds i Symbit – to prawdopodobnie te dwa zespoły stoczą walkę o mistrzostwo rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego. W miniony weekend spore problemy z odniesieniem zwycięstwa miał ten drugi zespół, który długo męczył się z silnym w tym sezonie Back to the Roots.

Jeden z przykładowych widoków prezentujących odnowiony Rynek w Wąwolnicy. Więcej szczegółów mieszkańcy gminy poznają w przyszłym tygodniu
ARCHITEKTURA

Bez wycinki, ale nowocześnie. Porozmawiają o nowym Rynku w Wąwolnicy

W przyszłym tygodniu, we wtorek, mieszkańcy miasta i gminy Wąwolnica będą mieli okazję porozmawiać o tym, jak ma wyglądać odnowiony Rynek z położonym w centrum skwerem. Architektoniczna koncepcja wchodzi do etapu społecznych konsultacji.

Edyta Geppert zaśpiewa w Zamościu w niedzielę, 19 stycznia
KONCERT
19 stycznia 2025, 17:00

Pierwsza dama polskiej estrady: w niedzielę w Zamościu

Najpiękniejsze dzieła polskiej piosenki literackiej będzie można w niedzielę (19 stycznia) usłyszeć w Zamościu. Na dodatek w wyjątkowym wykonaniu - Edyty Geppert.

Michael Fassbender i Jodie Turner-Smith w serialu The Agency
DO ZOBACZENIA
film

The Agency: Szpiegowska premiera już w lutym (wideo)

Michael Fassbender, Richard Gere, Jeffrey Wright i Jodie Turner-Smith w szpiegowskim thrillerze The Agency. Premiera 10 lutego.

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok
PLANY I PIENIĄDZE

Chełm w budowie: Plany inwestycyjne na 2025 rok

Ambitne plany samorządu miasta potwierdza „prorozwojowy budżet” na poziomie ponad pół miliarda złotych. Co przewiduje harmonogram inwestycji na ten rok?

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Szarpał i bił swoją partnerkę. Teraz grozi mu pięć lat

Włodawscy policjanci zatrzymali 46-latka, który szarpał i bił swoja konkubinę. Jak ustalili mundurowi, mężczyzna od kilku miesięcy znęcał się nad kobietą.

Kolędowanie u Barnardynów
31 stycznia 2025, 19:00

Kolędowanie u Barnardynów

Już 31 stycznia odbędzie się wydarzenie – „Niezła szopka u Bernardynów”, które potrwa do 1 lutego.

Rok 2025 przyniósł kilka zmian dla pasażerów komunikacji miejskiej w Puławach. Od tygodnia działa nowy rozkład jazdy, nieco odchudzony w stosunku do starego. Kolejne nowości zaplanowano na maj
PUŁAWY

Mniej połączeń, droższe bilety. Ale za rok będą jeździć elektryki

Miejski Zakład Komunikacji od tygodnia testuje nowy rozkład jazdy, w którym brakuje m.in. linii M1 i M2. Na ośmiu innych wprowadzono ograniczenia liczby kursów - chodzi o te prowadzące do Zakładów Azotowych i Kazimierza Dolnego. Spółka planuje także nowe inwestycje.

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

"Znajomi" poprosili ich o przelew na Blika. Tak stracili pieniądze

Tu 6700, tam 1600 złotych. Wystarczyło, że na konta ich znajomych włamali się oszuści.

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin
KADRY

Nowy trener w sztabie Motoru Lublin

Sztab szkoleniowy Motoru Lublin ciągle rośnie w siłę. Na początku przygotowań do rundy wiosennej beniaminek PKO BP Ekstraklasy ogłosił, że z bramkarzami oprócz Marcina Zapała będzie pracował także Jarosław Tkocz. We wtorek okazało się, że do żółto-biało-niebieskich dołączył jeszcze Jakub Deszczka.

System amunicji krążącej WARMATE
WSPÓŁCZESNE POLE WALKI

Obserwacja i identyfikacja. Ćwiczenia z dronami kamikadze

Dron kamikadze może przez godzinę unosić się nad danym obszarem w oczekiwaniu na wybór celu. A przez cały czas może zapewnić przewagę na polu walki. Jak wyglądają ćwiczenia operatorów systemu WARMATE z 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej?

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

Groził Owsiakowi śmiercią i oferował pieniądze za jego zastrzelenie. Usłyszał zarzuty

38-letni mężczyzna groził na Facebooku Jerzemu Owsiakowi śmiercią i nawoływał do jego zabójstwa, oferując 100 tys. złotych za jego zastrzelenie. Trafił do aresztu.

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci
NA ZDROWIE

Żółty Talerz: wsparcie w walce z niedożywieniem dzieci

Zdrowe posiłki i edukacja prozdrowotna. Polski Czerwony Krzyż zapełnia talerze dzieci placówek opiekuńczo-wychowawczych zdrowymi produktami.

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia
ZA DUŻO nadchloranu

Dwie partie herbat znikają ze sklepów. Mogą być groźne dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem dwóch partii herbaty ziołowej. Powód? Zbyt duże stężenie nadchloranu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium