Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 października 2016 r.
15:07

7 przepisów na zdrowe i delikatne potrawy z cielęciny

(fot. Maciej Kaczanowski)
(fot. Maciej Kaczanowski)

Burgery dla malucha, cielęcina w sosie serowym, cynaderki w śmietanie, pieczeń z nerkówki. A może soczysta wątróbka z cebulką? Oto 7 sprawdzonych przepisów na zdrowe i delikatne potrawy z cielęciny.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Już w XVI wieku na polskich stołach podawano wyborne potrawy z cielęciny i wołowiny. Na królewskiej uczcie w Knyszynie w 1582 roku znalazła się cielęcina z „limoniami”, pasztety z cielęciny, pieczenie cielęce i wołowe, a nawet ozorki w aromatycznym sosie.

Bardzo wcześnie Polacy posiedli sekrety na aromatyczne sosy do mięs oparte na korzennych przyprawach, powidłach, winach i warzywach. Polskim wynalazkiem były także zawijasy.

Z upodobaniem obkładano delikatną cielęcinę wędzoną szynką lub słoniną, słoniną szpikowano pieczeń, a w płaty wołowiny chowano boczek, warzywa, ogórki. Tak narodziły się słynne zrazy. Na Lubelszczyźnie cielęcina i wołowina była ozdobą wszelkiego rodzaju kasz. Choć kuchnia zawsze była biedniejsza, to nie znaczy, że gorsza. I do dziś nie ma nic lepszego, niż cielęcina z kaszą gryczaną pod zawiesistym sosem.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Porady na start

Cielęcina jest delikatniejsza od wołowiny, dlatego przyrządza się ją krócej. Zbyt długa obróbka spowoduje, że to smakowite mięso straci soczystość. Z cielęciny nie gotuje się bulionów, ale nóżka cielęca dodana do rosołu z kury znakomicie podbije smak.

Gdy przed pieczeniem posmarujemy kawałek mięsa masłem czosnkowym, będzie smaczniejsze. Gdy będziemy go podlewać podczas pieczenia własnym sosem, cielęcina będzie wyśmienita. Cielęcinę najpierw obsmaża się na dużym ogniu, gdy mięso się zarumieni trzeba zmniejszyć ogień.

Przed pieczeniem cielęciny można namoczyć ją w zalewie z warzyw lub mleku. Drugi sposób to natarcie mięsa pieprzem i solą z roztartym czosnkiem. Obłożenie go plastrami cebuli, wiórkami warzyw, listkiem laurowym. I skropienie oliwą. Po kilku godzinach mięso nabierze aromatu i kruchości.

Cielęcinę można upiec na ruszcie, patelni grillowej lub w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika trzeba brytfannę wysmarować masłem, ułożyć mięso, podlać go wodą. Gdy mięso się zrumieni, zmniejszamy temperaturę w piekarniku i od czasu do czasu podlewamy powstającym sosem. Na końcu sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. Jeśli widelec wchodzi bez oporu, a po ukłuciu nie wycieka krwisty sok, cielęcina jest gotowa do spożycia.

Jaką cielęcinę kupić? Na dobrą cielęcinę trzeba zapolować. Warto znać zasady podziału mięsa. W książkach kucharskich znajdują się ryciny z nazwami poszczególnych części tuszki. W dobrym sklepie możemy kupić pieczeń, nóżki, kotletówkę, łopatkę i mostek. Oraz nerkę, z której można przyrządzić dwa fantastyczne dania: cynaderki z rusztu i w śmietanie.

Cielęcina w sosie serowym

Składniki: 1 kg cielęciny bez kości (łopatka), 6 łyżek masła, szklanka bulionu, pół szklanki mąki, pół szklanki wina białego, pół szklanki śmietany, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz.
Wykonanie: mięso pokroić w plastry, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na maśle na rumiano. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Wyjąć cielęcinę i odstawić w ciepłe miejsce. W bulionie rozpuścić starty żółty ser, podlać winem, doprawić śmietaną, solą z pieprzem. Podawać z kartoflami lub kopytkami.

Mielone kotlety cielęce

Składniki: 75 dag zmielonej cielęciny, pół szklanki siekanej cebuli, 3 jajka, 2 małe bułki, pół szklanki tartej bułki, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: skórki bułek zetrzeć na tarce, bułki namoczyć i odcisnąć. Cebulę zrumienić na oleju. Wymieszać mięso, cebulę, bułki, 2 jajka, wyrobić, doprawić solą z pieprzem do smaku. Uformowane kotlety zanurzać w jajku, obtaczać w tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i surówką.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Burgery

Składniki: 80 dag siekanej cielęciny, 4 jajka, oliwa, sól, pieprz, ziarniste buki.
Wykonanie: posiekane mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrobić. Formować małe placuszki i smażyć jak befsztyki.

Bułki zapiec, przeciąć na pół, nakładać starty żółty ser, mięso, posiekane korniszony, grzybki marynowane, siekaną cebulkę, musztardę i sos tatarski.

Pieczeń z nerkówki cielęcej

Składniki: 1 kg nerkówki cielęcej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki białego pieprzu, pęczek włoszczyzny, cebula, pomidor, 3 łyżki oleju, listek laurowy, 400 ml gorącego rosołu wołowego (z koncentratu), łyżeczka słodkiej papryki, 3 łyżeczki śmietany.

Wykonanie: mięso umyć dokładnie w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włoszczyznę oczyścić i pokroić na duże kawałki. Obraną cebulę pokroić na ósemki. Pomidor umyć i podzielić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do temp. 220 stopni. W dużej brytfannie nagrzać olej i obsmażyć mięso. Po 30 minutach dodać pokrojone warzywa i listek laurowy.

Od czasu do czasu dolewać gorący rosół i polewać nim pieczeń. Po godzinie pieczenia zmniejszyć temp. do 200 stopni C. Gotową pieczeń podawać na podgrzanym półmisku. Sos z pieczeni rozprowadzić rosołem, przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku. Podawać z krokietami ziemniaczanymi oraz pomidorami nadziewanymi kukurydzą i groszkiem.

Wątróbka cielęca w sosie cebulowym

Składniki: pół kg wątróbki, 3 szklanki posiekanej cebuli, pół szklanki mąki, pół łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka bulionu, sól, pieprz.

Wykonanie: wątróbkę pokroić na 4 plastry. Obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Obsmażyć na oleju, przełożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni zrumienić cebulę, podlać bulionem, zaprawić mąką ziemniaczaną, zagotować. Zalać sosem wątróbkę. Podawać z ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków z cebulą.

Cielęcina w rumianym sosie

Składniki: 1 kg pieczeni, 20 dag słoniny, mleko, 20 dag masła, 3 żółtka, sól, pieprz.
Wykonanie: wymoczyć mięso w mleku, posolić, obłożyć słoniną, upiec w piekarniku podlewając masłem i wytworzonym sosem. Na patelni rozpuścić masło, zmieszać z mąką, podsmażyć na rumiano, rozprowadzić mlekiem, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem. Cielęcinę wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać z ziemniakami i sałatą.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Pieczeń domowa

Składniki: 1 kg młodej cielęciny, 1 cebula, 5 dag suszonych grzybów, 2 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy, tłuszcz do smażenia, kromka razowego chleba lub łyżka mąki.

Wykonanie: mięso namoczyć na kilka godzin w zsiadłym mleku, wyjąć, osuszyć ściereczką, natrzeć papryką, solą z pieprzem. Następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano i przełożyć do brytfanny. Cebule pokroić, podsmażyć, dodać do mięsa. Dodać również grzyby. Całość podlać wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec dodać kromkę chleba, pomidory lub koncentrat i dusić do miękkości. Sos doprawić, zagęścić mąką.

Nerka w śmietanie

Składniki: 30 dag nerki cielęcej, pól szklanki białego wina, pól szklanki śmietany, 6 łyżek masła, szklanka bulionu, mleko, sól, pieprz.

Wykonanie: nerki oczyścić, kilkakrotnie wypłukać, wymoczyć w mleku, ugotować w bulionie. Pokroić na drobne kawałki. Obtoczyć w mące i smażyć na maśle do miękkości. Podlać winem. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Kto lubi, może dać szczyptę gałki muszkatołowej.

(fot. Maciej Kaczanowski)

Pozostałe informacje

Marta Wcisło przed sądem w Opolu Lubelskim

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Sąd utrzymał w mocy wyrok dla Adama H.

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. Sąd Okręgowy w Lublinie utrzymał w mocy wyrok skazujący 56-latka na pół roku więzienia w zawieszeniu na rok.

Co zużywa najwięcej prądu w domu? Oto 10 największych winowajców!

Co zużywa najwięcej prądu w domu? Oto 10 największych winowajców!

Z roku na rok rośnie nasza świadomość energetyczna. Coraz więcej osób zadaje sobie pytania: co zużywa najwięcej prądu w domu, jak obniżyć rachunki i jednocześnie działać w duchu zrównoważonego rozwoju. Okazuje się, że wiele popularnych sprzętów AGD i RTV może odpowiadać za lwią część zużycia energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Warto wiedzieć, które z nich są najbardziej energochłonne – i jak je obsługiwać, by oszczędzać nie tylko prąd, ale i pieniądze.

Jakie ubezpieczenie pojazdu jest obowiązkowe?

Jakie ubezpieczenie pojazdu jest obowiązkowe?

Masz samochód? Pamiętaj o badaniu technicznym – bez niego auto nie powinno być użytkowane. Zgodnie z zaleceniami wymieniaj oleje i filtry, kontroluj stan poszczególnych układów – szczególnie napędowego i hamulcowego. Co jeszcze jest twoim obowiązkiem? Musisz posiadać polisę OC! Dlaczego trzeba ją wykupić i co daje?

Rekordowe długi wobec ZUS. Płatnicy toną w zaległościach, średnia już 34 tys. zł

Rekordowe długi wobec ZUS. Płatnicy toną w zaległościach, średnia już 34 tys. zł

Rekordzista winien 818 milionów złotych, a statystyczny przedsiębiorca zalega już na ponad 34 tys. zł. ZUS ostrzega: sytuacja się pogarsza. Eksperci apelują o reformy.

Norweski black – metal. Taake, Asagraum, Heimland w Fabryce Kultury Zgrzyt
Koncert
24 kwietnia 2025, 18:00

Norweski black – metal. Taake, Asagraum, Heimland w Fabryce Kultury Zgrzyt

W najbliższy czwartek (24 kwietnia) lubelska Fabryka Kultury Zgrzyt zamieni się w świątynię mrozu i muzycznego mroku. Do Lublina zawita legendarna norweska formacja Taake, wspierana przez dwa znakomite supporty: Asagraum oraz Heimland. Szykuje się noc pełna surowych riffów, mrocznej atmosfery i hołdu dla klasyki gatunku.

Zielony azyl przy Hospicjum Dobrego Samarytanina. W Lublinie powstaje Artystyczny Ogród Społeczny

Zielony azyl przy Hospicjum Dobrego Samarytanina. W Lublinie powstaje Artystyczny Ogród Społeczny

Sztuka, ekologia i wspólnota – te trzy wartości będą fundamentem nowego miejsca w Lublinie. Przy Hospicjum Dobrego Samarytanina już wkrótce zakwitnie Artystyczny Ogród Społeczny.

Przyszłość Kościoła po śmierci Franciszka. Kto i kiedy zostanie nowym papieżem?
film

Przyszłość Kościoła po śmierci Franciszka. Kto i kiedy zostanie nowym papieżem?

W programie „Dzień Wschodzi” gościmy ks. prof. dr. hab. Mirosława Sitarza z Instytutu Prawa Kanonicznego KUL. W szczerej rozmowie komentuje śmierć papieża Franciszka, wyjaśnia zasady wyboru nowego papieża i analizuje przyszłość Kościoła w kontekście wyzwań współczesnego świata.

W pierwszym spotkaniu Bogdanka LUK Lublin pokonała mistrza Polski na jego terenie 3:1

Bogdanka LUK Lublin zagra z Jastrzębskim Węglem

W drugim meczu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin zmierzy się w hali Globus z mistrzem Polski JSW Jastrzębskim Węglem. Pierwszy gwizdek o godzinie 20.30

Papież Franciszek i KUL – bliskie relacje, wspólne cele, słowa otuchy

Papież Franciszek i KUL – bliskie relacje, wspólne cele, słowa otuchy

Papież Franciszek nie raz udowodnił, że jego serce bije mocno dla tych, którzy szukają nadziei, edukacji i duchowego wsparcia – niezależnie od miejsca, w którym się znajdują. Doskonałym tego przykładem są jego więzi z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim Jana Pawła II.

Barierki na ścieżce rowerowej przy wyjeździe na aleję Tysiąclecia

Barierki na ścieżce rowerowej. Będzie bezpieczniej?

Barierki ustawiono dla poprawy bezpieczeństwa – przekonują urzędnicy. Ale zdaniem niektórych rowerzystów mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Rosjanie cały czas atakują rakietami i dronami ukraińskie miasta. Na zdjęciu: uszkodzony po wtorkowym rosyjskim ataku rakietowym blok mieszkalny w Zaporożu. Jedna osoba zginęła, a 23 inne osoby zostały ranne, w tym czworo dzieci

Putin miał zaproponować zatrzymanie inwazji przeciwko Ukrainie. Czego chce w zamian?

Putin miał zaproponować zatrzymanie inwazji przeciwko Ukrainie na obecnej linii frontu – pisze brytyjski „Financial Times”, powołując się na źródła bliskie sprawie. Jeden z nich dodaje, że „Jest obecnie dużo presji wywieranej na Kijów, by ustąpił w pewnych kwestiach i żeby Trump mógł ogłosić zwycięstwo”.

Duch Witkacego w Lublinie
Spotkanie
23 kwietnia 2025, 17:00

Duch Witkacego w Lublinie

Już jutro (środa, 23 kwietnia) w Galerii Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińśkiego w Lublinie, za sprawą książki „Witkacy. Biografia” przywołany zostanie duch Witkacego. Wieczór zapowiada się nietuzinkowo – w stylu godnym bohatera książki, legendarnego artysty znanego z ekscentrycznego humoru i nieokiełznanej wyobraźni.

Ośrodek Szkolenia Policji został otwarty pod koniec stycznia

Brakuje policjantów. Ośrodek w Lublinie nie wystarcza. Policja otwiera kolejne

Problemem nie jest brak chętnych do służby w policji, lecz baza szkoleniowa. Pracujemy nad jej rozbudową – mówi szef Komendy Głównej Policji, nadinsp. Marek Boroń.

ChKS Chełm potrzebował pięciu setów aby wygrać pierwszy mecz półfinałowy play-off z KPS SIedlce

ChKS Chełm lepszy od KPS Siedlce

W pierwszym spotkaniu półfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał KPS Siedlce 3:2. Tym samym prowadzi w rywalizacji do dwóch zwycięstw 1-0. W piątek drugie spotkanie, w Siedlcach

Pomnik w Emilcienie upamiętniający wydarzenia z 1978 roku

W Emilcinie znów szykują się na spotkanie z UFO

Propozycja dla tych, którzy oglądają serial „Projekt UFO”. I dla tych, którzy wciąż się zastanwiaja, co 47 lat temu zobaczył Jan Wolski w Emilcinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium