Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Sałatka z młodej pokrzywy, zupa z sałaty, postny żurek owsiany i śledzie z kartoflami. Zapomniane smaki przednówka towarzyszą oczekiwaniu na Wielkanoc.
W przyszłym tygodniu w Lublinie otwiera się m.in. restauracja Ivo Italian. Co jeszcze w restauracjach piszczy?
Rozpocznie się w sobotę 21 marca o godzinie 19 w restauracji Hades Szeroka w Lublinie. W programie znajdą się wykłady o sztuce wyrabiania nalewek, akcenty artystyczne od restauracji Hades Szeroka i ogłoszenie wyników turnieju przez kapitułę (na czele której stoi w tym roku Zygmunt Nasalski, wieloletni dyrektor Muzeum Lubelskiego, alpinista i podróżnik, autor słynnej, autorskiej dereniówki).
Gruzja będzie w tym roku bohaterem 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Na przełomie sierpnia i września deptak i uliczki Starego Miasta w Lublinie zamienią się w orientalny targ. Będzie można rozsmakować się w chaczapuri, szaszłykach z sosem tkemali, serach, owocach, przyprawach i słodyczach. Jak smakuje Gruzja?
Bezprecedensowy projekt Zasmakuj w Tradycji zakończył się w zeszły piątek premierą albumu \"Trzy krainy smaku. Historia, ludzie, kuchnia”. Przez rok towarzyszyliśmy warsztatom kulinarnym, których zadaniem było wydobycie i uchronienie od zapomnienia tradycyjnych potraw. Dziś prezentujemy 9 najciekawszych, które mogą być hitem turystyki kulinarnej w naszym regionie.
O dobrą golonkę w Lublinie łatwo nie jest. Jeszcze w restauracji Przystań trafi się dobra, w Hades Szeroka według receptury Grześkowiaka. Jeszcze w Ulicach Miasta potrafią do golonki zasmażyć kapustę.
W XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zup. Włoscy i francuscy kucharze uczyli się od nas ich gotowania. Co ciekawe, w czasie postu zupy były jeszcze smaczniejsze. Oto 10 najciekawszych zup, popularnych w wielkim poście. Sprawdźcie, jak smakuje tradycyjna kuchnia lubelska
Hamburgery mają w Lublinie coraz więcej fanów. Nic dziwnego, że w kilku restauracjach na Starym Mieście można zjeść przyzwoite hamburgery.
W Wielkim Poście rządzi śledź. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tatar ze śledzia. Może być na zimno i na gorąco.
Cieniutkie ciasto, bajeczne oliwy, piec opalany drewnem. Podpowiadamy, gdzie w Lublinie warto pójść na pizzę.
Po przekąskach można poznać klasę restauracji. W temacie przekąsek w Lublinie za dobrze nie jest. No bo gdzie zjeść porządnego śledzia na zakąskę?
Coraz więcej restauracji w Lublinie wypieka na miejscu chrupiące bułeczki. W Caffe Trybunalska działa nawet mała piekarnia, wypieka się tu bułki, chleb z ziarnami, malutkie cebularzyki i tarty.
Zrazy to szlachetne danie z wielką tradycją. Podawane z kaszą gryczaną powinny być jednym ze sztandarowych dań kuchni lubelskiej. Podobnie jak gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Jarek Sak, szef kuchni Caffe Trybunalska wprowadza do karty stek z tuńczyka. Stek jest obtoczony w białym i czarnym sezamie. Smażony krótko, z zewnątrz chrupiący, w środku lekko krwisty, jest już po pierwszych testach.
Coraz więcej osób podróżuje do naszego regionu z powodów gastronomicznych. Lokalna kuchnia pozwala rozsmakować się tym, co w danej kulturze najlepsze. Na Liście Produktów Tradycyjnych mamy już 129 przysmaków, kolejne czekają na rejestrację. Oto 10 dań, które w pierwszej kolejności powinien spróbować turysta w naszym regionie
Moda na restauracje, w których potrawy przyrządzane są z naturalnych produktów od miejscowych producentów, zmusza właścicieli do nowych pomysłów. Eliza Kunc, która w Piaskach prowadzi restaurację \"U Elizy”, otworzyła swój warzywniak.
Aż trudno uwierzyć, że już w XVII wieku Polacy znali 200 rodzajów zupy. A francuscy kucharze mogli tylko się do nas uczyć. Do dziś przetrwały w naszym regionie zupy, których receptury mają ponad 100 lat. Niektóre z nich, jak zupa cebulowa z Goraja, są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych
Bardzo lubię malutką restaurację \"Gospoda U Kowalskich” schowaną na Alei Spółdzielczości. Stylizowana na mały dworek coraz ma w karcie udane strzały. Jadłem tam przedobrą zupę króliczą. Muszę zjeść pierożki z gęsiną. Okazuje się, że restauracja się \"rozmnożyła”. Właściciele małej gospody przejęli interes od właściciela Zajazdu Ułańskiego przy Abramowickiej.
W restauracjach golonka trzyma się mocno. Na kulinarnej mapie regionu jest kilka miejsc, gdzie regularnie zjawiają się fani golonki z wody lub golonki zapieczonej w piecu ze złocistą, chrupiącą skórką i podanej z chrzanem. Lub zasmażaną kapustą z kminkiem. Albo purée grochowym. Każdą z tych golonek możecie przyrządzić sobie w domu. Pod warunkiem, że znacie kilka sztuczek
Na topie jest food porn, czyli zmysłowe fotografowanie jedzenia. Do Lublina dotarła też moda na street food. Lawinowo rośnie zainteresowanie blogami kulinarnymi i wspólnym gotowaniem. Na stół wracają zapomniane produkty. Co będzie modne w kuchni w 2015 roku?
"Gotuj z Suliszem" - www.dziennikwschodni.pl/gotujzSuliszem. Serwis kulinarny prowadzony przez Waldka Sulisza z Dziennika Wschodniego i Magdę Fijałkowską z Radia Lublin. Tu przeczytasz o sztuce gotowania, wyśmienitych potrawach, niezapomnianych smakach i magicznych miejscach, gdzie można dobrze zjeść.
ulica Gajowa 14, Lublin telefon: 602-711-655
ulica Lubelska 1, Puławy telefon: 81 886-30-41 e-mail: hotel.izabella@op.pl